Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Karaköy Uluğ Han’da Dükkan

Karaköy Kemankeş mahallesinde yer alan tarihi Uluğ Han’ın dükkan birimlerinden biri olan köşe ve üçgen dükkanın cephe ve iç mekan tasarımı projesidir.

Nazlı Güngen, projeyi anlatıyor:

Osmanlı Modernleşme Dönemine ait ilk çelik konstrüksiyon yapılarından biri olan bu dükkanda tarihin izlerini silmeden, binanın cephesiyle yarışmadan, kültür varlığı olmanın kurallarını bozmadan ancak aynı sıradaki sürekli açılıp kapanan dükkanlardan ayrışacak, hikayesi olan bir mekan yaratmak istendi. Bu nedenle yıllarca sürdürülmüş tüm yanlış uygulamalar sökülerek, yapının döküm demir strüktürü (özellikle köşedeki desenli döküm kolon) ortaya çıkarıldı. Bu strüktürü devam ettirmek için cephe doğramalarında da özel tasarım bir demir doğrama uygulaması yapıldı. Demir konstrüksiyonu ve ilk yapıldığı Endüstrileşme Dönemi Mimarlığı izini vurgulamak için tüm demir elemanlar pas rengine boyandı. Demir konstrüksiyonun üzerinde bulunan kireç taşı kaplaması ise yanlış uygulamalardan arındırılıp temizlenmiştir. Bu şekilde Demir rengi ve kireç taşı rengi ilk tasarım kararlarını belirlemiştir. Bu tarihi yapıda tasarlanan dükkandaki bir amaç da her kiracı değişiminde başka bir geçici kimliğe bürünmektense, dükkanın kendi ait ve gelecek tüm kiracılarına hizmet edebilecek bir kimliğe kavuşmasıydı.

İç mekanda ise küçük alan kısıtları göz önüne alınarak açık renkler ve mutfak kullanımını kolaylaştıracak porselen kaplama malzemeleri kullanılmıştır. Porselen domino kaplama malzemesinde özel olarak kullanılan pas rengi derzler ve tasarlanmış desenler ile tüm alanda en ince detaya kadar bütünlük sağlanmaya çalışıldığı vurgulanmıştır. Ayrıca iç mekan ile cephe arasındaki bütünlük de en ufak ayrıntıya kadar devam ettirilmiştir.  Plan yerleşimi olarak ise metrekare kısıtları göz önüne alınarak ve gelenleri karşılayan bir yönleniş sağlanması için uzun cepheye paralel bir banko tasarlanmıştır. 4 metre tavan yüksekliğine sahip olan iç mekanda bu yükseklik ilave yapılan ufak bir asma havalandırma strüktürü ile işe yarar hale getirilmiştir. Mevcutta bulunan volta tavan restore edilip boyanarak kullanılmıştır. Ateş tuğla duvarla ise temizlenip restore edilerek kullanılmıştır. İç mekanda kolon kaplamaları ise küfeki sıva ile oluşturulmuştur. Tüm aydınlatma sistemleri tarafımızdan oluşturulmuştur. Tüm mobilyalar da özel tasarlanmış ve ürettirilmiştir.

Künye
Proje Yeri: Beyoğlu, İstanbul
Proje Tipi: Mağaza / Showroom
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Arif Kamil Narin
Ana Yüklenici: Gungen Project
Alt Yüklenici: Ay Yapı
Fotoğraf: Sena Özfiliz
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2019
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 40 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Nazlı Güngen