Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

GKT 1484-87

CM Mimarlık tarafından tasarlanan apartman projesi Göktürk İstanbul'da bulunuyor.

Proje, İstanbul/Göktürk muhitinde aralarında yaklaşık 3m. kot farkı olan iki farklı sokak arasında yer alan kısmi bir köşe parselde bulunuyor. Parselin komşu ilişkileri ile saran yollar arası konumu yere ve parsel geometrisine dayalı çetrefilli bir çözümü barındırıyordu.

Cadde ulaşımlı yüzünün zemin kat ticari program içeriği ile parselin konut kurgusuna fazla gelen derinliği nedeniyle proje boyuna iki farklı blok olarak kurgulandı. Kot aldığı sokak/cadde farklarından dolayı da gabari değişkenliği meydana çıkan iki farklı binanın tek bir yapı gibi davranması minvalinde hareket etmenin zaafiyetleri engelleyeceğini ve önümüze düşen bu meselelerden bütünsel bir bakış ile sıyrılabileceğimizi düşündük.

Bloklar arası açma mesafesi ile mekanların yüz verdiği ve kentsel bir yapılı boşluk oluşturdu. Yapı alanı düzlem geometrisi ve iki yandan bitişik nizam  koşullarından dolayı oluşan kısıtlar ile gerek blok yapılanması gerekse de mekansal organizasyonu farklılıklar içermek zorunda kaldı. İşveren tarafından talep edilen alansal ve tip çeşitliliği ile proje tekrarları kabul etmeyen bir tasarıma açıldı.

Kütlesel olarak çevre yapılardan ayrışarak herhangi bir cephe çıkması kullanılmadan hem yüz bir cephe kurgusu ile içeri çekmeler, pencereler, balkonlar parselin düzensiz iki boyutlu geometrisinin üçüncü boyuttaki kalıbından eksiltilerek ortaya konmaya çalışıldı.

Cephe kurgusu saklı bir modülasyon/ortak payda üzerinden malzeme ayrıştırması ile  aluminyum konstrüksiyon ile teşkil edilrek oluşturuldu. Caddeye dair parçalı bu yapı kısmen köşe parsel karekterini kollayarak da ara ve arka yüzlere bütünleşik yüzeyler ile geçiş yapıldı.

Künye
Proje Yeri: Eyüpsultan, İstanbul
Proje Tipi: Apartman
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Uçar Gayrimenkul
Ana Yüklenici: Uçar Gayrimenkul
Fotoğraf: Cemal Emden
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 1,172 m2
Toplam İnşaat Alanı: 7,760 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Cem Sorguç
Yardımcı Mimar(lar)
Ege Adaş
Özlem Yılmaz