Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

İspak Ambalaj İdari Binası

Mimari konsept tasarımı ile tüm iç mimari tasarım ve proje çalışmaları Mimaristudio tarafından gerçekleştirilen Kibar Holding'e bağlı İspak Ambalaj'a ait fabrika ve yönetim binası, toplam 4 kat, 4.500 metrekare alana sahip.

Çalışan konforunu ön planda tutan ve firmanın yenilikçi ve renkli kurumsal kimliğini yansıtan bu yeni binada, sadece ofis çalışanlarına değil, aynı zamanda fabrika çalışanlarının da kullanımına uygun bir planlama yaklaşımı ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, ağırlıklı olarak beyaz yaka çalışanlarına ait çalışma alanları, ortak kullanıma açık çeşitli sosyal buluşma noktaları ile bir arada tasarlanmıştır. Tasarım çalışmalarına, öncelikle firmanın kısa ve orta vadeli hedefleri, yatırım ile ilgili güncel ve gelecek ihtiyaçlarının ve beklentilerinin dinlenmesi ile başlanmıştır.

Mimaristudio binanın tasarımında, cephesi olan 3 katı 2 parçada ele almıştır. Bu bağlamda, bir ve ikinci katlar adeta tek kat algısı ile tasarlanırken, giriş kat cephesi bu bütünün içinde ayrılmıştır. Bu yaklaşım aslında mekânın iç mimarisi ile şekillenen fonksiyon ve planlamanın, cephe tasarımına yansıması olarak açıklanabilir. Cephede farklı ölçü ve yerleşimde yer alan dolu ve şeffaf yüzeyler bu algıyı güçlendiren bir çalışmadır. Mimaride dikkat çeken diğer bir detay ise, giriş holünü diğer iki kata bağlayan galeri boşluğudur. Hafif taşıyıcı sistem bir merdiven ve bir asansör ile birbirine bağlanan üç katın açıldığı bu boşluk, planlama içinde çözümlenen yan birimler ile birlikte binanın düğüm noktası konumundadır. Çekirdek olarak da nitelendirilebilecek bu alanın her iki yanında bina mimarisi iki ayrı kol olarak şekillenmiştir.

Planlamada, giriş katı karşılama işlevinin yanında yerli ve yabancı misafirlerin de ağırlanabildiği ve fabrika üretim alanına idari binadan direkt geçiş sağlayabildikleri biçimde ele alınmıştır. Davetli misafirlerin ağırlandığı Renk Onay Odası ve bu oda ile bağlantılı bir büyük toplantı odasının yanında, Ar-Ge ve kalite çalışmalarının yürütüldüğü laboratuvar da yine bu katta bulunmaktadır. Laboratuvar kısmına hem fabrika hem de ofisten geçiş mümkündür. Yine bu katta gerek çalışanların gerekse misafirlerin faydalanabildiği bir kafeterya alanı planlanmıştır. Planlama ve tasarım yaklaşımı ile, yemek dışında günün her saati çalışma, dinlenme, ağırlama ihtiyaçları için de kullanılabilen mekân, bina içindeki sosyalleşme alanlarından birisidir.

Bir alt katta fabrika çalışanlarına ait soyunma odaları ve teknik hacimlerle birlikte, küçük ölçekli bir konferans ve bir spor salonu planlanmıştır. Bu mekanlarda ilk göze çarpan akustik ve aydınlatma konforunun ön planda tutulmuş olmasıdır. Spor salonu ve sadece bu alana hizmet veren soyunma odalarına bir bağlantı holü ile bağlanan konferans salonu, mobilya esnekliği ile aynı zamanda grup dersleri, eğitimler ve farklı amaçlar için de kullanılabilmektedir.

Çalışma katları esnek ofis yaklaşımı ile tasarlanırken, birim direktörleri dışında tüm kademe çalışanlar açık ofis içinde birbirini tamamlayan bir mimari planlama içinde ele alınmıştır. Birinci ve ikinci katların ağırlıklı çalışma alanları olarak tasarlandığı projede, yönetim kademesi ofisleri ve bağlı birimler ikinci katta yer almaktadır. Bunun yanında, açık ofis alanı içinde yer alan, kısa toplantı, özel çalışma ve dinlenme noktaları ile birlikte, yine 2. katta, açık bir teras alanı ile bağlantılı bir dinlenme ve oyun mekânı planlanmıştır. Kutlama, davet ve organizasyonlar için de düşünülen mekân, aynı zamanda tüm ofis ve fabrika çalışanlarının kullanımına açık bir sosyalleşme alanıdır.

Program içinde işveren ihtiyaçlarına da yanıt verebilecek ölçek, yapı ve sayıda toplantı mekanları göze çarpmaktadır. Toplantı odaları farklı tiplerde planlanırken, açık ve yarı açık görüşme noktaları da bu planlamayı tamamlayan alanlardır. Katlarda içecek ve kopyalama istasyonları tüm çalışanların kolayca ulaşabileceği noktalarda çözümlenmiştir. Yine tüm katlarda WC hacimleri ise aynı iç mimari dilde, farklı malzeme ve renk kullanımları ile dikkat çekmektedir.

Firmanın kurumsal kimliğinin parçası olan renkler, projenin en göze çarpan noktalarından birisidir. Ağırlıklı olarak iki ana kurumsal rengin farklı ton ve formatta kullanıldığı projede, genel olarak aydınlık ve ferah bir çalışma ortamı yaratılmak istenmiştir.

İnce yapı malzemeleri seçiminde yükseltilmiş döşeme üzerine uygulanan modüler halı ve loose lay gibi bitiş malzemelerinin yanında, sert zeminlerde porselen seramik ve epoksi tercih edilmiştir. Genel olarak beyaz ve gri tonların hâkim olduğu duvarlarda, dekoratif boya ve duvar kâğıdı uygulamalarına da yer verilmiştir. Tavan planlamasında farklı kotlardan faydalanılırken, açık çalışma alanlarında yarı açık bir tavan sistemi tasarlanarak, zemin tasarımında da dikkat çeken geometrik yerleşime bir gönderme yapılmıştır. Hem zemin hem de tavan tasarımında dikkat çeken bu geometri aslında esnek ambalaj üretiminde fabrika içinde kullanılan alüminyum bobinlerinin açılımı olarak açıklanabilir. Çift camlı ofis bölme sistemlerinin tercih edildiği ofiste, akustik paneller ve akustik duvar kaplamaları ile gürültü kontrolü sağlanmıştır. Peyzaj ve grafik tasarım çalışmaları ile tamamlanan konsept içinde farklı renk ve grafik denemeleri dikkat çekmektedir.

Her projesinde olduğu gibi Mimaristudio bu proje özelinde ürün tasarımları geliştirmiştir. Tasarlanan bu ürünler, yine o mekâna özel tasarlanan konsept içinde yer bulmuştur. Özel üretim mobilya çalışmaları burada dikkat çekmektedir. Farklı geometrideki lake cilalı panellerde fugalı ve çıtalı bitişler tercih edilirken, boyalı cam ve kuvars paneller de tasarımı tamamlayan bitiş malzemeleri olarak görülmektedir. Renk onay toplantı odası, yönetim kurulu toplantı odası ve genel müdür toplantı alanı bu mekanlara en iyi örneklerdir. 

Mimaristudio tarafından hazırlanan aydınlatma tasarımında, LED ürünler tercih edilmiştir. Proje ürünlerinin yanında dekoratif ürünlere de yer verilen projede, bina içindeki farklı mekanların iç mimari dilini tamamlayan bir aydınlatma tasarımı söz konusudur. Kafeterya, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu çalışma ofislerinde Ayça Akkaya Kul tasarımı özel üretim aydınlatma armatürleri dikkat çekmektedir. Açık ofis tavanlarında vurgulanan parçalı ve lineer tavan yapısı içinde aydınlatma ürünleri de aynı geometriyi tamamlayan birer yapı elemanı olarak yer almaktadır. Farklı açıda ve boyda üretilen bu lineer ürünler, noktasal ışık kaynakları ile bir arada aynı planın parçalarıdır. Genel olarak, gergi tavan, lineer ve noktasal ışık kaynaklarının, ürünlerin kullanıldığı mekanların iç mimari tasarımı içinde, farklı form ve geometride yorumlanması ile aydınlatma tasarımı şekillenmiştir. Bununla beraber, Teknik projelendirme ve hesap çalışmalarında yer alan Dark Aydınlatma, aynı zamanda hazır ve özel üretim tüm ürünlerinde tedarikini sağlamıştır. Gergi tavan uygulamaları ise Tekno firması tarafından gerçekleştirilmiştir.

Proje ile, işverenin çalışma konusu içinde de yer alan renk ve formların vücut bulduğu, renkli kimliğini ve yenilikçi yüzünü yansıtan, yaşayan bir çalışma ortam sağlanmıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Kocaeli (İzmit)
Proje Tipi: Ofis, Fabrika
Proje Tipi Grubu: Ticari, Endüstriyel
İşveren: Assan Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ, İspak Ambalaj
Ana Yüklenici: Sistema
Peyzaj Mimarlığı: Floramarla
İç Mekan Projesi: mimaristudio
Proje Yöneticisi: Entegre Proje Yönetim Danışmanlık, Assan Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ
Konsept Tasarımı: mimaristudio
Uygulama Projesi: Prokon
Cephe Tasarımı: mimaristudio, CWG
Aydınlatma Projesi: mimaristudio
Grafik Tasarım: mimaristudio, Future-ist
Statik Projesi: Prokon
Mekanik Projesi: Prokon
Elektrik Projesi: Prokon
Tesisat Projesi: Prokon
Çelik Projesi: Prokon
Altyapı Projesi: Prokon
Yangın Tahliye Projesi: Prokon
Fotoğraf: Gürkan Akay
Mimari Mesleki Kontrollük: mimaristudio
Şantiye Yöneticisi: Nejdi Özaltun, Sistema
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 4,500 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ayça Akkaya Kul

Önder Kul
Yardımcı Mimar(lar)
Tolga Bozok
Kaan Gülkıran