Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi

Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi, ilçenin girişinde yerleşim bölgesinin biraz uzağında bulunmaktadır.

Bu bölge, yerel belediye tarafından eğitim üssü olarak planlanmış bir alandır. Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi haricinde bu bölgede Işık Üniversitesi'nin bir kampüsü ve 3 başka lise daha bulunmaktadır. Eğitim üssü olarak planlanan bu bölge, ilçeye hakim bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Üniversite yerleşkesi bu hakim tepenin eteklerine konumlanmış, diğer 3 lise binası ise tepenin üst kısmında ağırlıklı olarak denize hakim olacak şekilde konumlandırılmıştır. Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi proje alanı da ilçeye bakan tepenin en üst kısmında yer almakta, bir cephesi ilçeye yönelmişken diğer cephesi ise denize bakmaktadır.

Bahsi geçen tepe, denizden esen sert rüzgarların etkisine açık bir alandır. Göz ardı edilemeyecek bu veri ile birlikte arazi, topografya ve güneş gibi doğal olgular ve kullanıcı ihtiyaçları tasarımın ana temasını belirlemiştir.

Tasarımda binaların kuzey cepheleri dar tutulmaya çalışılmıştır. Yurt blokları ile okul bloklarının yerleşiminde hakim rüzgarlara karşı korunumlu iç bahçe alanları oluşturulması hedeflenmiştir.  Ana yönlenme ise ilçeye bakan taraf olan güney cephesiyle olmuştur. Tören alanı okulun girişinde kuzey cephesinde çözümlenmiş, fakat oyun bahçeleri güney cephede daha büyük alanlar olarak oluşturulmuştur. Okul bloğu için 2 adet giriş oluşturulmuş ve bu girişler 2,5 kat yüksekliğinde yapılarak kışın nispeten sert iklimin görüldüğü bölgede açık tören alanına alternatif olarak kötü hava koşulları için kapalı tören alanı ve aynı zamanda teneffüs alanı işlevini de görmesi düşünülmüştür.

Okul bloğunun tasarımında bir diğer etken de tasarımcıdan istenilen kız ve erkek öğrenciler için ayrı eğitim sisteminin sağlanması yönünde olmuştur. Bu durumu sağlayabilmek için, yönetim bloğu derslikler arasında uzatılmış, yönetim bloğu içerisinde öğrencilerin ortak kullanacağı laboratuvar alanları oluşturulmuş, aynı zamanda öğretmenler odası, kütüphane, müdür odası gibi fonksiyonlar yine bu blok içerisinde çözümlenmiştir. Bu plan şeması ile doğuda yer alan blok kız öğrenciler için oluşturulmuş, bu bloğun yanında yer alan bina ise kızlar yurdu olarak planlanmıştır. Batıda yer alan bloklar ise erkek öğrenciler için düzenlenmiştir.

Bir diğer tasarım etmeni olan güneş için de doğu ve batı cephesinde doğal ışık alacak şekilde yerleştirilen derslikler için cephede konumlandırılan yatay güneş kırıcılar ile güneş kontrolü sağlanmıştır.

Projede bulunan kapalı spor salonu, arazinin topografyası etüt edilerek doğal ışık alacak şekilde güney cephede yer almıştır. Bodrum katta bulunan spor salonu eğimin verdiği avantaj ile güney cephede açığa çıkartılırken, yine topografyada eğimin sağladığı avantaj kullanılarak konferans salonu fuayesine de doğal ışık alınması sağlanmıştır.

Gerek okul blokları gerekse yurt bloklarının cephelerinde ağırlıklı olarak sıcak renkler kullanılmıştır.  Terra cotta malzemesi bütün cephelerde kullanılarak, rüzgar vasıtasıyla denizden gelen tuzlu su etkisine karşı dirençli bir katman oluşturulmuştur. Bina cephelerinde kullanılan sıcak, canlı renkler benzer şekilde iç mekanlara da taşınmış ve 3 ayrı canlı rengin her biri okulun bir katının kat koridorlarında şerit halinde kullanılmıştır. Epoksi kaplanan zeminlerde ortak alan koridorlarında şerit halinde her bir katta farklı olarak  kullanılanılan bu renklerin, öğrencileri sosyal alanlara taşıyan bir çeşit yönlendirme tabelası işlevi görmesi de hedeflenmiştir.

Künye
Proje Yeri: Şile, İstanbul
Proje Tipi: Lise / Ortaöğretim
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Çeliktaş, Sınai Kumu Sanayi ve Ticaret
Ana Yüklenici: İstanbul İl Özel İdaresi
Proje Yöneticisi: Pınar Yalçın
Statik Projesi: İmar Yapı Mühendislik
Mekanik Projesi: Civa Mühendislik
Elektrik Projesi: Tmf Mühendislik
Fotoğraf: Taha Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 52,800 m2
Toplam İnşaat Alanı: 22,928 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Talha Haksever
Yardımcı Mimar(lar)
Pınar Yalçın
Nilgün Erdik
Hülya Oral