+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Stoa Evi

Ataman Evi 1980’larda yapılmış bitişik nizam bir ikiz evin yazlık ev olarak dönüştürülmesi amacıyla şekillendirilmiştir.

Mevcut bina Çeşmenin sıcak iklimi göz önünde bulundurularak dönemin verneküler yapılaşmasında pratik inşaat çözümlerinden "subasman" seviyesi izinde yükselmiş bir sundurma ile çevrelenmiş iki katlı ve bir de çatı katından oluşan müstakil bir evdir.

Ataman Evini yeniden işlevlendirmesini planlarken iç mekanların akıcı bir şekilde açık alanlara bağlanması iç ve dış arasında keskin ayrımların olmaması tasarımı şekillendiren önemli niyetler arasında yer aldı. Çünkü mevcut yapı içeriden taşan saçaklarıyla iç mekanlarda koyu gölgeler oluşturmuş ve evin bahçeyle ilişkisini zayıflaştırmıştır.

Oda Oda:
Sundurma sistemi bir mekana ölçek veren orantıların varyasyonları ile modüler birimler olarak tasarlandı. Bu modüler birimler insana ölçek hissi vererek çeşitli büyüklüklerde mekansal tanımlamalar yaratmak niyetiyle şekillendirildi. Yani ev, sundurma ve bahçe olarak üç farklı katmanda değil tek bir mimari öğe ile "oda oda" genişleyen bir mekan kurgusuyla oluşturulmuştur. Bu odalar ise bahçe oda, teras oda veya havuz oda gibi farklı amaçlarla şekillenmiştir. İçeriden dışarıya gelişen odalar, küçülerek çeşitli peyzaj havuzları ve alanları tanımlıyor.

Gölge ve Desen:
Evin açık alanlarında ışık ve gölge durumuna zenginlik kazandırmak niyetiyle gölge elemanları her bahçe modülünün üstünü örterken iki yönde dizilmiştir. Güneşin güney, batı ve doğu açılarına dik yerleştirilmiş güneş kırıcılar her modülde gölgeli alanlar ve yarı güneşli alanları bir arada barındırıyor. Günün her saatinde farklı bir gölge deseni evin beyaz duvarlarını farklı aralıklarda ve farklı yönlerde tarıyor ve yapının formunun bir parçası olmaya niyet ediyor.

Merdiven Havuz:
Havuz ise merdivenlerden oluşmaktadır. Bu merdivenler de diğer "oda"lar gibi evin geri kalanına akıcı bir şekilde geçişi amaçlamış ve iç, dış, ıslak, kuru arasında bir süreklilik aramıştır.

Yükseklikler:
Evin katlarının monoton bir şekilde döşemeyle ayrılmış yapısına alternatif olarak çatı katına kadar ulaşan galeri boşlukları oluşturulmuş ve dolgu alana yerleşen sabit oturma grubu gibi zemin hareketleri ile kat yüksekliklerine çeşitlilik kazandırılmıştır. Zemin katta döşemede boşluk açılarak sabit bir oturma grubunun yerleştiği salonun içinde dışarıya taşan bir "oda" açık oda oluşmuştur. Böylelikle peyzaj ilişkileri farklı kotlardan kurulmuştur.

Mutfak üzerinde ki küçük fonksiyonsuz bir oda kiriş hizalarında kesilerek galeri boşluğuna dönüştürülmüş ve terasdan gelen yaygın ışığın buraya erişmesini sağlamıştır. Döşemeden geriye kalan alan bir platform olarak küçük bir bahçeye bakan çalışma köşesi olarak şekillendirilmiştir.

Katlanmış çelik plakalardan oluşturulmuş merdiven duvardan taşıtılarak hafiletilmiş ve karşısındaki galeri boşluğu ile birlikte döşemeyi daha hafif bir ifadeye çekmeyi amaçlamıştır.

Künye
Proje Yeri: Çeşme, İzmir
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Mimari Proje Ekibi: Egemen Onur Kaya, Öykü Arda, Ömer Manav
Ana Yüklenici: MK Yapı Mühendislik, Mesut Köse
Peyzaj Mimarlığı: Praxis Landscape, Enise Burcu Derinboğaz
İç Mekan Projesi: Alper Derinboğaz, Salon
Konsept Tasarımı: Alper Derinboğaz, Salon
Uygulama Projesi: Alper Derinboğaz, Salon
Statik Projesi: MK Yapı Mühendislik
Mekanik Projesi: MK Yapı Mühendislik
Elektrik Projesi: MK Yapı Mühendislik
Fotoğraf: Orhan Kolukısa, Yercekim Mimari Fotograf
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 360 m2
Toplam İnşaat Alanı: 180 m2

Pin It
Mimar

Alper Derinboğaz