Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Fatih Üniversitesi Mehmet Hasırcılar Camii

Mehmet Hasırcılar Camii, kampüs kuzeyinde Hazırlık Binası'nın bulunduğu parselde bulunan proje ARKIV Seçkileri 2013'te yer alıyor.

Caminin kampüsle birlikte dışarıya da hizmet vermesi planlandığından ana caddeye [Sırtköy Bulvarı] yakın olması tercih edilmiş, kontrollü bir geçiş ile dış kullanıcılara açılması düşünülmüştür. Eğimli alanda konumlanan ve kütle etkisini ortaya çıkarmak için ayaklar üzerinde oturtulan yapı 3 farklı seviyede 3 farklı kullanıcıya imkan tanımak üzere tasarlanmıştır.

Camiye ana yaklaşım kampüs üst yolundan olup, ilk olarak zemin kat platformuna ulaşılır Bu katta planlanan mekanlar arazi ve zemin yapısından dolayı kot ilişkilerini sağlamak amacıyla derin çözülmüş ve kata ulaşım merdivenlerden inilerek sağlanmıştır. 1. seviyeyi oluşturan katta bayanlara yönelik ibadet ve dinlenme mekanları planlanmış, kalan alan Cuma günü ortaya çıkacak yoğun kapasite ihtiyacını sağlayacak ibadethane olarak bırakılmıştır.

Ana cami katına [Harim] rampa ile çıkılır ve avluya ulaşılır. 2. seviye olarak tanımlayabileceğimiz kat, mekan planlamasında klasik cami şemasının günümüz kullanımına cevap verecek şekilde ele alınmasıyla tasarlanmıştır. Avluyu bayların yoğun kullanacağı düşünülmüş, etrafında baylara yönelik çay salonu, dinlenme mekanları ile çok amaçlı kullanımlara imkan tanıyacak salonlar planlanmıştır.

Camiye kapalı planlanan son cemaat yerinden geçilerek girilir, mahfil katın basık tavanının sınırladığı arka mekana ulaşılır. Basık alandan geçilerek harime ulaşılması mekan hacminin güçlü algılanmasına sebep olur. Kare boyutlara sahip harimde sade mekan kurgusu tercih edilmiş, ibadetin ruhunu etkileyecek ve dikkat dağılmasına sebep olacak tasarımlardan kaçınılmıştır. Harim yan duvarlarında dar dikey vitraylı boşluklar dışında açıklık bırakılmamış, mekana ışık kıble cephesinin tamamen şeffaf bırakılmasıyla sağlanmıştır. Kıble cephesinde alüminyum-çelik alaşımı döküm yöntemi ile üretilen 2. yüzey dışarıdan iç mekanın görünümünü perdeler, içeriye gölge atarak mekana zenginlik katar. Yapının gece kullanımında kıble cephesinden süzülen ışığın verdiği görsellik mimari etkiyi güçlendirir.

3. seviye mahfil katı ve avlusunu oluşturur. Cuma günü kampüs dışından gelenlerin sadece mahfil katını kullanması planlanmış, ibadet öncesi ihtiyaçların sağlanacağı bu kata hizmet verecek mekanlar çözülmüştür. Üst kottan giriş yapanların kontrollü bir giriş ile bu kata ulaşması hedeflenmiş ve alt katlara ulaşımı engellenmiştir. Yapıda katlar arası ilişkiyi dışarıya iliştirilen merdiven kulesi sağlar, zemin kat ibadet alanı, harim ve mahfil katları arsında iç mekandan bağlantı düşünülmemiştir.

Cami, 1.428 kişilik harim, 428 kişilik mahfil ve 894 kişilik zemin kat ibadet mekanıyla birlikte toplam 2.750 kişinin aynı anda ibadet etmesine imkan vermektedir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Büyükçekmece, İstanbul
Proje Tipi: Cami / Mescit
İşveren: Fatih Üniversitesi
Danışman: Fehmi Kızıl
İç Mekan Projesi: Yusuf Hacıhaliloğlu, Emre Can Yılmaz, Cemal Kahraman
Proje Yöneticisi: Zambak Mimarlık, Cihangir Demirhan, İmran Kaya, Şükrü Dinç, Mevlüt Azğın
Proje Başlangıç Yılı: 2010
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 15.902 m²
Toplam İnşaat Alanı: 4.411 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Kadir Karakoç

Ahmet Anıl
Yardımcı Mimar(lar)
Sezer Özbulat
Zekeriya Kurtulan