Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Beyaz Ev

Nevzat Sayın Mimarlık Hizmetleri (NSMH) tarafından tasarlanan konut projesi, Tekirdağ Saray’da bulunuyor.

25x30x60x6000

Her yapı birçok açıdan ele alınabilir. Bu yapı da... Burada anlatılacak olanlar nasıl inşa edildiği hakkındadır. Hızlı bir araba sürüşüyle bile bir saatten daha fazla zaman alan büro-şantiye uzaklığı gitme sıklığını; gitme sıklığı da sonucu doğrudan etkiliyor. Bu yüzden yapım yöntemiyle ilgili noktalarda başlangıçta karar veriyoruz. Bu yapıda da, şantiyeye seyrek gideceğimizi baştan varsayarak nasıl yapılacağının kararlarını da almış olduk.

Sıva kullanılmayacaktı. Asıl işleri "kaba yapı" hatalarını düzeltmek olan sıvacıları şantiyeye sokmazsak, "kaba yapı" "ince yapı" gibi yapılmak zorunda olurdu. Ağır prefabrike elemanlarla yapmak, bu büyüklükteki bir yapı için hiç akıllıca görünmüyordu. Ahşap ya da çelik gibi bir malzemeyi kullanmaksa yine bizi şantiyeye yapıştırabilirdi. Üstelik daha başlangıçta, taş yapı, ev sahibi tarafından kesin ve önemli bir karar olarak bildirilmişti. Doğrusu, başka bir yöntem bulabilseydik onu ikna etmenin yollarını arardık. Ama bulamadık. Birkaç yıl önce Bodrumda bir otel projesinde, benzer nedenlerle gazbeton bloklarla çalışmış ve iyi sonuç almıştık. Bu kez de gazbeton bloklar ve yerinde dökülecek olan brüt betonla çalışmaya karar verdik. 25x30x60 cmlik bir eleman vardı elimizde. Bütün ölçüleri, bu elemanın boyutlarının katları olarak düzenledik. Duvar ve açıklık ölçülerini böylece oluşturduk. İstediğimizle malzemenin olanakları arasında kaldığımızda kimi zaman isteklerimizi gözden geçirdik; kimi zaman betonarmeyle çözüm aradık. 2,50 mden sonra göreceğimiz hemen her şey çıplak beton olacağı için aynı malzemenin yer-yer zemine kadar inmesi istediğimiz bir şeydi

Kullanılma biçimine ve buna bağlı olarak, yerleşme düzenine karar verdiğimiz ev, artık uygulama projesi aşamasındaydı.

Betonarme ve gazbeton birlikteliğinden "mimarî" tercih olarak da memnunduk. Üstelik taş yapı konusunda ısrarlı olan işverenimiz, daha önce yaptığımız yapıyı görmüş ve ikna olmuştu. İşte "6.000 taş oyunu" böyle başladı. Şantiye kısa bir süre sonra bir "lego-land" görünümündeydi. Oldukça kolay üçboyutlu bir "puzzle" çözmek gibiydi yapılan.

Şantiyede olanlar, tam da bizim çizerken yaptıklarımız gibiydi. Metrik ölçü yerine blok sayılarından oluşan yeni bir ölçülendirme sistemi vardı. Yerine konulan her "taş" gerçekten de o duvarın bir parçasıydı. Ne üzerine sıva gelecek, ne de başka bir şeyle kaplanacaktı. "Taşı gediğine koymak" yetiyordu. Mehmet Ustanın marifetli ellerinde, bloklardaki ölçü hataları da aşılmaz sorunlar olmaktan çıkmıştı.

Doğrusu tek doğru yol bu değil ama ben, "duvar" deyince, kesiti boyunca niteliği hiç değişmeyen doluluğu anlıyorum en çok. Daha gerçekmiş gibi geliyor. Burada da öyle oldu: plan ve kesit çizimlerinde bir çırpıda beliriveren duvar, yerinde de öyle oluşturulabildi. Her aşama, bitmiş halin bir parçasıydı. İzlemek, denetlemek, gerektiğinde hemen müdahale etmek için her şey apaçık ortadaydı. Hiç kimse "orayı sonra düzeltiriz, sıva gelir, kaplama örter" gibi açıklamalar yapamazdı. Her noktanın sonrası, şimdisiydi. 2,50 m yükselen duvarların düzgünlüğü betonarme içinde mastar oluşturdu. Açıkçası, biraz korkuyorduk kalıp işinden. Korktuğumuz başımıza gelmedi. Yine aynı Mehmet Usta gazsız betonu da istediğimiz gibi yapmıştı. Yapının sonuna doğru gelirken, "inşa etmenin kutsanması gibi anlaşılır mı" diye düşündüm. Böyle anlaşılmamalı, başta da belirtildiği gibi malzeme ve yapım yönteminin seçimiyle ilgili bir yazı bu.

Buna rağmen, "yapı sektörünün (hadi daraltarak söyleyelim; en azından bizim ülkede) endüstrileşmiş olduğu söylenemez" diye düşündüğümüz için bu tür düşünceleri; genelde, nasıl davranmamız gerektiğinin araştırma parçaları gibi düşünüyoruz

Birçok zaman, "geleneksel", "eski" malzeme ve yöntemlerin geliştirilerek kullanılmasından iyi sonuçlar alınabileceğini düşündük, yaptık ve gördük. Uzun zamanlarda birikmiş inşa etme kültürünün, kendi birikimimiz ve isteklerimizle, yapılagelmekte olandan daha iyi bir noktaya taşınabileceğine içtenlikle inanıyoruz.

Künye
Proje Yeri: Saray, Tekirdağ
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Statik Projesi: Celal Erdem
Elektrik Projesi: Uğur Elektrik
Proje Bitiş Yılı: 1996
İnşaat Başlangıç Yılı: 1996
İnşaat Bitiş Yılı: 1997
Toplam İnşaat Alanı: 620

Pin It
Mimar

Nevzat Sayın

Boğaçhan Dündaralp

Ebru Tabak