+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

ATKearney Ofisi

Amerika merkezli danışmanlık şirketi AT Kearney’in Levent Nida Kule (İstanbul, Ataşehir) içindeki Türkiye ofisinin tasarım ve uygulaması İglo Mimarlık tarafından yapıldı.

Dünyanın pek çok ülkesindeki ofisleriyle kurumsal firmalara danışmanlık veren firma; müşterilerini nitelikli ve stil sahibi bir mekanda ağırlarken, genç çalışanları için de modern, esnek ve verimli bir ortam sunmak istiyordu. Personel ve yöneticilerin firmanın farklı ofislerinde kısa süreli rotasyonlar yapması nedeniyle gerek duyulan dinamik çalışma şekli, kolay adapte olunan ve değişken bir çalışma ortamını da gerekli kılıyordu.

Kapalı birleşim açılı cepheleri ve içe yatık cephe camları ile oldukça sınırlı ve amorf bir yapıda olan 200 m2’lik hacime alternatifli toplantı odaları, olabiliyorsa bir seminer salonu, müşteri ağırlamak için lounge alanı ve bunların yanı sıra 17 personel ve 5 yöneticinin çalışma alanları, teknik hacimler, ıslak hacimler ve ve personelin yemek de yiyebileceği büyüklükte bir mutfak yerleştirilmesi isteniyordu. Biz de bunlara ek olarak doğru aydınlatma, yeterli akustik konfor ve şeffaflık koşullarını önerdik ve hedefledik.

Gerekli işlevlerin konumlandırılması için alan yeterli olmadığından bölmelerin yerlerinin değiştirilebilir olması ve mobilyaların bu mobiliteye uygunluğu prensibiyle tasarıma başlandı. Giriş ve karşılama kısmında sıcak bir atmosfer hissi yaratan büyük bir kütüphane ve rahat oturma alanı, bu alan ile açık çalışma alanını bölen ve tanımlayan çift yüzlü; bir yüzünde metal kafes ile çerçevelenmiş cilalı ahşap kütüphane, diğer yüzünde oluşturulan niş içinde lineer aydınlatmalı dosya rafları olan devasa bir seperatör konumlandırıldı. Bu seperatör iki alanı hem tarz, hem atmosfer, hem ışık hem de ses olarak birbirinden ayırırken, metal kafes içine bronz ayna yerleştirilmiş kabuğu ile yumuşak bir geçiş sağlayarak bağladı.

Çalışma alanlarında alternatifli oturma birimleri, akustik toplantı nişleri, telefon odaları, istenildiğinde yükselerek ayakta çalışılabilecek masalar genç çalışanların hem ruh hallerine, hem de uzun çalışma sürelerinde oluşabilecek omurga ve postür deformasyonlarına karşı fiziksel ihtiyaçlarına uygun verimli ortamı sağlamak için kullanıldı. Keçe paneller, ses kırıcı yüzey formları, kumaş kaplamalar akustik değer kazandırırken görsel kaliteyi yükselten öğeler oldu. Işık şiddeti ayarlanabilen aydınlatmalar, ortamda moda göre istenilen atmosferi elde edebilmeyi sağlamak amaçlı tasarlandılar.

WC’ler mekan içindeki şaftın çevresinde konumlandırıldı, bir ada oluşturuldu. Bu adanın çalışma alanına bakan ucuna bir akustik görüşme odası ve bir depo, diğer ucuna bir akustik telefon kabini konumlandırıldı ve bütün bu hacimler önceden formlandırılmış akustik ve dekoratif bir kabuk ile giydirildi, üniter ve mekana karakterini veren bir form elde edildi.

Tüm çalışma alanında ve kapalı ofislerde tavandan sarkan bulut formunda özel akustik elemanlar kullanıldı. Bütün bu elemanlar genel ofis hacminin içinde çoğunlukta olan sert yüzeyler dolayısı ile sekerek çoğalan ve bir kakafoni yaratan sesin büyük ölçüde soğurulmasını sağladı ve mekanın oldukça sakin bir çalışma ortamına dönüşmesine büyük bir katkı verdi.

Girişte konumlanan kütüphane alanının sol tarafında oluşturulan alanda üç toplantı senaryosu planlandı; birinci senaryoda müşteri görüşmeleri için gün içinde kullanılan iki toplantı odası olarak, ikinci senaryoda ise her ay yapılan geniş katılımlı yönetim kurulu toplantıları için birleştirilerek tek bir büyük toplantı odasına dönüşebilecek şekilde planlandı. İki oda düzenini oluşturan ara duvarlar, iki odanın yaslandığı duvara entegre, birbirinin devamı olarak tasarlanmış bir dolap düzeni içinde kaybedilerek ihtiyaç olan büyük alanın oluşması sağlanırken, masalar da birleştirilerek tek parça 18 kişilik masaya dönüştürülebilecek şekilde tasarlandı. Duvara uygulanan özel bir boya katmanı ile hem yazılabilir dev bir beyaz tahta hem de perde ihtiyacını ortadan kaldıracak şekilde bir projeksiyon yüzeyi elde edildi. Üçüncü senaryoda ise gerektiğinde yapılacak seminer türü toplantılar için gereken geniş hacim, toplantı odalarıyla kütüphane alanını ayıran cam duvarın ve içindeki kapıların da kayarak, özel olarak oluşturulmuş nişin içinde depolanarak elde edilecek şekilde tasarlandı ve uygulandı. Bu senaryoda toplantı masaları da katlanarak depolanabiliyor.

Operasyonel bölümlerden ayrı bir bölgede prestijli ağırlama yapılabilmesi için istenen kütüphane ve lounge alanı ofisin genel modern havasından biraz daha klasik tarzda dizayn edilerek farklılaştırıldı.

Mutfaktaki 10 kişilik bar masası, gerektiğinde çalışılabilen, yemek ve kahve molalarının verilebildiği servis alanlarıyla birlikte tasarlandı.

Tüm yöneticilerin odaları, binanın açılı cephesine paralel konumlandırılmaları ile hem oda girişleri rahatlatıldı hem de operasyon alanına hakim olmaları sağlandı.

“İsviçre çakısı” benzeri çok işlevli tasarım yaklaşımı ve esnek kurgusuyla, atıl kalma riskine sahip pek çok alan daha az metrekare kullanarak, ferah ve rahat çalışılabilen mekanlara dönüştürülebildi.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Ataşehir
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: ATKearney
Ana Yüklenici: Iglo Architects
Fotoğraf: Fethi İzan
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 200 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Zafer Karoğlu

Denizhan Mutluay

Yıldırım Gigi