+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

Skyport Residence İç Mekan Düzenlemesi

Skyport Residence/Beylikdüzü'nde 1+1 ve studio örnek daire, 130 m² satış ofisi; giriş bölümü, lounge, 2 adet yönetici bölümü, mutfak ve tuvalet olarak tasarlanarak projelendirildi.

200 m² lobi için tasarım, proje ve uygulama kontrolörlüğü yapan Çakıltaşları Mimarlık Tasarım/ Pebbledesign, Residence'ın girişinden itibaren lobide de net bir çizgi ile devamlılığı sağladı.

Yüksek tavanlı lobi girişinde tavan ve duvarlarda düşünülen kare ve dikdörtgen paneller hem akustiği çözerken hem de tek doğrultudaki duvar hacimlerine hareket getirdi. Panellerin bazılarında kullanılan deri, sesi yutarken diğerlerinde kullanılan lake ve duvar kağıdı ile renk farklılığı vurgulandı. Karşılama bankosunun alnında kullanılan ahşap kaplamanın birleşiminde verilen radius zeminde kullanılan parkeyi koparmazken, üst tablada kullanım açısından doğal taş tercih edildi.

Lobiden bekleme bölümüne geçerken, zeminde de meşe parkeden siyah mermere geçiş yapıldı. Siyah mermer ana kapı aksında asansörlere yönlendirme amacıyla kullanılırken, daha geniş bir alana açılan bekleme bölümünün solunda, zemine, birinci kotta ışıklı onxy mermer ve ikinci kotta ahşap platform kullanılarak malzeme ile de kot farklılıkları vurgulandı. Birbirine geçen bu platform üzerine düşünülen bekleme koltukları ve Deniz Tunç tasarımı bakır Döngü sehpalar mekana hareket katarken, duvarda tasarlanan kare ve dikdörtgen, bronz, füme ve natürel aynalar mekanın farklı açılardan algılanmasını sağladı. Tavanın yüksek olma avantajından yararlanılarak kullanılan Deniz Tunç ÇınÇın Tavandan mekana hareket kattı.

Zeminde kullanılan siyah mermer aksın sağında ise bej mermer kullanılırken, tavan düşürülerek duvarda da devamlılık sağlayan ahşap paneller kullanıldı. Ana hat tavanında kullanılan Barrisol, duvardaki ahşap paneller bölümlenerek kullanılan gizli aydınlatma detayı ile desteklendi. Sol tarafa göre daha geniş bir oturma alanı tercih edilen bu bölümde bej mermer zemin üzerinde siyah deri kanepeler kullanıldı. Yan tarafında tasarlanan kot farklı dekoratif su platformu, Residence'ın dışında uygulanan havuza gönderme yaparken, bu duvarda misafirler için ahşap panel üzerine televizyon asıldı. Bölümün devamında yer alan girintide siyah deri kanepe, irili ufaklı dairelerden oluşan siyah deri halı ve şeffaf Pleksi sehpa kullanılırken, Ressam Esra Yılmaz'a ait yağlı boya tablo ile duvar renklendirildi.

Residence ana girişinden itibaren devam eden siyah doğal taş, düşeyde giriş çerçevesine dönüşerek gelen misafirleri asansör aksına yönlendirdi. Bu çerçevenin her iki tarafındaki duvarda kullanılan kare ve dikdörtgen terracotta, gri ve bej tonlarındaki dekoratif doğal taş ile mekana hem uyum hem de sıcaklık katıldı. Sağ duvarda kullanılan Çakıltaşları Mimarlık Tasarım/ Pebbledesign'ın proje bazlı tasarladığı özel tasarım saat; yapılan bütün çalışmalarda olduğu gibi burada da yerini aldı.

Beylikdüzü, Skyport Residence'taki 90 m² örnek daire için, küçük hacimleri bölmeden büyük mekanlar yaratabilme fikri ile konsept proje hazırlandı. İki kişi için planlanmış bu daire, hacimsel olarak genel ve özel yaşam alanları olarak ikiye ayrılmış durumda. Bütün mekanların doğal aydınlatmadan yararlanabilmeleri için; iki mekanı birbirinden ayıran ana bölücü duvar dışında, ara bölücülerden kaçınılarak; bütün hacimler yaratılmaya çalışıldı.

Dairenin genelinde, farklı mekanlarda duvar, zemin ya da mobilya detaylarında benzer malzemeler kullanılarak, bütünlük sağlandı. Girişte ve mutfakta kullanılan zemin mermeri banyo ile birbirini tamamlarken, salon ve yatak odasında zemin kaplaması olarak parke tercih edildi. Duvarların bir kısmında lake paneller kullanılırken, büyük hacimlere duvar kağıdı kaplandı, küçük hacimlerdeki duvarlar ise boyandı.

SALON: Salon, girişten bakıldığında geniş bir açı ile, dairenin geneli hakkında ufak bir ipucu verecek şekilde konumlandırıldı ve mutfaktan, zemindeki ahşap ve doğal taş malzeme farkıyla birbirinden ayrıldı. Salonun genelinde, mobilyalarda ahşapla birlikte beyaz lake tercih edilirken, döşemelerde ve aksesuarlarda kahve tonları ile fuşya rengi kullanılarak, salon mutfakla ilişkilendirildi. Bölücü duvar üzerine giydirilen panellerde kullanılan, orta sehpa ve benzer detaylarda da ortaya çıkan beyaz lakenin mekana ferahlık katması planlandı. Yatak odasıyla salonu ayıran ve girişe kadar devam eden bölücü duvara, tv ünitesi ve raflar asılarak işlevsellik katıldı. Bölücünün alt kısmında, mekana genişlik katması için ayna kullanılırken, tv ünitesinde ahşap ve Dark Emprador doğal taş tercih edilerek duvarda bütünlük sağlandı. Salonda kütlesel ve net hatlı, ahşap arkalıklı L kanepe kullanımı tercih edildi. Karşısında kullanılan özel üretim iki kişilik kanepenin, asimetrik ve boşluklu yan kolları ile mekanın tek düzeliği kırılmak istendi. L oturma ünitesinin arkasına yerleştirilen ve evin değişik yerlerinde tercih edilen mermer bench ile manzaraya karşı ek bir oturma alanı yaratıldı. Oturma kısmında bulunan özel imalat aydınlatma da, tavandaki gizli aydınlatmalar ile desteklendi.

BANYO: Banyoda bulunan lavabo tezgahı, yatak odasından gelen açık giysi dolabının devamı şeklinde düşünüldü. Bu mekanda da mermer, ahşap ve lakenin birlikte kullanımına devam edildi, lavabolar için ise malzeme olarak cam seçildi. Karşıda bulunan cam duşakabin, yatak odası ile banyo arasında bölücü duvar işlevi görürken, saydam yapısıyla mekanın total olarak algılanmasına katkıda bulunacak şekilde tasarlandı.

WC: Wc'de, evin genelinde uygulandığı gibi farklı malzemeler kullanılarak birbirini takip eden ve çakışan doğrusal çizgilerle devamlılık sağlandı. Kullanılan bej ve kahve rengi doğal malzemelerle birlikte; duvar ile tavanda birbirini takip eden ayna mekana hacim katarken, renk seçiminde tercih edilen toprak tonları da ferah bir hava oluşmasını sağladı.

GİRİŞ: Daireye giriş, geniş bir holle, sağda çamaşır odasının da bulunduğu vestiyere, solda ise genel wc'ye açılıyor.

MUTFAK: Ana mekana girildiğinde, solda, bölücü duvarlarla oluşturulmuş açık mutfak, ahşap yemek masasıyla salondan ayrıldı. Mutfağın net bir çizgide devam eden beyaz üst dolap ve siyah alt dolap kapakları; tezgah ve arka panelin Dark Emprador doğal taş seçimi ile yemek masası ve duvardaki raflarda ceviz kaplama kullanılarak tezatlık yaratması için kombine edildi. Bu malzeme ve renk seçimleri ile birlikte fuşya renk sandalyeler kullanılarak mekana sıcaklık katıldı. Tavan planında açılan aydınlatma kanalları, raf ve dolap altlarına yerleştirilen spotlar; yemek masası üzerindeki özel tasarım aydınlatma ile yarışmadan; mutfak için gerekli ışığın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde düşünüldü.

YATAK ODASI: Genel yaşam alanından, sürgü kapı ile ayrılan yatak odasında da sürekliliği öne çıkarmak için doğrusal hatlar kullanıldı. Diğer mekanlarla ilişki kurması için, mor tonları ve beyaz renkleri ağırlıklı olarak tercih edilirken; duvarda kullanılan Emprador Dark mermer dikey panele giydirilen kumaş yatak başı, panele asılan ahşap raflar ve bu raflar üzerine oturan lake çekmeceler ile yatak ünitesi tamamlandı. Yatak başında uygulanan gizli aydınlatma detayları ise mekanı zenginleştirdi.

Örnek studio daire 40m2. Ufak bir metrekarede konforlu ve enerjik bir yaşam alanı oluşturmak bu projedeki temel amaç idi. Tamamen birbiriyle iç içe, saydam bir mekan burası. Hacimler arasında bölücülerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışarak, ve bölücü gereken yerlerde camın şeffaflığından yararlanarak geçirgen mekanlar yaratıldı. Bu projemizde temiz, net ve doğrusal hatları vurgulayan tasarımlar geliştirildi. Mavi, antrasit ve beyazın kombinasyonuyla daha da vurgulanmış olan stili tüm dairenin genelinde görebiliyoruz.

Girişte bizi mutfak bölümü karşılıyor. Evin genel konseptini daha girişte bile hissedebiliyorsunuz. Mutfak dolaplarında, hacmin daha geniş algılanması için duvar rengi yakın açık renkler kullanıldı. Girişte yer alan mutfağı girişten izole etmek için mutfağın yan bölücü duvarını aynı zamanda giriş dresuarı görevi görecek şekilde tasarlandı. Böylece hem girişin mutfakla olan ilişkisini sınırladık, hem de mutfağı tamamen kapatmadan, kontrollü bir açıklık sağlandı.

Mutfaktan sonra açık giysi dolaplarının içerisinden geçerek banyoya ulaşılıyor. Bu bölümün karşısında duvarda ayna ve ayna bitişlerinde duvar aplikleri kullanıldı. Böylece mekanın yansımasını kullanarak genişlik hissi oluşturuldu. Giysi dolaplarında naturel cam kullanarak, mekanlar arasındaki geçişi kesilmedi. Alt dolapları ise parlak lake malzemeden tasarlandı. Zaten evin genelinde kullandığımız beyaz boyalı parke mekanlara amaçlanan derinliği kattı. Parke üzerine gelen mobilyalar böylelikle daha da vurgulanmış oldu. Giysi dolaplarının olduğu kısımda beyaz, siyah ve naturel cam kullanıldı. Buradan doğruca banyoya geçilen yine naturel camdan imal edilmiş sürgü kapılar bulunuyor. Banyoda da temiz ve net çizgileri ön plana çıkartıldı. Duş içini ise tamamen siyah mermerle kaplandı. Zemininde beyaz corian kullanarak çeşitlilik katıldı. Bu bölümü tasarlarken en ufak bir metrekarenin bile kaybolmadı. Yatayda ve düşeyde tüm hacimler en efektif şekilde tasarlandı. Giysi odasının ve banyonun duvarları aynı zamanda yatak başlığını oluşturacak şekilde tasarlandı. Yatak başı aydınlatmaları yine bu duvarda bulunuyor. Manzaraya doğru yönlendirilen yatağın başında, aynı zamanda giysi dolaplarının arkalığını oluşturan gümüş reflekte cam ve siyah boyalı duvarın kombinasyon ön plana çıkıyor. Böylece manzaranın yansımasını dairenin içine taşınmış oldu. Yatak yanında yer alan komodinleri gizli led aydınlatmayla zenginleştirildi ve bu kısma birazcık daha şıklık katmak için mermer ve lake bir arada kullanıldı. Yatak yanında ise gri ve mavi tonların ön planda olduğu bir duvar panosu yerleştirerek, duvara hareket kazandırıldı. Tavandan sarkıttığımız kum torbası ve boks eldivenleri örnek daire konsepti olarak düşünülen kullanıcı özelliklerinden yola çıkılarak kullanılan aksesuarlar.

Yatağın ön kısmında arkası açık raflı bir dresuarla ayrılmış olan oturma bölümü yer alıyor. Siyah lakeden tasarlanan bu dresuar oturma grubuyla bütünleşiyor. Tamamen manzaraya göre konumlanmış olan oturma kısmının arka duvarında mavi boyalı cam kullanarak camın ışığını ve aydınlığı mekana taşınmış oldu. Oturma kısmında yine dairenin ana konseptine uygun olarak siyah, beyaz ve mavi kullanıldı. Oturma kısmının yan tarafında ise dönebilen boru üzerine tv'yi asıldı. Böylece hem oturma kısmından hem de yataktan seyredilebiliniyor ve yer kaplamıyor. Tv'nin arkasında yer alan koridor duvarı boyunca konsept renklere uygun ekoseli bir duvar kağıdı kullanıldı.

Künye
Proje Yeri: Beylikdüzü, İstanbul
Proje Tipi: Ofis, Konut Sitesi / Grubu
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Gül İnşaat
İç Mekan Projesi: Çakıltaşı Mimarlık Hizmetleri
Proje Yöneticisi: Neslihan Pekcan
Aydınlatma Projesi: Çakıltaşı Mimarlık Hizmetleri
Mekanik Projesi: Gül İnşaat
Elektrik Projesi: Çakıltaşı Mimarlık Hizmetleri
Fotoğraf: Murat Tekin
Proje Başlangıç Yılı: 2009
Proje Bitiş Yılı: 2009
İnşaat Başlangıç Yılı: 2009
İnşaat Bitiş Yılı: 2009

Pin It
Mimar

Neslihan Pekcan