İlgili Projeler

Seciloğlu Evi

Mehtap Kocaman Mimarlık tarafından tasarlanan ev, Bodrum’un Gürece köyünde bulunuyor.

Mehtap Kocaman, projeyi anlatıyor:

"Bodrum’da yer alan Seciloğlu Evi tasarımı 2017 yılının ağustos ayında 5.000 m2 arsa üzerinde tek bina olarak başladı. Misafir evi tasarıma sonradan süreç içinde eklendi. Her iki binanın yerleşimi gerek arsaya gerekse manzaraya hakim olacak biçimde belirlendi. Evin plan sureci, benim çok keyifle tasarladığım ve Seciloğlu çiftinin de tercih ettiği açık plan tipi üzerinden ilerledi. Çift hiçbir şekilde oda ile bölünmüş mekânsal ayrım istemediğini, tek mekan içinde tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini söylediğinde kısa sürede evin plan işleyişi üzerinde anlaştık. Ana bina sete oturan iki katlı, taş kaplı yapı olarak inşa edildi. Alt kat, önündeki verandayla bütünleşik biçimde açık mutfak ve yaşam alanına hizmet ederken, üst kat yani giriş kotu açık ahşap çatı altında uyuma, oturma ve ıslak hacim fonksiyonlarını içermektedir. Açık çatı ve açık plan işleyişi sebebiyle üst kattaki yatak bölümünü, giyinme bölümü ve devamındaki banyo duvarını ayırarak tasarlamak benim için projenin en can alıcı noktalarından biri oldu. Bir diğer önemli konu ise açık merdiven ve korkuluk tasarımıydı. Evin alt ve üst katı açık merdiven ile birbirine bağlanırken, her iki kata hizmet eden şömine bu şekilde korkuluklar için bağlayıcı görevi üstlenmiştir. Tasarladığım korkuluklar aynı zamanda Seciloğlu çiftin kendi seramik objeleri ve diğer aksesuarları toparlayıcı görevi üstlenen raflar olarak da çalışmaktadır. Alt kat ve üst kat arasında bırakılan galeri boşluğu evin ağırlıklı yaşam alanından açık çatının görünmesini sağlamıştır. Evin iki katındaki ayrı oturma alanları yaz ve kış kullanımı içindir. Bu projeye özel olarak tasarlanan kapı, kanat ve perfore yüzey arkası doğramanın bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Bu şekilde yazın üst kattaki doğramanın açılımıyla her iki kat arasında yer alan galeri boşluğu ev içinde hava akımı sağlayarak doğal iklimlendirmeye katkıda bulunmaktadır. Yaklaşık 225 metrekarelik ana binanın içinde, set altında kalan kiler/depo ve banyo alanı hariç oda bölüntüsü yer almamaktadır. Bu projede iç mekan açık çatı sistemine cevap verecek şekilde tasarlanmış olup evin mimarisinden ayrılmaz bir parça haline gelmiştir.

Misafir evi, 45 m2 içinde, tek katlı, yığma taş bir alan olarak tasarlandı. Mekanda banyo, kitchenette, yatma ve oturma alanı ile beraber büyük bir veranda yer almaktadır. Misafir evinin verandası ana binayı karşılamaktadır. Ana binada olduğu gibi burada da açık ahşap çatı sistemi kullanıldı. Tüm elektrik tesisatı bronz borular içinden geçirilerek dışarıdan görünür olarak tasarlandı. Aynı borular yer yer askı elemanı olarak da kullanıldılar.  Misafir evinde de, ana binadakine benzer dış kapı tasarımı kullanılmıştır. En önemli farklılıkları; kulplarıdır. Bu yüzden misafir evi dış kapısı benim için “she” iken, ana bina, “he” ismini almaktadır.

Peyzaj projesi, arazinin eğimi dikkate alınarak, doğal biçimde setlere oturacak şekilde ele alındı. Bunun için Bodrum’da yetişen bitkiler çok fazla çeşitliliğe gidilmeden kullanıldı.  Çevre aydınlatması hafif yer aydınlatmalarıyla çözüldü.

Modern-Country tarzları arasında bir çizgide oturan Seciloğlu Evi sakince yaşamına başladı diyebiliriz."

Künye
Proje Yeri: Muğla
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Seval Seciloğlu, Suha Seciloğlu
Ana Yüklenici: İlyas Ebren
Peyzaj Mimarlığı: Türkmen Çiçekçilik
Statik Projesi: İlyas Ebren
Mekanik Projesi: İlyas Ebren
Elektrik Projesi: İlyas Ebren
Tesisat Projesi: İlyas Ebren
Çelik Projesi: İlyas Ebren
Fotoğraf: Arne Hendrik Uebel
Şantiye Yöneticisi: İlyas Ebren
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 5,000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 340 m²

Pin It
Mimar

Mehtap Kocaman