Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Bodrum Kalesi Açık Hava Sahnesi

1996 yılında inşa edilen mevcut açık hava sahnesinin, güncel ihtiyaçları karşılayamamasından dolayı yenilenmesi talebi 2013 yılında gündeme gelmiştir.

İzleyici kapasitesinin artırıldığı ilk proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmayınca, mevcut yapının kontur ve gabarisine sadık kalınarak yapılan ikinci proje uygulanmıştır.

Bu projeye göre, kayalıklara oturan mevcut 1.380 kişilik tribün kaya kotlarına müdahale edilmeden güçlendirilirken, 540 m2 kullanım alanı olan sahne mevcut üçgen yapı izinden yola çıkılarak yeniden tasarlanmıştır. Böylece sahne önüne kadar uzatılması istenen çatı örtüsü konsol yükü hafifletilerek elde edilmiştir.

Her iki yapı da çelik konstrüksiyon ile inşa edilmiştir. Strüktürel kararlarda belirleyici olan etkenler, yapıların 1. derece arkeolojik sit alanı içinde bulunması ve işin kısıtlı sürede bitirilmesi gerekliliğidir. Kazı imkânı olmayan alanda yapının temelleri toprak seviyesinin üzerinde tasarlanmıştır. Yapının kolayca kullanımdan kaldırılabilmesi için çelik bağlantılar bulonlu sistem ile çözülmüştür.

Karma kullanıma sahip yapı, yazın opera, bale ve müzik festivallerine ev sahipliği yaparken, kışın yerel kurumların gösterilerine imkân vermektedir. Bu karma kullanım, projenin mekânsal ve teknik çözümünde zorlayıcı bir etken olarak öne çıkmıştır. Opera, bale ve müzik gösterileri farklı mekânsal ve teknik ihtiyaçları olan kullanımlar iken; yapının bulunduğu yerin sit alanı olması, ihtiyaç duyulan yükseklikleri sağlayamamayı da beraberinde getirmiştir. Bu durum, sahne tasarımında ihtiyaçların optimize edilmesine sebep olmuştur.

Yapının tarihi doku içerisinde bulunması yapı malzemelerinin seçiminde belirleyici olmuştur. Cephede kullanılan ahşap lameller ile ahşap yeni yapının geçiciliği ve taş sur duvarlarının kalıcılığı vurgulanmıştır.

Planlama, kurul ve uygulama süreçleri beraber yürütülen projede disiplin projeleri 2,5 ay, uygulama projesi ise 3 ayda tamamlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Bodrum, Muğla
Proje Tipi: Konser Salonu
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Doğuş GYI
Ana Yüklenici: Ege Yapı
Peyzaj Mimarlığı: Özgün Peyzaj
Statik Projesi: C Yapı
Mekanik Projesi: Servoteknik
Elektrik Projesi: Timsan
Çelik Projesi: C Yapı
Akustik Projesi: Talayman Akustik
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2014
Toplam İnşaat Alanı: 1.340 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Armağan Ekiz Bayık

Başak Çolakoğlu Tüzer