Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Katılımcı, International Architectural Design Competition for the National Concert Hall

Mimari proje raporu:

Vilnius tarihinde Tauras Tepesi’nin ayrıcalıklı bir yeri vardır. Şehir için hem oldukça semboliktir hem de eski şehir merkezi, Lukiskiu Meydanı ve Parlamento binası arasında bir geçiş noktası oluşturur.  Alanda bulunan Ticaret Merkezi atıl durumdadır korunması ya da yıkılması yarışmacıya bırakılmıştır. Bu mimari öneride, Ticaret Merkezi’nin yıkıldığı varsayılmaktadır.

Tauras Tepesi, lokasyonu ve sahip olduğu yükseklik açısından şehre hakimdir. Bundan dolayı, yarışma alanı şehirdeki kültür ve sanat etkinlikleri ve sosyal aktiviteler için değer taşır. Ancak; aktif alanların eksikliği, atıl durumdaki Ticaret Merkezi ve  Tauras Tepesi’nin yüksekliği erişilebilirlik açısından engeller tanımlayarak proje alanının şehirden izole bir karaktere bürünmesine sebep olmuştur.

Bu mimari tasarım önerisinde, Lukiskiu Meydanı, Vilnus Belediyesi ve Tauras Tepesi arasında şekillenen aks projenin ana odağını oluşturmuştur. Bu aksta kamusal alanlar tasarlanmış olup, aksın sonunda ise davetkar ve karakteristik bir konser salonu tasarımı önerilmektedir.

Vilnus Manzarasını yakalamak için  tasarım bu aksta kavislenmiştir. Bu mimari davranış ise tasarım alanının kuzey tarafından etkileyici bir ana giriş yaratır. İkinci giriş ise alanın güney tarafında olup yeşil alanlara ve sert zemine sahip bir iç meydan olarak çalışmaktadır.

Tüm tasarım alanı, arazinin karakteristik eğim kesitini bozmayacak şekilde az eğimli rampalar ve yürümeye elverişli yollar ile düzenlenmiştir, bölgenin aktif hale getirilmesi ve çevre halkın alana daveti amaçlanmıştır. Bu çok fonksiyonlu alan; amfi, kaykay, çocuk oyun alanları ve yeşil alanlar gibi çeşitli aktivitelere imkan verecek şekilde düzenlenmiştir.
Fikirsel yaklaşımda alan içi araç sirkülasyonu minimum, yaya ve bisiklet sirkülasyonu maksimum tutulmuştur. Alandaki mevcut otoparkların misafirlerin kullanımına hizmet etmeye devam etmesi talep edilmiştir. Bu nedenle yalnızca personel kullanımı için tek katlı yeraltı otoparkı önerilmiştir. Dekor-yük taşımasının yapılacağı, basın araçlarının yayın için bekleme yapacağı alan da bu kotta tasarlanmıştır.

Mukolaicio caddesi yarışma alanına bağlanmıştır ve yaya ulaşımının yanı sıra yangın ve ambulans gibi acil durumlar için kısıtlı servis yolu olarak kullanılmaktadır. Mykolacio caddesi ve Tauro caddesi arasındaki araç yolu bağlantısı ise kaldırılmıştır. Bunun yerine, yaya yolları ile Ulusal Konser Salonu ve Tarihi Protestan Mezarlığı bağlantısı kurulması amaçlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Vilnius, Litvanya
Proje Tipi: Kültür Merkezi, Konser Salonu
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
İşveren: Lithuanian Union of Architects, Vilnius City Municipal Administration, Ministry of Culture of the Republic of Lithuania
Maket: Yaşar Aydoğan, Efsane Maket
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Arsa Alanı: 87.325 m²
Toplam İnşaat Alanı: 17.294 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Seden Cinasal Avcı

Ramazan Avcı

Merve Şen

Aysema Ülke

Merve Özduman

İrem Malgaş

Fatih İbiş