Other Works
Similiar Projects

Seymen Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi

GOA tarafından tasarlanan, 2020’de faaliyete geçen, Seymen Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi tek bir alanda kurulu dünyanın en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi.

Santralin toplam kurulum alanının yaklaşık 6 ha olması planlanmaktadır. Seymen Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi, Silivri Seymen bölgesinde bulunmakta olup ilgili depolama alanına 2015 yılından itibaren evsel katı atık depolanmaktadır. 2018 yılı başından itibaren günde yaklaşık 12.000 ton evsel katı atığın düzenli olarak depolanması planlanmaktadır.

Seymen Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi, 342.000 hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olup yılda 277.000 ton CO2 salınımını önlemektedir. Bu da trafikten 228.000 aracın çekilmesi ve 7.100.000 ağacın dikilmesine eş değer çevresel fayda sağlayacaktır.

Seymen Enerji Üretim Tesisi, alışageldiğimiz izole endüstriyel yapılardan farklı olarak kullanım esnasında ve gelecekte yapılar ömrünü tamamladığında bile sosyal amaçlarla yeniden kullanılmasının önünün açılması hedeflenerek tasarlanmaya başlanmıştır.

Yerleşimin yapısal programında idari bina, kontrol binası, üretim binaları, atölye binası gibi ana işlev binalarının yanı sıra gaz depolama balonları, şalt sahası ve ek yapılar yer almaktadır.

Projede üst yapı programı kadar yoğun bir altyapı programı da bulunmaktadır. Bununla ilişkili olarak vaziyet planı kararları ulaşılabilirlik ve yapılar arasındaki fonksiyonel ilişkiler de göz önüne alınarak oldukça kompakt ve yalın bir şekilde çözümlenmiştir.

56.000 metrekarelik açık ve kapalı alana sahip projenin girişini karşılayacak şekilde yaklaşık 2.700 metrekarelik alana idari bina konumlandırılmıştır. Toplamda 7.500 metrekarelik kapalı alanı olan kontrol binası ve üretim binaları ise idari bina paralelinde yerleşmektedir. Üretim binaları toplam 52 motor kapasitesinde planlanmış olup kontrol binası 2 üretim binasını da yönetebilecek şekilde kapsayıcı bir pozisyonda yer almaktadır.

İdari bina, tüm saha çalışanları ve idari personelin kullanacağı, alan dışından gelen ziyaretçilerin de ağırlanacağı, tesis ve enerji üretimi ile ilgili seminerler ve eğitimlerin verilebileceği, çalışma ofisleri, soyunma odaları ve yemekhane gibi birimleri de içeren çok amaçlı bir bir hizmet binası olmasının yanı sıra aynı zamanda yerleşkenin karşılama ve prestij binasıdır.

Cephe tasarımında mevcut doğal çevrenin kurak ve topraksı dokusuna uygun tonlarda renk geçişlerinin olduğu hareketli ve modüler bir tasarım anlayışı benimsenmiş; bu tasarım dış cephede prefabrike beton paneller ile gerçekleştirilmiştir. Kendinden ısı yalıtımlı bu paneller ebatlanabilir boyutları ve projeye özgü renk seçenekleri ile tasarımda esneklik kazandırırken duvar örme gibi işçiliklerin ortadan kalkması ile inşaat süresinden de tasarruf etmemizi sağlamıştır.

Kontrol binası ve idari binada betonarme taşıyıcı sistem kullanırken geniş açıklık geçmiş olduğumuz üretim binaları ve atölye binalarında çelik sistem kullanılmıştır. Üretim binalarındaki motorları besleyen trafolar ve endüstriyel radyatörler dış cephede genişletilmiş metal mesh ile kapatılıp karmaşık görünen cephe sadeleştirilmiş, mesh malzeme kontrol binasının cephesine de devam ettirilip bütünlük sağlanmıştır.

Details
Project Location: İstanbul, Silivri
Project Type: Other Industrial Buildings
Proje Tipi Grubu: Endüstriyel
Employer: İstanbul Enerji AŞ
Peyzaj Mimarlığı: Doğan Onur Araz
Structural Project: Enes Mühendislik
Mechanical Project: Ascon Mühendislik
Electrical Project: Zenith Proje
Project Start Date: 2017
Project End Date: 2018
Construction Start Date: 2019
Construction End Date: 2020
Building Plot Area: 56.000 m2
Total Construction Area: 15.000 m2

Pin It
Architects

Gülnar Ocakdan

Serkan Yetgin
Contributing Architect(s)
Büşra Almaz
Turan Altıntaş