Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Fide Okulları Süreyyapaşa

Fide Okulları Süreyyapaşa, ddrlp Mimarlık ve Tasarım Hizmetleri tarafından tasarlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Bir Başka Dönüşüm Hikayesi

Mevcut eski bir atölye yapısının okula dönüşümü olan ve 2016 yılında tamamlan Fide Okulları İdealtepe’den 2 yıl sonra, yine bir dönüşüm yapısı olarak 2018’de açılan Fide Okulları Süreyyapaşa…

2 yıla yakın süren yeni okul için mekân ve arazi arayışı… Bu süreçte mimar ve okul sahipleri, okulun eğitim anlayışı, mekân kullanım alışkanlıkları, İdealtepe deneyimleri ve eğitim hedeflerine uygun kriterlerde olasılıkların birlikte değerlendirilmesi… Ve sayısız değerlendirme sonrasında en uygun olasılığın bulunması.

Satış ofisi olarak hafif çelikten yapılmış 2 kat yüksekliğinde bir yapı ve ona eklenmiş tek katlı pavyonlardan oluşan yapıların bulunduğu 5.400 m² bu arsada düşüncelerimizin hayat bulacağı bir potansiyel görüyoruz. 2720 m² inşaat alanı ve 4560 m² açık alanın bahçe ve eğitim mekânlarını tartışıyor ve imkânlarını değerlendiriyoruz.  Arsanın hemen yanının kamusal bir park alanı olması, kot ve eğim ile ayrışması;  arsayı diğer yandan çevreleyen büyük konut bloklarının ölçek etkisini azaltacak yönde ufkunu açmasını bir olanak olarak gördük. Yapısal ve açık mekânda yapacağımız düzenlemelerin ölçek ilişkilerini çocuk-mekân ilişkileri ile dengeleyebileceğimiz bir imkân da sunabileceğini hissettik. 

İdealtepe’nin düşey mekân organizasyonu, Süreyyapaşa’da yatay mekân organizasyonuna dönüşebilir. Ve İdealtepe’de fizik-mekânsal olarak bizi kısıtlayan koşullar nedeniyle farklı yorumladığımız mekânsal kullanımları buraya özgü olarak üretebilirdik. Bu da ilkokul-ortaokul olarak kullanılan İdealtepe’yi zamanla ortaokul olarak kullanma, Süreyyapaşa’yı da anasınıfları ve ilkokul olarak kullanma imkânı yaratabilecekti. 

Fide Okulları İdealtepe’de yapısal sınırlar içinde kullanılan eğitim mekânlarının hem açık hem de kapalı mekân çeşitlilik ve esnekliğini; çocukların mekân ve oyun keşiflerini; okul hayatındaki aktivitelerle zenginleşen kullanımları; yeni doğan ihtiyaçları gözlemlemek, çocuğunuzdan ve çocuklardan öğrenmek Sürreyapaşa için önemli bir şans idi.  Özellikle açık mekân ve bahçe kullanımlarının çeşitliliğine izin veren arsa özellikleri farklı yaş gruplarının kullanımı ve diğer mekânlarla entegre olabilme imkânlarını tasarımda etkili kullanabilmemize izin vermiştir.

İki katlı yapı hacminin zarfı korunmuş ve iç hacmi yaş kullanımları düşünülerek, kapalı, esnek ve farklı kullanımlara izin veren eğitim mekânları olarak düzenlenirken, ara kesitte yer alan iç-dış mekân kullanımları, atölye avlusu, anasınıfı terasları ile etkileşimli tasarlanmıştır. Sert zemin oyun alanları, açık sınıf, bostan, çim amfi, yumuşak zemin oyun alanları ve çok amaçlı açık kullanımlar  ile de tüm mekanlar birbirine entegre edilmiştir.

Çocukların kendilerini gerçekleştirme imkânı veren mekân düzenlemeleri ve bunları okul hayatı içinde kullanan eğitim anlayışı çok önemli. Okulda geçen zamanın kalitesinin ve kazanılan deneyimlerin önemine kendi eğitim müfredatı içinde öncelik gösteren Fide Okulları ile beraber mekân-eğitim-çocuk-okul hayatı bütünlüğünde bakabiliyor olmanın, deneme-gözlemleme-dönüştürme potansiyellerini imkan olarak yaratabiliyor olmanın hepimiz için çok değerli bir süreç yarattığını 3 yılı aşkın bir süredir deneyimliyoruz.

Harita
Künye
Proje Yeri: Maltepe, İstanbul
Proje Tipi: İlkokul, Anaokulu / Kreş
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Fide Okulları
Ana Yüklenici: Firstarc, Mustafa Bülent Aydın
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 5,400 m²
Toplam İnşaat Alanı: 2,720 m²

Pin It
Mimar

Boğaçhan Dündaralp

Berna Dündaralp

Sezgi Göktepe