Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Volkswagen Arena

Yazgan Tasarım Mimarlık tarafından tasarlanan Volkswagen Arena, ERA Mimarlık'ın projelendirdiği Uniq İstanbul (Ayazağa Kültür Merkezi) içerisinde yer almaktadır.

Volkswagen Arena, Avrupa'nın sayılı etkinlik mekânlarından biri olmayı hedeflemektedir. Canlı konserler ve dünyaca ünlü şov ve dans gösterilerinin yanında, perde teknolojisiyle salonu küçültme imkânından yararlanarak kurumsal etkinlikler ve özel davetlere de yer vermektedir.

Akustik altyapısı ve üstün ses kalitesi ile Avrupa'nın en iyisi olmayı hedefleyen Volkswagen Arena, hızlı "load in/load out" sistemiyle de art arda etkinliklerin yer almasını sağlamaktadır. 286 ton çatı yük taşıma kapasitesi ile, farklı gösteri türlerinin yer alabilmesine imkan vermektedir. Mekânın toplam 5800 kişi kapasitesi olup, 304 skybox loca koltuk, 822 premium koltuk, 1392 sabit tribün koltuk, 562 eklenebilir tribün koltuk, 2160 giriş katında oturma ve 3300 giriş katında ayakta seyirciden oluşmaktadır. Skybox üyeliği ve özel girişleri kullanma imkânı ile Volkswagen Arena, ziyaretçilere ayrıcalıklı bir hizmet sunmaktadır.

Volkswagen Arena, betonarme ve çeliğin bir arada kullanımı ile tasarlanmış bir yapıdır. Binanın genel strüktürü betonarme olup, salonun iç kısmında bulunan localar ve çatının taşınmasında çelik konstrüksiyon kullanılmıştır. Yapı tasarlanırken, betonarmenin hem görsel hem de yapısal özelliklerinden en iyi şekilde faydalanılmaya çalışılmıştır.

Zemin, duvar ve tavanda, brüt beton kullanımı ile görsel olarak bütünlük sağlanmıştır. Brüt beton yüzeylerin, salonda yer alan etkinliklerle ilgili yayınlar veya mekânın fonksiyonuna uygun olarak düşünülen çeşitli görsel efektler için elverişli alanlar sağlayacağı öngörülmüştür. Projeksiyon yansıtılması ve aynı zamanda ışık gösterilerinin yapılması için ideal yüzeyler haline gelmişlerdir. Bu sayede, ziyaretçilerin etkinlik mekanına girmeden önce, fuaye ve yeme içme alanlarında keyifli zaman geçirmeleri sağlanmıştır.

Salon tasarlanırken, betonarmenin yapısal özelliklerinin, salonda olması gereken akustik nitelikleri güçlendirmesi amaçlanmıştır. Betonarme zeminlere verilen bütüncül form sayesinde, akustik yalıtım daha verimli bir şekilde sağlanmıştır. Tribünlerin betonarme kısımları tek parça, monolit olarak tasarlanıp sesin yalıtımı kolaylaştırılmıştır. Buna ek olarak, tribünlerin prekast detayları, yalıtımı kolaylaştırma amacıyla özel olarak oluşturulmuştur. Detaylarda, tribünlerin arkasında kalan boşluğun 'bass trap' olarak kullanılması hedeflenmiştir. Betonarmenin doğru biçimde kullanımının sağladığı etki dışında, içeride yüksek akustik ses performansının ve dışarıda optimum ses yalıtımının sağlanması için gelişmiş sistemlerden yararlanılmıştır.

Giriş lobisinde bulunan kolonlar, şerit LED ışıklar ile birbirine bağlanıp çerçeveler oluşturmaktadır. Bu konturlar tekrarlanarak, mekân içerisinde bir ritim yaratmakta ve derinliği ön plana çıkarmaktadır.

İç mekânlarda bulunan yönlendirme yazıları ve numaraları, brüt beton ya da siyah malzemeler üzerine siyah ve RAL 1028 sarı renginde yazılmış olup, genel mekân görsel bütünlüğünün bir parçasıdır. Aynı renk kombinasyonu iç mekânlarda tekrarlanarak, bu bütünlük pekiştirilmiştir. Örnek olarak bay ve bayan tuvaletlerinde bulunan ve siyah renk akrilik malzemeden üretilen tezgahlar ve Vitra marka siyah renk vitrifiye malzemeleri, RAL 1028 sarı rengine boyanmış olan yer ve duvarlar ile bir kontrast oluşturmaktadır. Ayrıca, tuvaletlerde kullanılan DSG Ceramiche marka İtalyan seramikleri, mekâna farklı bir doku eklemekte ve mekânı zenginleştirmektedir.

Yan fuayede bulunan siyah parlak lake kilitli dolap sistemi, farklı çıkma mesafeleriyle duvar boyunca bir hareketlilik katmaktadır. Kilitli dolap sisteminin üzerinde bulunan ince akçaağaç ahşap elemanların tekrarlanması mekâna ayrı bir ritim katmakta ve holün derinliğini vurgulamaktadır. VİP salonunda ise akçaağaç malzeme, yer kaplama elemanı olarak tekrar kullanılmış olup, siyah cam, brüt beton ve paslanmaz çelik oturma bankosu ile kontrast oluşturmaktadır.

Her performans için en az 5000 ziyaretçisi olan Volkswagen Arena'ın zemini de bu yoğunluğa cevap verecek şekilde tasarlanmıştır. Aşınmaya ve yoğun kullanıma karşı dayanıklı hale getirilen betonarme malzeme, özel bir yöntem ile dökülmüştür.

Çağdaş tasarımı ve 21 adet özel yeme/içme alanları ile Volkswagen Arena, ziyaretçilerine keyifli bir deneyim yaşatmaktadır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Maslak, İstanbul
Proje Tipi: Konser Salonu
İşveren: Pozitif Arena Konser Salon İşletmeleri A.Ş.
Danışman: Blackbox Operations BV, Erduman Mühendislik, DSGNWRKSHP
Ana Yüklenici: TBM İnşaat
İç Mekan Projesi: Yazgan Tasarım Mimarlık
Statik Projesi: Pro-net Mühendislik
Mekanik Projesi: Pro-net Mühendislik, GN Mühendislik
Elektrik Projesi: HB Teknik Elektrik Mühendislik
Akustik Danışmanı: Adviesbureau Peutz, Peutz / PB Müzik Yapım
Yangın Güvenlik Danışmanı: Karina, Karina Tasarım Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri
Fotoğraf: Yunus Özkazanç, Kerem Yazgan
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2011
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Toplam İnşaat Alanı: 12,000 m²

Pin It
Mimar

Kerem Yazgan

Begüm Yazgan