Other Works
Similiar Projects

5. Mansiyon, Kadirli Belediyesi Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Savrun Çayı ve Bülbül Deresi kıyısının birleşimi alanı bir yarımada gibi tarifler. Kara ve su birbirine dolanmakta yaşamları katıştırmakta...

Mimari İzah:

Belediye hizmet binası ve kültür merkezi alanı Kadirli-Adana karayolu'nun şehir merkezi girişinde, Savrun Çayı kıyısı reaksiyon alanın odak noktasında yeralmaktadır.Alan Savrun Çayı kıyı alanı içinde rekreaktif alan olmaya aday iken, diğer taraftan Kadirli'ye geleni davet eder. Savrun Çayı ve Bülbül Deresi kıyısının birleşimi alanı bir yarımada gibi tarifler.Kara ve su birbirine dolanmakta yaşamları katıştırmaktadır.

Bu bağlamda proje alanı bildik kalıplardan sıyrılarak ayrışmaya başlar.Bina olmaya değil 'zemin' olmaya 'peyzaj ve peyzaj elamanı ' olmaya soyunur.Bulunduğu alanın farkında olarak mimari ile peyzaj sınır çizgilerini silikleştirir.Zira, yer bina değil; peyzaj olmak istediğini fısıldar gibi. Suyun aşındırıcı etkisi parseli bir yarımada gibi şekilendirirken , geriye bıraktığı 'kaya parçaları' projenin ilham kaynağıdır.

Tüm bu veriler ışığında, proje fonksiyonuna uygun 3 kütleye ayrılmıştır.Bu bloklar parkın birer eleman olarak düşünülmüştür.Bu üç blokta fonksiyon dağılımı,Belediye Başkanlığı bloku, Belediye Hizmet Boku, Kültür Merkezi Bloku şeklinde düşünülmüştür.

Mevcut kotlara bakıldığında Kamil Kara Caddesi +80 kotlarında bülbül deresi kıyısı ortalama + 77 kotlarında yeralmaktadır.Parselin +80 kotu yeşil kamusal alan olarak kullanılırken, bu kot kamusal programı içinde barındıran +77 kotuna çatı olmaktadır.Böylelikle yapı rekreasyon alanları ve Kamil Kara Caddesi ile doğrudan ilişki kurar.Belediye Hizmet Bloklarına girişler +80 kotunda, Kültür Merkezi Girişi park alanı ile ilişkilendirilerek +77 kotunda yapılmıştır.+77 kotunda tüm bloklar birbirleriyle bağlanarak entegrasyon sağlanmıştır.

Mimari ve peyzaj sınırlarını ortadan kaldırma ve 'flulaştırma' gayretine +77 kotunda da devam edilmiştir.'Patika vari' yollarla bağlanan binaların sınırları 'su ögesi' kullanılarak belirlenmiştir..Aynı zamanda park alanı peyzajı binaya kadar taşınmış olur.Bu 'katıştırma ,sınırları yarı geçirgen yapma' durumu projenin en büyük potansiyelidir.

Details
Project Location: Kadirli Belediyesi
Project Type: Belediye Hizmet Binası
Employer: Kadirli Belediyesi
Project Start Date: 2009
Project End Date: 2009
Building Plot Area: 6.238 m²
Total Construction Area: 7.118 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Abdurrahman Çekim

Stefan Rizo

Burak Pelenk