+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Alya Life Residence

Alya Life Residence, Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde, E-5 ve Boğaziçi köprüsü bağlantı yolunun bağlantı hattında yer alan parselde yer almaktadır.

Tasarımcıları projeyi anlatıyor:

Projede çıkış noktası bağlantı yollarının köşesinde yer alan parselde, birkaç bloktan oluşan bir proje yerine tek blok bir yapı tasarlamak olmuştur.

Tasarımda tümevarım yöntemi üzerinden gidilerek, farklı bir sistem geliştirilmeye çalışılmıştır.

Şöyle ki; öncelikle en küçük modül olan 1+1 dairelerin planlaması yapılmıştır.  650 x650 aks sistemi içerisinde çözdüğümüz en küçük modüllerin birleşmesi ile de 2+1 ,3+1 ve 4+1 daireler oluşmaktadır. Bu sayede taşıyıcı sistemini 650 aks sisteminde çözülmüş, iskelet sistemi üzerine tam uyumlu yerleşen ve birleşebilen modüllere olanak sağlanmıştır.

Toplamda, 212 daire ve kullanıcı analizlerine göre oluşturulan, birbirinden farklı daire yerleşim kombinasyonuna sahip 20 farklı kattan oluşmaktadır. Bu sayede taşıyıcı sistem değişmeden farklı daire tipi yerleşim kombinasyonlarına olanak sağlayan bir proje geliştirilmiştir.

Projenin en önemli noktalarından birisi de birçok projede plansal çözümün tamamlandıktan sonra cephenin farklı bir tasarlanma süreci içerisinde ortaya çıkıyor olması sebebiyle; plan-cephe çözümlerinin birbirine entegre olarak çalışabilecek bir sistem üretmeye çalışmak olmuştur.

Modüler olarak oluşturulan; 1+1, 2+1 ve 3+1 daireler için teraslı veya terassız olarak çeşitlemeye giderek hem kullanıcının isteklerine cevap vermeye çalışılmış, hem de cephenin plansal çözümleme üzerinden giderek oluşturulması sağlanmıştır.

Cephe kurgusunda; Her daire tipi plansal çözümlenmesine göre ya tek başına yada diğer daire cephesiyle birleşerek cephede farklı bir “box” tanımlamıştır. Bir çeşit yapbozun parçalarını oluşturan her modül birleştiğinde cephenin ana yapısı tamamlanmış olmaktadır. Bu durum da Projenin dış mekandan algısını güçlendirilerek; gelişigüzel oluşum yerine plan-cephe ilişkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir yapı ortaya çıkarmıştır.

Modüllerin ıslak hacimlerinin tamamı iç koridor cephesine verilerek, Tüm modüller ve içerisindeki her oda 4 ana cephemize bakacak ve dairelerin hiçbiri birbirini görmeyecek şekilde planlama yapılmıştır. Her kat planında değişken olan daire yerleşimleri sebebiyle oluşabilecek, Tesisat şaftlarının yerleşim problemi de her katta daire giriş koridorlarında yer alan ve tüm iç koridor boyunca devam eden 80 cm’lik şaft planlamasıyla çözüme ulaştırılarak, bina konforu ve direk ulaşım sağlanmıştır.

Ayrıca iki hat olarak belirlenen kat hollerini cepheye bağlayarak; tüm kat hollerine ışık girişi sağlanarak, daha konforlu ve direk temiz hava girişi olan bağlantı koridorları oluşturulmuştur.

Bina genel parsel eğimi sebebiyle ortaya çıkan kot farkı bahçede teraslama yapılarak çözülmüştür. Açığa çıkan 1. bodrum katımızda da kapalı havuz, Spa-Fitness gibi sosyal alanların ışık alması sağlanmıştır. Ayrıca 1.bodrum kattan direk irtibatlı arka bahçe açık havuz ve spor alanları planlanarak kullanıcının kapalı ve açık sosyal aktivite alanları birbiriyle bağlanarak güçlendirilmiştir.

Künye
Proje Yeri: Kadıköy, İstanbul
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Ekşioğlu Yapı
Ana Yüklenici: Ekşioğlu Yapı
Proje Yöneticisi: Öznur Çakır
Statik Projesi: Volkan Mühendislik
Mekanik Projesi: 3L Mühendislik
Elektrik Projesi: Tepaş Mühendislik
Tesisat Projesi: 3L Mühendislik
Fotoğraf: Selçuk Dursun
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 5,225 m2
Toplam İnşaat Alanı: 37,283 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Öznur Çakır
Yardımcı Mimar(lar)
Ayfer Güleç
Berkay Avcı