Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Kayıkhane

MEF Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi birinci sınıf öğrencileri tarafından 2018 Tasarla ve Yap! Programı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü için tasarlandı.

Ekip, projeyi anlatıyor:

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü kumsalında, mini katamaran, rüzgar sörfü, sörf tahtası gibi kulüp ekipmanlarının depolanması ve kulüp üyelerinin bir araya gelmesi için tasarlanan yapı, kumsalın doğal topoğrafyasıyla uyumlu iki kütleden oluşmaktadır. Yapının konumlandığı vadi Kilyos kumsalına özgü kum zambaklarıyla çevrilidir.

Kulübün ihtiyaçlarını minimum mekan hacmiyle karşılamayı hedefleyen yapı, denize doğru yönelen bitişik iki kütleye sahiptir. Bu kütlelerden biri katamaran, direk gibi büyük hacimli ekipmanların, diğeri ise sörf tahtası, yelek, halat gibi küçük hacimli ekipmanların depolanmasına olanak verir. Yapının içi, Kulüp’ün değişen mekan kullanım ihtiyaçlarını karşılamak için dönüşebilecek biçimde tasarlanmıştır. Katamaran gövdelerinin üzerinde kaydığı çelik borular indirildiğinde, büyük kütle de tek bir hacim haline gelir.

Ahşap plaka, şeffaf ve metal trapez gibi sınırlı sayıda malzeme içeren cephe tasarımda, malzeme ve desen çeşitliliği yapı kütlelerinin birbirinden farklılaşmasını sağlar. Güçlü hakim rüzgarların olduğu sahilde, kontrollü geçirgen cephe yüzeyleri hem yapı güvenliğini hem de içeride  konfor koşullarını ve gün ışığını sağlamaktadır.

Üniversitenin yeni kurulmuş olan Denizcilik ve Yelken Kulüp’ünün heyecanlı ve sürekli aktif yapısını hatırlatarak yapının kütleleri dinamik biçimde birbirinden ayrışır. Büyük kütle denize doğru uzanırken, Kulüp’ün sosyal faaliyetleri için kullanacağı platformu ve farklı dış fonksiyonlar için açık mekanları tanımlar.

Beş haftalık bir süreçte otuz beş birinci sınıf öğrencisi, dört öğrenci asistanı ve üç yürütücünün bir arada, tasarım ve uygulama aşamalarını yerinde gerçekleştirdiği projeye, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü malzeme ve konaklama desteği, ZETAŞ zemin imalatı desteği ve TORİD ahşap malzeme desteği verdi. Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü üyelerinden gönüllüler ise saha hazırlığı, montaj ve lojistik gibi konularda destek sağladı.

Harita
Künye
Proje Yeri: Sarıyer, İstanbul
Proje Tipi: Diğer Spor Yapıları
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü
Danışman: Zetaş, Soner Melih Kural
Ana Yüklenici: MEF Üniversitesi, Tasarla ve Yap! Stüdyosu
Proje Yöneticisi: Ahmet Sezgin, Ayşe Zeynep Aydemir, Arda İnceoğlu
Fotoğraf: Ünal Menteşe
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 35 m2

Pin It
Mimar

Aslı Arıbaş

Aydur Gürgenç

Ayşe Sena Nur Turhan

Ayşenur Ok

Berfin Baran

Berre Ezel Yıldırım

Çağla Mısırlıoğlu

Cemre Işıksal

Didem Pekdemir

Elif Su Demirkol

Feyza Ekiz

Hatice Betül Öztanık

İdil Çelik

İdil Emre

İdil Önemli

İrem Arslan

İrem Çağdaş

Karya Deniz Gülerer

Kıymet Acar

Kubilay Akkoyun

Melike Obut

Melisa Ağcıhan

Mert Maruldalı

Münür Özçelik

Nazlı Selva Küçük

Nurbanu Tenlik

Oltan Urcu

Ömer Faruk Şirin

Öykü Öngören

Sena Özçelik

Serenay Akçiçek

Seyit Batuhan Güler

Şiir Umay Kaya

Tolga Halil Akşahin

Zeynep Pınar Nas