+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Samsun Avdan Geri Dönüşüm Müzesi

UrbAr Kentleşme ve Mimarlık tarafından tasarlanan geri dönüşüm müzesi, Samsun Avdan Katı Atık Sahası girişinde bulunuyor.

Ofis projesini anlatıyor:

"Samsun Avdan Katı Atık Sahası katı atık ayrıştırma, depolama, biyogaz toplama ve elektrik enerjisi üretimi ile atık su arıtma tesislerinin bulunduğu, özellikle ilk ve orta öğrenim okullarının eğitim amaçlı gezilerinin ilgi odağı olan bir proje.

Mimari projesi UrbAr Kentleşme ve Mimarlık Ofisi tarafından hazırlanan Geri Dönüşüm Müzesi katı atık sahası girişinde, idari bina ile kantar binası arasında kalan ve üst kotta katı atık sahası ve çöp depolama işleminin seyredilebildiği, Samsun kent merkezine kadar manzarası olan boş alanda yapıldı. Geri dönüşüm müzesinde arka fonda, dolgu alanı, çöp ayrıştırma fabrikası ve elektrik jeneratörleri gözlemlenebiliyor.

Müze ziyaretçilerin karşılandığı ve tesis hakkında bilgilendirildiği bir yapı olmanın ötesinde "atıkların dönüşümü" teması ile geri dönüştürülebilen atıkların ayrıştırılması ve geri kazanılması, atıkların değerlendirilmesi, iklim, çevre ve ekonomiye olan etkileri hakkında farkındalık yaratmayı hedeflemekte. Sergide pet, plastik, alüminyum, cam gibi atıkların geri dönüşüm süreçleri gerçek malzemeler ile eğlenceli bir biçimde anlatılıyor. Organik atıkların katı atık dolgu sahasında depolanması, işlenmesi ve ortaya çıkan biyogazın elektrik enerjisi üretiminde kullanılması süreçleri posterler, maketler ve yerleştirmeler ile anlatıyor. Kalıcı serginin yanı sıra geri dönüşüm temalı, öğrencilere yönelik yarışma ve sergiler düzenleniyor.

Dönüşüm müze yapısı soyut ve heykelsi bir bina - aynı zamanda hem bina hem peyzaj unsuru olması amaçlandı. Bükülerek farklı dolaşım katlarını birbirine bağlayan döşeme plakları ile yapıya biçim verildi. Zemin kat plağı bükülerek girişi karşılayan bir amfi basamak işlevi alıyor. Çatı plağı bükülerek zemindeki kesintisiz dolaşımın sürekliliğini sağlıyor ve çatı terasına ulaşılıyor. Müzeye araçlarla gelen ziyaretçi grupları öncelikle amfi basamaklarda ilk sunumu dinledikten sonra sergi salonunun gezilmesi ve sonrasında çatı terasından katı atık sahasının gözlemlenmesi ile gezi senaryosunu tamamlamaktadır.

Yapının tamamı brüt beton malzeme ile yapıldı, işçilik, bakım ve işletme maliyetleri yüksek değil. Taşıyıcı brüt beton perde duvarlar, inşaat aşamasında kontrplak kalıpların kurulması, betonun dökülmesi ve kalıpların sökülmesi ile yapının betonarme inşaatı tamamlandığında aslında bina ve iç mekan da ortaya çıkmış oldu, geriye sadece geniş camlı doğrama yüzeylerin takılması kalmıştı. Yapının mimari biçimine sınırlı sayıda malzeme ile ulaşıldı.

Yapının mimarisini tamamlayıcı unsurlar detaylarda geliştirildi. Otoparka inen amfi basamaklar, çatıya çıkan eğimli çatı plağı, basamaklar ve çatı terasının yanı sıra sergi salonunun geniş terası katı atık sahası yönünde genişleyen, uzunluğu 3 metreye yaklaşan konsol döşeme ile tanımlandı. Sergi salonu girişinde geniş bir pivot kapı tasarlandı. Bu kapı açıldığında bir kapıdan daha çok yönlendirici bir yüzey işlevi görmekte, açıldığında sergi iç mekanı ve dış mekan teras arasında sürekliliği sağlamaktadır. Yapıda basit ama işlevsel pasif iklimlendirme uygulandı. Geniş çatı saçakları ile güneş ışığının kontrolü ile birlikte jaluzi camlı doğramalar tasarlandı ve doğal iklimlendirme pasif yöntemlerle sağlandı."

Map
Details
Project Location: Samsun
Project Type: Museum
Proje Tipi Grubu: Kültür
Employer: Samsun Avdan Enerji Üretim ve Ticaret AŞ
Ana Yüklenici: HZK Yapı İnşaat
Grafik Tasarım: Akın Canko
Structural Project: Sinan Bektaş
Model: Eşref Madanlar, Atölye 78
Photography: Ali Kural
Project Start Date: 2014
Project End Date: 2014
Construction Start Date: 2014
Construction End Date: 2015
Building Plot Area: 810m2
Total Construction Area: 230m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Ali Kural
Contributing Architect(s)
Susanne Boss
Sezin Taner
Seda Kaplan