Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

7800 Çeşme Konutları ve Oteli

Sevimli sahil kasabasından çalımlı tatil beldesine...

Çeşme, son on yılın turistik motivasyonları ile birlikte katlanarak artan bir yaz nüfusuna erişti. Tıpkı sonradan keşfedilmiş tüm Ege ve Akdeniz kasabalarında olduğu gibi, sonunun nereye varabileceği kestirilemeyen bu büyüme burada da hem fiziksel hem de sosyolojik bir dönüşümü koşullamakta.

Çeşme 7800 projesi, bu güncel durumun oluşturduğu yeni kimliklerin ve kitleselliklerin, mevcut dokuya olan etkileri bağlamında problemleştirilen bir tasarım yönelimi ile geliştirildi.

Ana kitle arka yol sınırına yaklaştırıldı. Böylece önündeki geniş plaj ve üzerinde bulunan doğal doku olabildiğince rahat bırakıldı. 5 katlı doğrusal blok, hem düşey hem de yatay dolaşımın örgütlendiği bir ara sokak ile çift yüzlü hale dönüştürüldü. Hedeflenen, kendisini merkezleştiren ve yapısal görünme biçimi ile öne çıkan, dikkat çeken ve gücünü bu tür bir ilgiden almayı bekleyen bir kitle yerine, üzerine örttüğü peyzaj katmanı ile olabildiğince geride durmayı, bu yolla da mimarlığın stil, üslup veya tarz olarak tanımlanabilecek kavramlarının yükünden uzakta kalmayı seçen bir yapı oldu. Ünitelerin bakış yönlerini oluşturan güney ve kuzey cephelerinde güneşten ve rüzgardan korunmak amacıyla tasarlanan iki farklı kırıcı sistem, her ikisi de olabildiğince basitleştirilmiş elemanlar olarak yapının dış algısının en önemli unsurları haline geldi. Kesitte birbirlerinin üzerinde kayarak geri çekilen üniteler, her iki yönde geniş teras-bahçeler oluşturdu. Bu bahçelerde yer alacak olan peyzaj katmanının yapıyı olabildiğince önemsizleştirmesi fikri, tasarımın ana ölçütü olarak her aşamada devrede tutuldu. Ünitelerin iç düzenlerinde konvansiyonel bir planlama yönelimi yerine oldukça şeffaf ve akışkan bir düzen benimsendi. Ana kitle ile plaj arasında kalan bölümde, sosyal alanların yanısıra tek katlı bir ünite zinciri konumlandırıldı. Bu alandaki tüm yapısal unsurların üzeri de düzenli bir peyzaj katmanı ile örtüldü.

Emre Arolat.
Mimar.
Etiler, Şubat 2007

Harita
Künye
Proje Yeri: İzmir
Proje Tipi: Otel / Motel
İşveren: Kalyoncu, Tamtex, Çarmıklı Holding
Ana Yüklenici: Çarmıklı İnşaat
İç Mekan Projesi: Dara Kırmızıtoprak
Statik Projesi: Balkar Mühendislik
Mekanik Projesi: İhsan Akçay
Proje Başlangıç Yılı: 2007
Proje Bitiş Yılı: 2007
İnşaat Bitiş Yılı: 2008

Pin It
Mimar

Emre Arolat

Gani Turunç

Sezer Bahtiyar

Gonca Paşolar

Zeki Samer

Nesime Önel

Tayfun Aksoy

Gülin Derman

Olcay Özten

Ufuk Berberoğlu

Murat Şahin

Serkan Duman
Yardımcı Mimar(lar)
Mürüvvet Gülcan Şahin
Gözde Sazak