+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Bell Evi

Daire Gümüşsuyu'nda, Apostol Mavrodoğlu tarafından 100 sene önce tasarlanmış bir apartmanda yer alıyor.

Ofist, projeyi anlatıyor:

Müşterimiz Robert Bell kendisini ve ihtiyaçlarını çok iyi tanıyan, sahip olduğu evin mirasının değerini bilen, alabileceği en iyi sonucu alma hedefinde bir İngiliz bey.  1980'den beri Türkiye'ye iş için zaman zaman gelip gitmiş, yaşamış, Türkiye'yi iyi tanıyan, tekstil sektöründe tecrübeli bir kişi.  Merkez yaşam yeri Londra'da 6 odalı Victoria tarzı bir evde kurulu bir aile.  Aynı zamanda Marakeş'de  yöresel bir yapıya sahipler.  Bir çok defa mimarlarla çalışmışlar.  Oldukça fazla mimarı tecrübeye sahipler.

Şimdiye kadar yapmış olduğumuz en kısa toplantıydı.  En fazla 15 dakika...  Ne istediğini çok iyi biliyor, çok net ifade ediyor.  Genel yaklaşımları bizimki ile örtüştüğü için mimariye yaklaşımlarımızı anlatmak ve bir takım konulara ikna etmek ihtiyacını hiç duymadık.

Zaman içerisinde evde ahşap doğramaların yerine takılmış olan plastik pencerelerden ve orjinal döküm radyatörlerin yerine takılmış panel radyatörlerden nefret ediyordu.  Bunlar derhal orjinal malzemeleri ile orjinaline uygun şekilde değiştirilmeliydiler.  Zamanında yapılırken de çok da iyi kalitede olmayan, şu anda da pek iyi halde bulunmayan ahşap rabitalara ise asla dokunulmamalı, dikkatlice elden geçirilmeliydi.  Duvarlardaki bir kısmı zaman içerisinde dökülmüş, zarar görmüş alçı süslemeler ise kalan kısımlarından kalıp alınarak tamamlanmalıydı.  Ne de olsa bunlar bu evi almış olma sebepleriydiler!

İşte bu yüzden ilk hedefimiz daireyi orjinaline çevirmek oldu.  Sonrasında ise müşterimizin ihtiyaç, arzu ve günümüz şartlarındaki yaşantısına uygun hale getirmek için bir takım eklemeler ve değişiklikler yaptık.  Mevcut küçük mutfağa ek olarak, salon salomanjenin antre karşısındaki odasını oldukça büyük bir mutfak için ayırdık.  Her iki mutfağa da İngiliz tarzı yemek pişirme alışkanlıkları doğrultusunda fırın tepsilerinin yıkanabilmesi için büyük, mermer evyeler ile doğal olarak bir de kuzine yerleştirdik.  Duvar süslemelerini kaybetmemek ve onlarla yarışmamak adına mutfak üst dolabı veya raf gibi üniteler yerleştirmekten kaçındık.  Onlarla yarışmamak adına, tablo aşmaktan bile kaçınıldı.  Robert'in "bir şeyi beğeniyorsam, onun doğru ve uygun olduğunu düşünüyorsam o zaman onu tüm ev genelinde kullanmalıyım' mantığından yola çıkarak, tüm ahşap dolaplarda aynı göbek-çita detayını kullandık ve beyaza boyadık.  Bu mentalite, banyolar dahil evin heryerinde, ihtiyaca göre tekli, üçlü veya altılı olarak kullanılmış olan Achille Castığlioni tasarımı Fuçsia sarkıt aydınlatmaları da açıklıyor.  Benzer bir yaklaşım ile ev genelinde Türkiye'nin en yaygın kullanılan mermeri Marmara mermerini hamamlardan, mezarlıklardan, eski İstanbul apartmanlarından bildiğimiz en naturel hali ile kullandık.  Son zamanlarda moda olmuş hali ile çizgili vs değil.  Artık hiç de rağbet görmeyen dalgalı, buğulu, bulutlu, bizler için sıradan hali ile.

Artık yerinde bulunmayan banyolarda ise tamamen yeni, modern bir tasarım ile hareket ederek, belli bir kötün altındaki her şeyi corian ile şekillendirerek gerekli formları oluşturduk; kuvet, düş, lavabolar, zemin yüzeyleri ve tezgahlar gibi.  Bu kötün yukarısında ise tavana kadar Türeks'in 15x15 Cool Grey Leather mermer ve Black Graffitti doğal taşlarını kullandık.

Tüm kapıları orjinaline uygun şekilde yeniledik.  Yatak odaları ve banyolar haricinde kapı kanatları olmadan sadece kasalarını kullandık.  Bu şekilde evin dışardan aldığı ışığın kesintiye uğramamasını ve bembeyaz boyalı ahşap ve duvar yüzeyleri ile evin en karanlık kış günlerinde bile aydınlık olmasını sağladık.

Son olarak da Robert'in zaman içerisinde Türkiye'den ve dünyadan toplamış olduğu antika mobilyalar ile tablolar evdeki yerlerini aldılar.

Künye
Proje Yeri: Beyoğlu, İstanbul
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Robert Bell
Ana Yüklenici: Ofisistanbul
Proje Yöneticisi: Gökşen Güngör
Fotoğraf: Ali Bekman
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 160 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Yasemin Arpaç

Sabahattin Emir