+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Al Khobar Karma Kullanım

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Suudi Arabistan’ın Dammam ve Dhahran şehirlerinin Basra Körfezine olan kıyı bölgesinde yer alan Al Khobar, bu iki şehrin birbiri arasında kurduğu ekonomik ağın bir parçası olmuştur. 32 milyon insanın yaşadığı Suudi Arabistan’ın en büyük metropolitan bölgesi bu iki şehirden oluşmakta ve yaklaşık 4 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

Ulusal ve uluslararası birçok kuruluşun merkez ofisinin bulunduğu Al Khobar, fiziksel ve ticari konumu göz önünde bulundurulduğunda daha planlı, uluslararası ihtiyaçlara cevap verebilir bir niteliğe sahiptir. Ticari birimlerin yanı sıra sahip olduğu fonksiyonlar ve nüfus nedeniyle de konut ihtiyacı oluşan Al Khobar, aynı zamanda değişen iş yapım şekillerine de cevap vermeye çalışmaktadır.

Halihazırda merkez ofisinin bulunduğu proje alanı parselinin yeniden işlevlendirilmesi hedeflenen projede, 38.000 m² konut, 11.500 m² ofis, 6.000 m² otel ve 3.500 m² ticari fonksiyonların yanı sıra 200 m²’lik bir caminin bulunduğu toplamda yaklaşık 60.000 m²’ karma kullanım projesi tasarlanarak Al Khobar’da yeni bir çalışma-yaşam formu tanımlamaya çalışmaktadır.

Tasarım analiz sürecimiz, Suudi Arabistan''''ın iklim ve kültürünün ve Al Khobar''''ın spesifik konumunun mimari açıdan yeterli çözümler sunulduğunda tasarım gelişimine benzersiz bir yaklaşım getirecek özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Kamusal alan ile özel kullanım alanların ya da farklı işlevlere sahip unsurların birbirine yaklaştığı durumunda, konut işlevlerinin mahremiyetini korumak için önlemler alınması gerektiği aşikâr.

Bu mahremiyeti sağlamak için ofis birimlerinin güney cephesindeki pencere açıklıklarını sınırlayarak, konut birimlerine doğrudan bakmayacak şekilde doğu ve batı istikametlerine yönlendiriliyor. Zemin kat ya da ara katlarda yukarıdan görülebilecek dış mekanlara sahip konut alanlarında ise pergola ya da maşrabiyalar görüş alanını kısıtlamak için kullanılıyor. Bu önlemler ayrıca doğrudan güneşe bakan alanlarda gölge sağlayarak ısının birikmesini de engelliyor.

Mimaride sürdürülebilir tasarımın ana ilkelerinden biri de yüzeylerde ısı birikimini asgariye indirgemek için transparan açıklıklara doğrudan güneş temasını asgariye indirmektir. Bu ilke, konut birimlerinin dış alanlarının görünürlüğünün karşısında mahremiyet sağlama isteğiyle paralel ilerliyor. Bu tarz tasarım ögelerinin kullanımı, binaların gün içinde güneş açısına direk maruz kalan alanlardaki ısı birikimini ekstra katmanlar üreterek kontrol etmenin de pratik yollarından biridir

Tasarım yaklaşımımız, bina sakinlerinin proje alanında yaratmış olduğumuz çeşitli yakınlaşma noktalarında etkileşim kurmalarını sağlayarak, sosyal topluluk anlayışının oturmuş olduğu tarihi İslam şehir yapılarını andıran yapı ve cephe detayları yaratmak üzerine yoğunlaştı.

Künye
Proje Yeri: Suudi Arabistan
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu, Ofis, Alışveriş Merkezi
Proje Tipi Grubu: Ticari, Konut
Proje Başlangıç Yılı: 2017

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Selçuk Avcı

Ece Çakır

Koray Tokdemir

Arda Can Buze

Tolgahan Akbulut

Ahmet Kapıcıoğlu

Nil Bıçak

Hazal Günal

Aybike Batuk

Ajda Mira Hubenova

İbrahim Özvarış

Efe Talay

Bengi Altunay