Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Oksijen O68 Gemlik Otoyol Hizmet Tesisi

BG Mimarlık tarafından tasarlanan Oksijen O68 Gemlik Otoyol Hizmet Tesisi'nin inşaatı 2018 yılında tamamlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

2019 yılında tamamlandığında İstanbul-İzmir arası ulaşım süresini 3,5 saate düşürecek olan otoyol projesi, Türkiye’nin iki büyük şehrini birbirine bağlayan önemli bir omurgayı oluşturuyor. Bu aks üzerinde belirli noktalarda konumlanacak, bulunduğu bölgeden referans alan fakat kendi içinde mimari dil bütünlüğüne sahip 13 tesisten biri olan Oksijen68 - Gemlik, tamamı ofisimiz tarafından projelendirilmiş bu yapılar grubunun modüler ve esnek yapı karakteristiğini yansıtıyor.

Tesisin ana hizmetlerini barındıran merkezi kütlesi yapının geri kalanından farklı kat sayısı ve yüksekliğiyle işlevsel farklılığını öne çıkartıyor. Bu ana kütleye eklemlenen 10x10 metrelik satış birimleri değişen kiracı taleplerine göre yeniden düzenlenmeye açık, esnek hacimler sunuyor. Bu modüler yerleşim aynı zamanda yapının gelecekte planlı gelişimine de olanak veriyor.

Geometrik ritmini araziyi çevreleyen dağ sıralarından alan çatı strüktürü, kütle boyunca uzanarak oluşturduğu geniş saçaklı alanlarıyla tesis yapısının yaz-kış ve gece-gündüz sürekli kullanımına uygun yarı açık ve açık alanlar ortaya çıkarıyor. Dolu ve boş yüzeyleriyle farklı açık alan kullanımları tarif eden saçak yapısı, kullanıcıya binanın ön ve arka terasların arasında da gölgeli geçitler sunuyor. Kısa süreli geçiş ve kullanımlara hizmet etmesi yönüyle bir “yok-yer” tanımlayan yapı, bu kimliğine uygun şekilde, ahşap ve traverten gibi olabildiğince doğal ve nötr malzeme bitişlerine sahip.

Oksijen68 - Gemlik, otoyol boyunca konumlanmış diğer servis alanları ile birlikte,  tüm yapı elemanlarının en ince detayına kadar incelikle çalışılıp tasarlanmasına olanak veren yapı ölçeğiyle çağdaş ve bütünsel bir mimari anlayışın hayata geçirilmesinin önünü açmıştır. Yıl boyu sayısız insanla buluşacak yapının, bu yönüyle hem ofisimiz hem de ülke genelinde dinlenme tesisi yapı tipolojisi adına önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz.

Harita
Künye
Proje Yeri: Gemlik, Bursa
Proje Tipi: Diğer Ulaşım Yapıları
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ
Proje Yöneticisi: Ponte Peyzaj Tasarım
Uygulama Projesi: Ceren Tekin, Yiğit Yavuzer
Statik Projesi: Sigma Mühendislik
Mekanik Projesi: Mekanik Proje
Elektrik Projesi: Yurdakul Elektrik
Fotoğraf: Bülent Ata Güngör, Selen Çelik
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Bülent Ergin Güngör

Can Dağarslanı

Ozan Duvarcı

Emre Gürsoy

Ceren Tekin

Yiğit Yavuzer