+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Narlıdere Ekokent Altınvadi Konutları

Konut Sitesi, Kuzeybatı - Güneydoğu doğrultusuna oturtulan, birbirine paralel 4 bloktan oluşturuldu.

Bloklar tüm açılım yönlerinden en fazla şekilde yararlanacak şekilde birbirlerine göre kaydırılarak yerleştirildi. Kuzey ve Güney de yer alan bloklar, deniz ve dağ manzaralarından yararlanmak için yüksek katlı olarak planlandı. Blokların Altın Vadi Caddesi tarafındaki kısımları ise, körfez manzarasını yakalamak için tam ters bir hareket yapacak şekilde tasarlandı. Genel Bölümde de vurgulandığı şekilde imar parseli üzerinde çok yoğun bir yerleşim olacaktır (E=3.02). Bu nedenle, bütün konut birimlerin eşdeğer avantajlara sahip olamayacağı görülmektedir. Buna karşın tüm konutlar için kendine özgü avantajlar yaratılmaya çalışıldı. Öncelikle güneşin yaz-bahar-kış dönemlerindeki yörüngelerine göre İzmir ikliminde en doğru yönlenme araştırıldı. Manzara ve dairelerin bakacağı yönler çevre verilerine göre analiz edildi. Bunun için 3 farklı düzlem(kot)de 3 farklı açılım yönü belirlendi: 0.00 – 9.00 m kotlarında zemine yakın ortak alanlar ve daireler için arsanın batısına komşu zeytinlik alanına, 9.00 – 22.00m (7. kat) arasında güney batıdaki yamaç ve dağa, 22.00 – 50.00m arasında kuzey batıdan kuzey doğuya kadar olan alanda, dağ ve İzmir körfezi ve deniz manzarasına oluşturulan 4 blok arasında tanımlanan 3 avludan Kuzey ve Güneydekiler 21.00 m genişlikte daha özel ve kendi içinde sakin bir ortam oluştururken, ortadaki 33.00 m genişlikteki avlu açık havuz ve sosyal tesis ile daha çok herkesin kullanımına açıldı. Tüm avlular, arsanın doğusundan gecen Altın Vadi Caddesine ve zeytinliklere açılacak şekilde düşünüldü. Ayrıca bu sayede Batı yönünden esen İzmir melteminin yaz aylarında serinletici etkisinin bu avlulara ve binaların cephelerine girmesine izin verilecek şekilde düzenleme yapıldı. Çekirdekler etrafında en az yer kaybedilecek şekilde düzenleme yapıldı, konut girişlerine ulaşmak için koridorlardan kaçınıldı. Blokların giriş holleri, güney ve kuzeyde en dış taraftan, diğerlerinde orta avludan olacak şekilde planlandı.  Tüm blokların zemin katlarında bahçe dubleksleri bulunmakta, Bu dubleks konutların her birinin 6m derinliğinde 70m2 bahçeleri bulunmaktadır. Yan avlularda bahçelerin ortasında 1.50m yüksekliğinde tepeciklerin arasından akan bir yürüme ve bloklara ve bahçelere giriş yolları tasarlandı. Tepecikler hem çocukların oyun alanı hem de karşı karşıya gelen bahçeler arasında görsel bir filtre görevi yapmaktadır. Bina cepheleri kuzey tarafta sakin ve daha çok cam yüzeye sahip. Güney yönde ise cepheler girintilerle ve dışarı çıkan balkonlarla ve güneş kırıcılarla daha hareketli olarak tasarlandı. Her blok sağdan sola farklı katlarda ve ortada yaratılan alan o kattaki konutların kullanacağı özel bahçesi olarak düzenlendi. Gerekirse buralarda 4+1 konut ya da bahçeye acılan konut sayısını arttırmak için dubleks 3+1 ler düşünülebilir. Binanın zeminle ilişkisi yine zemin hareketleriyle çözüldü. Arsaya yol tarafından avluların içine sokulup çıkan topografik ve yumuşak hareketli bir düzenleme ile kotlar birbirine bağlandı.
Künye
Proje Yeri: Narlıdere, İzmir
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu
İşveren: İzmir Ticaret Odası (İZTO), Egemen İnşaat
Statik Projesi: NU Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2010
Proje Bitiş Yılı: 2010
Arsa Alanı: 10840 m²
Toplam İnşaat Alanı: 32800 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Salih Zeki Pekin

Burçak Pekin

Barış Başat

Barış Uçar