+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Kerem Erkan Evi Yenileme Projesi

Studio İM Mimarlık tarafından kapsamlı yenileme olarak ele alınan konut; Ankara çıkışında Eskişehir Yolu üzerinde, Yapracık bölgesinde bulunan, 33 konuttan oluşan bir sitede yer alıyor.

80’li yıllarda inşa edilmiş olan yapı 2010’lu yıllara kadar aktif olarak kullanılmış, fakat el değiştirmeden önce birkaç yıl boyunca terk edilmiş şekilde bırakıldığı için fiziksel olarak son derece yıpranmıştır. Tasarım sürecinde; proje salt bir iç mekan yenilemesi olarak ele alınmayıp, iç ve dış mekan niteliklerinin konutun yeni sahibinin beklentilerine karşılık verebilmesi ve üst düzeyde kullanıcı konforu sunabilmesi hedefiyle kapsamlı bir değişim gerçekleştirilmiştir.

2013 yılında başlayan tasarım süreci yaklaşık 1 yıl sürmüş ve bu süreç içerisinde tasarımla paralel şekilde 2014 yılında uygulama aşamasına geçilmiştir. Uygulama safhası aralıklı şekilde 4 yılı aşkın bir süreye yayılmış ve 2019 yılında sonlanmıştır. Uygulama sürecinin böylesi bir süreye yayılmasından ötürü ana tasarım kararlarına bağlı kalınmak kaydıyla süreç içerisinde detay çözümlerinde de yer yer revizyonlara gidilmiştir.

Yapının önceki durumunda hissedilen temel problem; büyük denebilecek toplam kapalı alana ve son derece geniş bahçe alanlarına rağmen iç mekanların hemen hiçbirinin doğrudan bahçe ile ilişki kurmaması ve iç mekanlara yeterli gün ışığının alınamıyor olmasıydı. Sitede uygulanan tip proje çözümün aksine bu yapının eğimli bir araziye oturması sonucu diğer konutlardan farklı olarak ana girişi bahçeden koparılmış ve alt kotta basık bir bodrum kat ortaya çıkmıştı.  

Ana tasarım kararı olarak; arazi eğiminden dolayı ortaya çıkan bu dezavantaj bir avantaja çevrilmeye çalışılmıştır. Bahçeye açılan kat ile giriş katı arasında bir galeri boşluğu oluşturularak, hem alt katın bir “bodrum kat” kimliğinden çıkartılıp aydınlık bir bahçe katına dönüşmesi, hem de yapının cephe açıklıklarında yapılan değişiklikler ile hemen her mahalden farklı bahçe kotları ile doğrudan ilişki kurulması sağlanmıştır. Ayrıca yaratılan galeri boşluğunda tasarlanan merdiven ile bahçe katı ile giriş kat arasındaki görsel ve fiziksel ilişki kuvvetli hale getirilmiştir.

Bu doğrultuda, iç mekanda yapılan yapısal değişikliklerin ortak amacı, ana yaşam mekanları arasında bir devamlılık ve geçirgenlik sağlamak, aynı zamanda da her mekanın bahçe ile kurduğu görsel ve/veya fiziksel ilişkinin üst düzeye çıkartılması olmuştur.

Konutun giriş katında yemek bölümü, salon, mutfak, misafir odası ve misafir banyosu yer almaktadır. Galeri boşluğunda yer alan çelik merdiven ile bahçe katına inilmektedir. Bahçe katında, salon, sinema odası ve bar, banyo ve teknik hacim bulunmaktadır. Arka bölümde yer alan ana merdiven ve misafir odaları içinden ulaşılan asansör ile de tüm katlar birbirine bağlanmaktadır.

Birinci katta yatak odaları, 2 adet banyo ve ev-ofis olarak da kullanılan geniş çalışma odası yer almaktadır. Daha mahrem bir kullanıma sahip olan bu kat ile çatı katı arasında da özel tasarlanmış bir çelik merdiven ile bağlantı sağlanmıştır. Çatı katı serbest bir plan çözümü ile kurgulanmış, kendi mutfağı ve terası ile de bağımsız bir konuk katı olabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Detay çözümlerinde yalın ve modern bir dil tercih edilmiş, malzeme seçimindeki yalınlık ile de bu dil desteklenmiştir. Konutun tamamında yerine özel şekilde tasarlanan mobilyalar ile tüm mekanlarda ortak bir tasarım dili yakalanmış ve hareketli mobilya ihtiyacı en az düzeye indirilmiştir. Kayar kapılar, bölücü mobilyalar ve farklı merdivenlerin kullanımı ile mekanlar arasındaki geçişkenlik istenildiğinde sınırlanabilmekte ve ayrışmalar sağlanabilmektedir.

Mimari yenilemelerin yanı sıra tüm tesisat altyapısında da yeniliğe gidilmiştir. Solar Termal paneller ile desteklenen döşemeden ısıtma sistemi, büyük bir iç hacme sahip olan bu yapı için enerji verimli bir çözüm olarak tercih edilmiştir. Ayrıca çatıda yer alan PV paneller ile gün içerisindeki elektrik tüketimi desteklenmekte ve konut sahibinin kullandığı elektrikli otomobilin şarj istasyonu bu kaynaktan beslenmektedir.

Künye
Proje Yeri: Yapracık, Ankara
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Kerem Erkan
Danışman: Murat Akbulut
Ana Yüklenici: Akcha Mühendislik
Peyzaj Mimarlığı: Mert Ayaroğlu, Rauf Tunçtan, Tunçtan Proje
Aydınlatma Projesi: Tepta Aydınlatma
Fotoğraf: İlgi Karaaslan, Mert Ayaroğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 950 m²
Toplam İnşaat Alanı: 540 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

İlgi Karaaslan

Mert Ayaroğlu