Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

48 Yapı Yönetim Ofisi

48 Yapı şirketinin taşınabilir ofis yapısı Deren Uysal Mimarlık ve Deser Mimarlık tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yeni faaliyete geçen bir yüklenici firmanın yönetim ofisi olarak tasarlanan bu yapının konteynerler ile kurgulanmasının temel hedefi geçicilik. Firmanın bir parselin bir kısmını kiraladıktan sonra, belirli süre boyunca burada faaliyet vermek üzere bir yapı inşa etme talebi üzerine; geçici bir yapı üretmeleri önerildi ve hatta bu sürenin sonunda uygun bir yere taşınılması durumunda bu yapıyı da beraberlerinde götürebilecekleri potansiyeli üzerinde duruldu.

İç hacimlerinin mekansal kullanıma daha uygun olması nedeniyle 40 feet High Cube konteynerlerin kullanılması kararlaştırıldı. Mekansal ihtiyaçlar doğrultusunda arsa yoğunluğunun çok daha altında bir büyüklük belirlendi ve büyüklüğe göre farklı modüler alternatifler geliştirildi. Bunlar içerisinden altı konteynerden oluşan ve iki katlı olan alternatifte karar kılındı. Zeminde dört, üst katta iki konteyner bir boşluk etrafında toplanarak bir araya geliyorlar. Bu boşluk iç mekanda genişçe bir giriş holüne, dış mekanda da giriş meydanına ve arka avluya karşılık geliyor. Bu üçlü boşluk kurgusu aslında yapının içinden geçen bir sokak gibi çalışarak önle arkayı birbirine bağlıyor.

Giriş holü, satış ve karşılama, toplantı odası, mutfak, ıslak hacimler ve üç yönetici odasından oluşan mekanlar, ikişer konteynerin bir araya geldiği kütlesel kısımlarda yer alıyor. Bu kısımları bir araya getiren boşluk da, çelik bir merdiven ile üst kata bağlanıyor.

Geçicilik hedefi üzerinden yola çıkılan tasarımda, söz konusu senaryonun yere müdahale biçimini geçicilik üzerinden kurarken aslında bağlamın zamansal, ekonomik ve çevresel parametreleri de barındırdığı düşünüldüğünde "geçici fakat güçlü bir bağlamsallık" hedefleniyor.

Konteynerin yapısal ve fiziksel karakterini safça ve güçlüce ifade etmesinin istendiği kütlesel kurgu, iç mekanda da kendini hissettiriyor, kullanıcıya her daim bir konteynerin içinde olduğunu hatırlatıyor. İç mekan tasarımında yer alan ve raf, sehpa, saksı, oturma birimi, masa, sandalye amacıyla kullanılmak üzere tasarlanan modüler osb birimler de bu hissin ve geçicilik vurgusunun devamlılığını hedefliyor.

Giriş meydanında ve arka avluda yer alan zeytin ağaçları, bu açık alanları tanımlı birer buluşma noktasına dönüştürmesinin ve gölge alanlar üretmesinin yanı sıra bağlama güçlü bir vurguyu imgeliyor.

Künye
Proje Yeri: Marmaris, Muğla
Mimari Proje Ekibi: Selen Özdoğan, Dilara Yılmaz, Kağan Şahin
İşveren: 48 Yapı
Ana Yüklenici: 48 Yapı
Peyzaj Mimarlığı: Deren Uysal Architecture, Deser Mimarlık
İç Mekan Projesi: Deren Uysal Architecture, Deser Mimarlık
Konsept Tasarımı: Deren Uysal Architecture, Deser Mimarlık
Uygulama Projesi: Deren Uysal Architecture, Deser Mimarlık
Grafik Tasarım: Selen Özdoğan
Statik Projesi: Mustafa Kemal Huz
Mekanik Projesi: İsmail Eroğlu
Elektrik Projesi: Erdinç Ünal
Fotoğraf: Deren Uysal, Selen Özdoğan
Proje Başlangıç Yılı: 2020
Proje Bitiş Yılı: 2021
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2021
Arsa Alanı: 1329
Toplam İnşaat Alanı: 359

Pin It
Mimar

Deren Uysal

Levent Uysal