Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

2. Ödül, ODTÜ Teknokent MET Kampüsü İnovasyon Binası Davetli Yarışması

Ofis, ODTÜ Teknokent tarafından açılan davetli yarışmada 2. Ödül aldığı projesini anlatıyor:

KAMUSAL ZEMİN / YEŞİL ODTÜ / KAPSAYICI (INCLUSUVE) KULE / KAMUSAL ÇATI

KAMUSAL ZEMİN_ ODTÜ İnovasyon Merkezi herkese açıktır. Ankara'daki tüm inovasyon ve AR-GE bileşenleri için farklı kamusallıklar sunar. Bu mutlak kamusal durum kentsel zeminde ifadesini bulur. Zemin sadece bir düzlem değil, 3 boyutlu kapsayıcı bir hacimdir. Her kottan gelen kullanıcılar bu kamusal hacimde buluşurlar. Bu alan herkesin inovasyonu öğrendiği ve üretim süreçlerine (hekaton) dahil olabildiği bir mekandır.

YEŞİL ODTÜ_ ODTÜ kimliği yeşilden, ağaçtan bağımsız değildir. ODTÜ 'nün olduğu yer yeşildir. Kamusal zemin bu sebeple yeşildir. Kullanıcılar mutlak kamusal bu alanda aynı zamanda ODTÜ kimliğinin ayrılmaz parçası "yeşilin" içindedir. ODTÜ İnovasyon Binası Ankara ve Türkiye ye YEŞİL ODTÜ 'nün anlatıldığı bir sahnedir. Bu yeşil alan yapıya kimliğini de veriri. ODTÜ nün Eskişehir yoluna attığı parçası yeşil bir hacmin üstünde yüzen kapsayıcı, ulaşılabilir bir kuledir.

KAPSAYICI (INCLUSUVE) KULE _ Kule de herkes için yer vardır. Zemindeki kamusal hacim farklı vurgularla kulenin içine nüfuz eder. Kule içindeki boşluk özel (private) ve kamusal (public) arasında farklı özellikte mekan alternatifleri sunar. Ofis katları sadece ofis çalışanlarının masalarında sabit çalıştıkları yerler değildir. Aynı katta aynı anda hem özel şirketler, hem kuluçka ofisleri, hem dinlenme alanları hem de ortak toplantı odaları bir aradadır. Yaratıcı fikir, yaratıcı tartışma bu hep birliktelikten doğar. Boşluk, hep birliktelikten doğacak yeni programlar için sahnedir. İşlevlerin ihtiyaçlarına göre şekillenir, dönüşür ve bir dahaki sahneye kadar öyle kalır.

KAMUSAL ÇATI_ ODTÜ İnovasyon Merkezi bir öğrenme mekanıdır. Kullanıcılar mekanı deneyimlerken bir yandan da öğrenirler. Bu deneyimlerin en önemlisi de kamusal Zemin ile kamusal çatı arasındaki yolculukta gerçekleşir. Yolculuklar seyahatleri boyunca içlerinden geçecekleri kule boşluğunda inovasyon aktörleri ile tanışır ve üretime motive olurlar. Çatı alanın üst katı hekatondur. Hekatonda üretilen fikirlerin geliştirildiği, vücut buldukları alan ise bir alt kattaki farklı cihaz altyapıları sunan yaratıcı merkezdir (Creative Hub). Bu mekan yaratıcı düşünce, merak, iletişim gibi kavramlara odaklı üretimin yapıldığı bir alandır.

Künye
Proje Yeri: Ankara, Çankaya
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: 2. Ödül
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2014
Arsa Alanı: 7,750 m2, 9,750 m2
Toplam İnşaat Alanı: 30,150 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ali Özer

Ahmet Mucip Ürger

Seda Gecü

Erhan Sevinç

İsmet Güngör