+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Dentagram Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Slash Architects tarafından tasarlanan Dentagram İstanbul Mecidiyeköy'de bulunuyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

İstanbul’un merkezinde yer alan ve beş muayene odasından oluşan ağız ve diş sağlığı polikliniği çevresinden farklılaşan geçirgenliği ve davetkar tasarımı ile çarpıcı biçimde öne çıkmaktadır. Cephesi tamamen geçirgen bırakılan diş sağlığı merkezi tasarımında en önemli parametrelerden biri dışarıdan tamamı algılanabilir bir kurgu oluşturmaktır. Sirkülasyon; bekleme alanı ile entegre biçimde planlamanın aksında kurgulanmış olup net bir dolaşım ağı sağlanmıştır. Bu dolaşım aksı yeşil zen bahçeleri ile entegre edilmiş, koridorun sonunda kurgulanan iç bahçe ile zenginleştirilmiştir.

Koridor boyunca kurgulanan zen bahçeleri sayesinde doğal ışık almayan muayene odaları iç bahçeler ile ferahlatılmış ve hastaların muayene esnasında rahatlatıcı bir ortamda olmaları sağlanmıştır. Yeşil cepler sayesinde muayene odalarının mahremiyeti korunurken, servis birimlerinin ve steril mekanların kurgulandığı bölümler daha geçirimsiz bırakılmıştır. Bu durum muayene odalarının içten ve dıştan algısını farklılaştırmakta kullanıcıya farklı bir tedavi olma bir deneyimi sunmaktadır.

Giriş bölümünde bizi karşılayan banko ve dijital duvar bekleme alanına yönelimi ile bekleyenlerle sürekli iletişimi mümkün kılmaktadır. Dış cephe ile ilişkili kurgulanan bekleme alanı hastaların kendilerini bir kafe konforunda hissedeceği şekilde kurgulanmış, böylece hasta psikolojisinden çıkarak rahatlamalarını sağlamıştır. Farklı bekleme konfigürasyonlarına göre tasarlanan alanda bir yanda lounge konforu öne çıkarken kot farkı ile ayrışan diğer bir alanda ikili üçlü oturma grupları ile bekleme imkanı yaratılmıştır. Minimal tasarım öğelerinin yer aldığı klinik, oldukça nötr malzemelerin kullanıldığı bir dile sahiptir. Tasarımda kullanılan yeşil renk kliniğin organik kimliğini vurgular. Giriş bölümünden başlayarak tüm dolaşım aksı boyunca devam eden aydınlatma tasarımı, bir yönlendirme elemanı olarak da görev görmektedir. Steril mekanların geçirgen biçimde kurgulanması koridora hayat katmakta, görsel bir oluşturmaktadır. 

Harita
Künye
Proje Yeri: Şişli, İstanbul
Proje Tipi: Hastane / Poliklinik
Proje Tipi Grubu: Sağlık
İşveren: Özgür Balaban
Fotoğraf: Alt Kat Architectural Photography
Proje Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 320 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Şule Ertürk Gaucher

İpek Baycan