+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Manca Santral

İstanbul’un en eski yerleşim noktalarından biri olan Haliç’te, Santralistanbul Kampüshane Residence’ın bir parçası olarak, Renda Helin Design tarafından tasarlandı.

Renda Helin Design, projeyi anlatıyor:

Dilediğiniz gibi vakit geçirebileceğiniz, telaşsız bir mekan alternatifi sunmak fikriyle yola çıkılan projede, Santralistanbul’daki elektrik santralinden esinlenerek endüstriyel stilin öne çıktığı; ateş tuğlası, ‘mesh’ metal, brüt beton, mermer, deri, ahşap, hareketli yer karoları ya da sarkıt aydınlatmalar gibi farklı birçok materyalin bir arada kullanıldığı, dinamik kurgu dikkatleri çekmektedir. Manca, yalnızca yemek-içmek için değil, kitabınızı alıp uzun saatler geçirmek istediğinizde veya çalışmak istediğinizde de uğrayabileceğiniz bir mekandır. 

Endüstriyel stilinin yanı sıra aynı zamanda oldukça sıcak bir atmosfer sunan Manca, slow-food gurme fikrinin, kahvenizi içerken bir yandan da kitap okuyabileceğiniz ya da bilgisayarınızı alıp çalışabileceğiniz bir mekan mantığıyla birleştirildiği; farklı alternatiflerin yer aldığı Santralistanbul’a yeni bir anlayış geliştirmeyi hedefleyen ilk kültür- sanat evi olarak tanımlanmaktadır. Öğrencilerin yoğunlukta olduğu bir bölgede yer alması nedeniyle büyük bir kütüphaneyi ve amfiyi andıran merdivenler projede kullanılmıştır. Bu merdivenlerin arasına entegre olmuş kitaplıklar ise herkesin okuyabileceği ve ödünç kitap alabileceği bir paylaşım alanı olarak kurgulanmıştır. Tüm bunların yanında farklı fonksiyonlara göre tasarlanan oturma bölümleriyle herkesin rahat edebileceği bir ortam yaratmak hedeflenmiştir.

Tüm mobilyalar ve aydınlatmalar mekanın konseptine göre, özel olarak tasarlanmış ve Haliç’in İstanbul’un eski yerleşim noktalarından biri olmasına atıfta bulunularak Osmanlı dönemi desenlerinin ağırlıklı olduğu seramik yer karoları ve mermer masalara yer verilmiştir. Farklı materyallerin bir arada kullanılmasının yarattığı hareketi, duvarlarını saran pozitif mottolarla vurgulayan Manca, asma terasıyla yazın açık havada keyif yapmak isteyenlere de hitap etmektedir.

Anın tadını çıkartma ve yavaş yaşam anlayışının hakim olduğu Manca için asıl çıkış noktasını çok daha naif bir fikir üzerine kurgulandı. Tasarım, dijital çağın ihtiyaçlarına cevap veren ancak yine de insanları kitabını alıp gelmeye teşvik eden bir mekan yaratma amacıyla ilerlerken, kahvenizi yudumlarken kitabın sayfasını çevirmenin keyfini burada yeniden canlandırma istediğini de vurguluyor.

Harita
Künye
Proje Yeri: Eyüp, İstanbul
İşveren: Emre Group
Ana Yüklenici: Emre Group
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 250 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Renda Helin Çilalioğlu Çizer