Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Pembe Yalı Restaurant Cafe

İstanbul ili, Beykoz ilçesinde bulunan Pembe Yalı’nın 19. yy.’da inşa edildiği bilinmektedir.

Yapı, İstanbul Boğazı’nda bulunan ve tarihi eser niteliği taşıyan sınırlı sayıda yalıdan biri olma önemine sahiptir. Yalının pembe renge boyatılması nedeniyle Pembe Yalı olarak bilinmektedir. Art nouveau üslubundaki yalı, ahşap karkas yapım tekniğindedir. İnşa edildiği tarihten 2016 yılına kadar konut fonksiyonuna sahip olan yalı, 2016 senesinde restore edilmiş ve restoran olarak yeniden işlevlendirilmiştir. 2018 yılında ise ‘Pembe Yalı Restaurant & Cafe’ ismiyle yeniden kullanıma açılmıştır. 

İki katlı ahşap bir yapı olan yalı, iki katlı müştemilata sahiptir. Bir zemin kat ve normal kat ile bir odanın bulunduğu ara kattan oluşmaktadır. Giriş cephesinde ve deniz yönünde iki adet cumbası vardır. Plan şeması ve cephe özellikleri sade olan ayrık nizamlı bir konuttur.

Zamanla teknolojik gelişmeler, ekonomik yaklaşımlar, sosyal ilişkilenme yöntemleri ve mekânlarında olan farklılaşmalar gibi nedenlerle oluşan toplumsal değişimler, insanların mekânlardan beklentilerini değiştirmektedir. Bu durumlarda; yapıların fiziki özellikleri korunarak topluma kazandırılsa dahi, işlevleri ömürlerini tamamlamış olabilmektedir. Boğaziçi’nde, Osmanlı döneminde başlamış olan yapılaşma ile deniz ve doğa güzelliğine hâkim olan yalılar inşa edilmiş ve bu yalılar genelde yazlık olarak kullanılmıştır. Ancak bu yapıların bazılarının yukarıda bahsedilen sebeplerle yeniden işlevlendirilmesi gerekmiş, bu yolla mimari zenginliğin korunması amaçlanmış ve yapıların atıl bırakılmak yerine kullanıma açılması sağlanmıştır. Pembe Yalı da bu örneklerden biri olmuştur.

Araştırmaya konu olan Pembe Yalı, Boğaziçi sahil şeridi, öngörünüm alanı içinde yer almaktadır. Dolayısıyla yapının restorasyon projesi hazırlanırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü ve Beykoz Belediyesi’ne ilave olarak Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün de onay ve görüşlerine başvurulmuştur. Projeleri, yeni sahibinin istediği üzerine restoran işlevine uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. Yeniden işlevlendirilmiş olan yapının 2017 yılında iskanı alınmış; 2018 yılında hizmete açılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Beykoz, İstanbul
Proje Tipi: Restoran / Kafe / Bar
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Kartek Yapı
Ana Yüklenici: Kartek Yapı
Konsept Tasarımı: Mahal Mimarlık / Ural, Kartek Yapı
Uygulama Projesi: Mahal Mimarlık / Ural
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Arsa Alanı: 143 m2
Toplam İnşaat Alanı: 298 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi