+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Giresun Evi

Team Fores ofisi Giresun'da tasarladığı konut projesini şöyle anlatıyor:

Bir arkadaşımızın ailesi Giresun'un Bulancak ilçesinde kendilerine ait olan geniş bir fındık bahçesi içinde küçük bir yazlık ev projesi yaptırmak için ofisimizi ziyaret ettiğinde, konvansiyonel beklentiler içinde olduklarını zannetmiştik. Neydi aradıkları? Gelenekselci bir yaklaşımla uygulanmış, betonarme iskelet içine tuğla duvarların örüldüğü, şanslıysak cephesine biraz dokunabileceğimiz bir ev.

Tam tersi oldu, sadece ihtiyaçlarını dile getirdiler ve bu ihtiyaçlar öylesine sade, öylesine fonksiyona yönelikti ki, heyacanlanmamıza yetmişti.

Ikinci adım, gidip, arsayı görmek, toplanan fındıkları nasıl ve ne şekilde kurumaya bıraktıklarını anlamak, Karadenizin havasını solumak ve yaşayışlarındaki yalınlığı anlamak oldu. Bir gece ve bir gündüz geçirdikten sonra, ailenin gerçekten de aradığı tek şeyin, fındık bahçelerinden kopmadan, kuzeydeki denizi görmeye devam ederken, kendi korunaklılığı içinde çevreye hakim bir yaşam sürdürebilmek olduğunu anladık. Doğanın onlara verdiği topoğrafyayı, arsayı, havayı ve suyu nasıl kullanmaya devam ettiklerini yaşayarak gördük. Arsanın bir yanına yığılmış olan iri dere taşlarını fark ettiğimizde, orada konvansiyonel bir betonarme bina yapmamamız gerektiğini anlamıştık.

Orda karşılaştığımız süper statiker, Doğan Patar, bize Gabion sistemin nasıl da işlevsel olduğunu anlatırken, diğer yandan da biz sürdürülebilir mimarinin nimetlerini ve imkanlarını araştırmaya başlamıştık bile.

Kafamızda onlarca fikirle döndük ofise.
DOĞANIN BİZE VERDİKLERİ HER ZAMAN YETERLİ Mİ?

Oldum olası yığma taş kullanımını pek sevemedim, galiba nesil olarak o yaklaşıma ısınamıyorum, o treni kaçırdım ama gabion sistemini de pek sevdim. O taşlar orada vardı, gabion sepetlerinin yapılması çok kolaydı. Her yerde kuzeye bir duvar yapma eğilimi vardır, bu kez güney yönündeki bir gabion duvar sayesinde mekansal kalitesi yüksek bir iç bahçe yaratabilir, taşlar arasındaki küçük boşluklardan içeriye ışık hüzmeleri alabilir, bu iç bahçenin tam üzerinde terasa açılan bir cam kapak sayesinde, oraya ulaşabilir aynı zamanda da 8 ay yağan yağmurun sesini duyabilirdik, hatta dilersek içeri dahi alabilirdik. Son derece yalın, varlığı ve yokluğu bir olan çelik merdivenimiz, üst kata çıkarken ani bir dönüşle çatıya çıkılmasına da imkan veriyordu.
ÇATI ÖNEMLİYDİ, ÇATIYA ÇIKILMALIYDI.

Gabion duvarımızı yalnız bırakalım istedik, doğal malzeme bu yapının vurgusu olmalıydı. Yaşamsal sadeliği ararken, malzemelerde de aynı dinginliği bulmalıydık. Beton duvarlar da doğal haliyle, brüt kalmalıydı. Doğal patikanın sonunda, batı ışığını da öylece dilediğimiz gibi içeri alarak, yüksek tavanlı, oldukça kapalı ama evin tüm enerjisinin ve yönlenmesinin gayet iyi idrak edilebildiği giriş fuayesi, bizi heyecanlandıran diğer tasarım kararımız oldu. Girişteki ironik korugan, evin diğer taraflarında olmayacaktı. Orası muhitti, kapanmasına gerek yoktu. Kuzey ve doğu yönünde alabildiğine uzanan Karadeniz, giriş fuayesi dışında evin her köşesinde bizi karşılıyordu. Yağmur da yağsa, güneş de açsa, korunmaya ihtiyacı yoktu evin. Güneş zaten kuzeyden pek delici gelmez, yağmur Karadeniz'de bardaktan boşanırcasına bile yağsa, o çatıya çıkılabilirdi . İçerde kurguladığımız dinginlik, dışarda doğa ve havayla samimi biçimde kucaklaşmaya dönüştü.

Aydınlık ve yalın bir ev çıktı ortaya, kurgusuyla, çözümüyle, malzemesiyle... Fındık bahçelerinin ortasında, bağlamsallığıyla fark edilmeden orada duran bir ev.

Künye
Proje Yeri: Giresun
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
İşveren: Hayrettin Elmas
İç Mekan Projesi: TeamFores
Statik Projesi: Gelişim İnşaat Proje
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
Toplam İnşaat Alanı: 190 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Serter Karataban