Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Petrol Ofisi Headquarters

Petrol Ofisi Yönetim Ofisi Projesi, Üsküdar’da bulunan çok katlı bir binanın 3 katı içinde, Lagranja Design tarafından tasarlandı.

Toplam alanı 9.000 m2 olan projenin mekansal kurgusu, 3.000 m2 olan ve kendini tekrar eden her bir kat için ortak mimari ögelerin fonksiyonel olarak farklı kullanımı ile oluşturulmuştur. Mekansal dizilimde departman ve ortak kullanım alanlarının maksimum seviyede geçirgen ve akıcı bir diyalog kurması hedeflenmiştir. Binanın asansör çekirdeğine ek olarak yalnızca bu üç katı birbirine bağlayan ve projenin simgesel unsurlarından biri olarak tasarlanan çelik merdiven, bu diyaloğu güçlendirmenin yanı sıra geçirgenliği artırmıştır.

Projenin tüm katlarında sirkülasyon alanları ile birbirine bağlanan açık ofisler, yönetici ve departman içi toplantı odaları ve toplantı odalarının yer aldığı çekirdek ortak olarak kullanılmıştır. Buna ek olarak tüm çalışanların ulaşabilmesi için zemin katta sosyal toplanma alanı ve konferans salonu olarak kullanılan Agora Cafe, birinci katta genel müdür ve yönetim ofisleri bulunmaktadır.

Mimari tasarımın çıkış noktası jeolojik katmanlaşma olmuştur. Aynı malzemeye ait farklı yüzey bitişleri, hakim renklerdeki tonlama ve degradasyon ile katmanlaşma olgusunun altı çizilmiştir. Sirkülasyon alanlarının zemininde kullanılan mermer, kolon kaplamalarının alt kotunda da kullanılmıştır. Kolon kaplamasının üst kotlarına çıkıldıkça aynı mermer fırçalı yüzey ve kumlanmış yüzey ile karşımıza çıkmaktadır. Toprağın altından yukarıya çıkışı temsil eden bu kullanım şekli, mekan derinliğini artırmış ve doğal bir renk geçişi sağlamıştır. Projeye özel tasarlanan duvar kağıdı ve karşılama holü halılarının deseni akışkan bir lavın tasviridir. Bu desen her bir kat için belirlenen hakim renk ve bu rengin tonlarına göre çalışılmıştır. Zemin kat için petrol mavisi, birinci kat için petrol ofisinin kurumsal rengi olan kırmızı, üçüncü kat için zeytin yeşili tercih edilmiştir. Katlarda yer alan oda ve toplantı odası gibi kapalı hacimler için alüminyum taşıyıcılı cam bölücü, departmanları belirlemek için yüksek dolap üzeri alüminyum taşıyıcılı cam bölücü kullanılmıştır. Yüksek dolaplarda doğal bitişli meşe kullanılmıştır ve dolapların boyu cepheden alınan doğal ışığı iç mekana aktaracak yüksekliktedir. Dolapların üzerinde oluşturulan gizli saksıların içindeki bitkilendirme ile ofisin içinde dört mevsim yeşil bir görüntü sağlanmıştır. Açık ofislerde ve Agora Cafe’de akustik konforun sağlanması için selüloz bazlı püskürtme malzeme kullanılmıştır. Projeye özel olarak tasarlanan açık ofis aydınlatma armatüründe hem akustik konfora katkı sağlayacak akustik kumaş kaplı yüzey hem görsel konfor sağlayacak direkt-endirekt aydınlatma opsiyonu bulunmaktadır. Tüm ofise hizmet veren toplantı odaları için masif ahşap taşıyıcı içinde tekstürlü camın kullanıldığı özel bir sistem tasarlanmıştır. Mekanik ve elektrik altyapı sistemleri sirkülasyon alanlarındaki asma tavan içinde gizlenmiştir. Böylelikle açık ofislerde temiz bir tavan görüntüsü elde edilmiştir. Asma tavanın yer aldığı mahallerde kubbe formundaki aydınlatma elemanları ile tek düze olmaktan uzak ve ferah sirkülasyon alanları yaratılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Üsküdar, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
Mimari Proje Ekibi: Tunga Baysal, Jordi Catalina Vera, Ece Satıbol, Sedef Demir
İşveren: Petrol Ofisi
Ana Yüklenici: 2M Büro Dizayn
Proje Yöneticisi: Hakkı Paşabeyoğlu
Aydınlatma Projesi: reMM Lighting Design
Grafik Tasarım: Lagranja Design, TBSP Istanbul
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 2.670 m2
Toplam İnşaat Alanı: 8.010 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Gabriele Schiavon

Anna Mercader

Enrich Fortaner

Jordi Catalina Vera

Laie Pradas

Noa Massanet

Ece Satıbol

Sedef Demir