İlgili Projeler

Katılımcı, Merzifon Belediyesi İş ve Yaşam Merkezi Mimari Proje Yarışması

MİMARİ PROJE RAPORU

Bina kütlesinin oluşumunda öncelik, sürdürülebilir bir yapı tasarlamak olmuştur. Bina, ekipman bağımlılığı olmadan doğal havalandırma ve iklimlendirmeye imkan verecek şekilde tasarlanmıştır.

Yapı ilk olarak proje verileri doğrultusunda dikdörtgen prizma olarak tasarlanmış olup ardından kütlede yer yer boşluklar açılmıştır. Bina ortasında oluşturulan galeri boşluğu, ana girişe hizmet etmenin yansıra çevresinde konumlanan birimlere ışık ve doğal havalandırma sağlayan bir baca görevi görmektedir. Galeri boşluğu, aynı zamanda yarı kamusal bir ortam da sağlamaktadır. Galeri boşluğunun çevresinde bulunan koridor yapının sirkülasyonunu sağlamaktadır. Yapının düşey sirkülasyonunu sağlayan çekirdek birimleri doğu ve batı cephelerinde dezakse olarak konumlanmaktadır.

Binanın taşıyıcı sistemi kurgusunda ilk olarak bodrum katlarda bulunan otoparkta minimum metrekare kaybı olması ve otoparkın sorunsuz işler olması amaçlanmıştır.

Binanın ana girişi, ana yaya aksı olan ve aynı zamanda kent merkezindeki meydanla proje alanının bağlantısını sağlayan Hal Sokak''''tan sağlanmaktadır. Binaya bir diğer giriş ise proje alanının batısında yer alan ve yaya yolu olan Muammer Aksoy Sokağı''''ndan verilmiştir. Otopark girişi de güney cephede yer alan ve proje alanının etrafındaki tek araç yolu olan Harmanlar Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

EKOLOJİ

LABİRENT HAVALANDIRMA SİSTEMİ

Labirent havalandırma sistemi, gece ile gündüz arasında 15-20 derece sıcaklık farkı olan bölgelerde yaz döneminde gece var olan doğal serinliği kullanmaktadır. Buna ek olarak, yer seviyesinin 9 metre altındaki derinlikte sıcaklığın yıl boyunca sabit olmasından da yararlanmaktadır.

Kış döneminde labirente gelen havanın doğal yolla ısıtılarak klima santrallarına iletilmesi sağlanmaktadır. Bu sistem, ısıtma/soğutma maliyetlerinde tasarruf sağlamaktadır.

-3. katta doğu batı yönünde iki adet tasarlanmış labirentten geçen hava, hava bacalarından bütün katlara dağılmaktadır. Labirent sistemi ile yapının iklimlendirme maliyeti minimuma indirilmeye çalışılmıştır.

CEPHE

Yapı cephesinde kullanılacak çift cidarlı duvar ve ısı camlarla yapıdaki ısı kaçışının minimuma indirilmesi amaçlanmıştır.

GÜNEŞ PANELLERİ

Çekirdek birimlerinin üst kısmında ve çatı katındaki gölgeliklerde fotovoltaik paneller kullanarak yapının enerji üretmesi amaçlanmıştır.

Tüm yapı ve çevresindeki yağmur suları toplanarak sulama için kullanımı amaçlanmaktadır.

PEYZAJ

Proje alanında genel peyzaj yaklaşım önceliğimiz kent dokusu içerisinde alanı daha yaşanabilir kılmaktır. Kent insanının yeşil alan ihtiyaçlarını farklı düzlemlerde giderilebildiğini gösteren proje, sosyal ve ekonomik canlılığı hedeflemektedir.

Yapının peyzajı çatı terası ve kat terasları ile yapı çevresinde doğu, batı ve kuzey yönlerde bulunan yaya yollarının peyzajı olarak ayrılabilir.

Proje kapsamında yapının çatı bölümlerin de bazı boş teras alanları yaratılmış, buralarda iklime uygun teras bitkileri ile yeşil çatı sistemleri ve yaşam alanları oluşturulmuştur. Yeşil çatı sistemleri; sedum, yosun, ot, çim ve az bakım gerektiren veya hiç bakım gerektirmeyen bitkiler ve çalı grubu olarak belirlenmiştir. Bu yeni sistem yapının ısı kaybını en aza indirgemede önemli bir araç olarak önemsenmektedir.

Kent içerisinde yayaları yönlendiren ve yapı etrafında yaşam alanı oluşturan yaya yolları, yeşil dokunun sürekliliğini hissettirmektedir. Yol üzerinde bazı şaşırtmalı yeşil dokular, yürüyüşte hareketliliği sağlayarak monotonluğu kırmaktadır. Kullanılan türler yarı gölgeye dayanıklı ve iklime uygun yerel bitkiler olarak detaylanmaktadır. Tüm yatay ve dikey yeşil sistemler kentsel ekolojik döngüye katkı sağlamayı amaçlamakta ve kentliye yeni sosyal ortamlar oluşturacağı umulmaktadır.

EKONOMİ

Yapının uygulaması sırasında kaba yapıda çelik kalıp sistemi kullanılarak temiz yüzeyler elde edilmesi ve perde duvar ve kolonların brüt olarak kullanılması ile ince yapı maliyeti minimuma indirilmeye çalışılacaktır.

Yapıda bulunan iki adet yangın merdiveninin, merdiven kolları ve sahanlıkları aynı boyut ve özellikte tasarlandıkları için merdiven prekast olarak üretilip monte edilecek bu da, uygulama sırasında zaman ve maliyet açısından kazanç sağlayacaktır.

Döşeme içerisinde oluşturulacak erişilebilir geniş kanallar ile yapılacak tesisat sistemi yapıda fonksiyon değişimine ve bölünebilir mekânlara imkân verecektir.

Künye
Proje Yeri: Merzifon, Amasya
Proje Tipi: Ofis, Diğer Rekreasyon Yapıları
Proje Tipi Grubu: Katılımcı

Pin It
Mimar

A.Nejat İçöz

D. Ahmet Doğan

Ilga Cengiz
Yardımcı Mimar(lar)
Ömer Furkan Yılmaz
Muhsin Saral