+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Asitane Prodüksiyon Fotoğraf ve Film Stüdyosu

Iglo Architects tarafından tasarlanan Asitane; reklam, moda, güzellik, yemek, araç, mimari, stil life, lifestyle alanlarında servis veren film ve fotoğraf prodüksiyon şirketi.

Balmumcudaki 300 metrekare alanda film ve fotoğraf çekimleri için optimal büyüklükte bir stüdyo ve çevre fonksiyonları, 20 kişilik ofis alanı, yönetici, muhasebe ve yönetmen odaları, toplantı salonları ile mutfak ve kafeterya alanı istendi.

Stüdyo için gereken alanın en az 160 m2 olması gerekiyordu. Doğası gereği yüksek tavana, dekor ile ışık malzemelerinin lojistiği için uygun büyüklükte bir girişe ve ayrıca depo, duş, soyunma kabinleri ve makyaj alanına ihtiyaç vardı.

Bu doğrultuda stüdyo alanı ve çevre fonksiyonları için en uygun konum olarak ana binanın uzantısı olan depo hacmi seçildi. Bu alan tamamen soyuldu, bölmeleri kaldırıldı, çatı çelikleri ve örtüsü tamamen yenilendi. Ayrıca çekimlerde kullanılacak doğal ışık etkisi için ve aynı zamanda çekim dışı hazırlık sırasında enerji tasarrufu adına üç adet büyük çatı ışıklığı yapıldı. Tüm duvarlar, komşu oldukları ofis alanlarını stüdyodaki çekimler sırasında kullanılacak yüksek volümlü müzikten izole edecek şekilde, akustik özellikli materyal ile giydirildi.

Resepsiyon alanı, stüdyo ve ofis alanlarını ve girişlerini tanımlayacak ve birbirinden ayıracak şekilde konumlandırıldı. Bu şekilde ofis çalışan trafiği ile stüdyo kullanıcısı trafiği birbirinden ayrıldı.

Açık ofis alanı iki taraflı uzun masalı, tamamı lineer ışıklı raflı, aydınlık, sıcak atmosferli ve rahat çalışılabilecek ferah bir arter olarak tasarlandı. Bu alanın üzerindeki terasa açılan ışık bacaları yeniden yorumlanarak gün ışığı alan doğal aydınlatmalara dönüştürüldü. Bu arterin iki ucundaki kapalı ofis alanlarında tek cepheden gelen doğal ışığı kaybetmemek için cam bölücüler tercih edildi. Böylelikle mekanda hem genel bir şeffaflık elde edildi hem de doğal ışığın en derin noktalara ulaştırılması sağlandı. Ayrıca bu alanın sonunda yani derinde ve karanlıkta kalan yönetici ve muhasebe odalarının tavanlarına doğal ışık almalarını sağlayabilecek çatı ışıklıkları konumlandırıldı, klostrofobik etkiden kurtarılıp ferah, yüksek tavanlı ve tercih edilir çalışma mekanlarına dönüştürüldü.

Gerekli fonksiyonların sığdırılması amacıyla toplantı odalarının ve mutfak bölümünün arasına konulan duvarlar açılıp gizlenebilecek şekilde tasarlandı. Böylelikle iki toplantı odasının arasını bölen duvarlar açıldığında birleşen masalarla 14 kişilik toplantı odası elde etme imkanı oldu. Mutfak ile ikinci toplantı odası duvarı da açıldığında tüm alanın kafe kullanımına hizmet vermesi sağlandı. Tüm bu mobil duvarlar da değişken senaryolarda maksimum ses izolasyonu sağlayabilecek şekilde tasarlandı ve uygulandı. Burada bina önündeki teras alanını da kullanabilmek için zemine kadar inen ve açılan doğramalar kullanıldı.

Sonuç olarak bu mekan birçok parametre göz önünde bulundurularak tasarlandı. Çalışan konforunun ve verimliliğinin maksimumda olacağı, müşterilerinin bütün ihtiyaçlarının en uygun şekilde ve eksiksiz karşılanacağı, lojistik problem yaşamayacağı, fonksiyon trafiklerinin birbirleriyle kesişmeyeceği, sıcak ve konusunda tercih edilen bir mekan olması hedeflendi. İşletmenin faaliyete geçtiği zamandan bu yana bize yansıyan geri dönüşlerde bunu yakaladığımızı net olarak gördük.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Beşiktaş
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Asitane Prodüksiyon
Fotoğraf: Zafer Kaptanoğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 300 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Zafer Karoğlu

Denizhan Mutluay