Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Irmak Anaokulu

Irmak Anaokulu, Caddebostan’da bulunuyor.

Proje açıklama metni: 

"Aynı arazi içinde yer alan iki eski yapı, daha önceden var olan bir ilkokul, tenis kulübü, tenis kortları, oldukça sık bir ağaç dokusu, yeni yapılacak lise binası, Cemil Topuzlu Caddesi ve Marmara Denizi’ni bir arada düşündüğümüzde; anaokulunun yeri için neredeyse tek seçenek vardı.

Ana girişten başlayıp denize uzanan ağaçlı yolun üzerinde, yolun içinden geçip denize ulaşmasını engellemeyen bir yapıydı yerin istediği.

Yol aksının bir yanında derslikler, diğer yanındaysa giriş holü, WC, öğretmen odası ve özel stüdyo yerleştirildiğinde ana, ilkelerden biri daha belirmiş oldu. Her iki bölüm arasında, yol genişliğindeki açık alan, bölümler arasındaki bağlantıyı sağlayan şeffaf bir koridorla ikiye bölünerek giriş avlusu ve oyun alanı oluşturuldu. Plan şeması, gerekli boyutların ağaçların arasına, onlara dokunmadan yerleşme çabasıyla, neredeyse kendiliğinden belirlendi.

Yaş gruplarına göre ayrılmış yirmi beş kişilik iki derslik, istendiğinde tek mekana dönüştürülebiliyor. Kullanım amacına uygun olarak, yatay düzlemde oluşturulan parçalanmışlık; şeffaflaştırılmış düşey düzlemlerle, mekanların bütünlüğüne dönüşüyor. Herhangi bir noktada durduğunuzda, çocukların kullanımındaki tüm mekanları görebiliyorsunuz. Yapıyı kullananların – bu kelimelerle ifade etmeseler de – yapıyla ilişkilerinde bütünü kavrayabilmenin bir yolu olarak, geçişli mekan duygusunu önemli buluyoruz.

Bütün yapı 20x20x40 cm’lik beton bloklardan oluşuyor. İlk bakışta, hemen üst üste ve yan yana konularak yapılmış gibi duran bir lego yapı izlenimini veriyor. Böylelikle yapı, çocuklaştırmaya zorlamadan, çocuklar için yapılmış olduğu sonucuna ulaşabiliyor.

Derslikler ve WC’lerdeki banko, klozet gibi zorunluluklar dışındaki tüm ölçüler ve ilişkiler "kısa" bir zaman sonra içinde olacakları büyüklerin dünyasına ait. Kullanım sırasında gerekli olacak olan mobilya, araç – gereç ise zamanla değişebilirlik düşüncesinden hareketle, serbest elemanlar olarak düşünüldü.

Dışarıdan bakıldığında delikli duvarlardan oluşan yapı, içeriden bakıldığında neredeyse yalnızca tanımlı bir boşluk."

Künye
Proje Yeri: Caddebostan, İstanbul
Proje Tipi: Anaokulu / Kreş
Statik Projesi: Yapı Merkezi
Mekanik Projesi: İlker Tiryakioğlu
Elektrik Projesi: Ümit Bülbüloğlu
Proje Başlangıç Yılı: 1997
Proje Bitiş Yılı: 1997
İnşaat Başlangıç Yılı: 1998
Toplam İnşaat Alanı: 246

Pin It
Mimar

Nevzat Sayın

Elvan Uluutku