Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Sultanahmet Azize Euphemia Kilisesi Üst Örtü ve Çevre Düzeni

DS Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Sultanahmet’teki Azize Euphemia Kilisesi Üst Örtü ve Çevre Düzenleme Projesi’ne ilişkin çalışmalar, İstanbul IV Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmiş ve 25.05.2016 tarih 4697 sayılı karar eki olarak onaylanmıştır.

Onaylanan çalışmada kilisenin fresko içeren bölümlerinin üst örtü düşey taşıyıcıları, metal ayaklar halinde hem ziyaretçi yaklaşım yönünde hem de eski adliye binası tarafında kiliseye yakın konumlanmakta idi. Ayrıca ziyaretçiler için fresko içeren bölüm için metal taşıyıcılı ve ahşap yüzeyli bir gezinti platformu, bu platforma erişim için de rampa ve basamaklar tasarlanmış idi. Ziyaretçi, platform üzerindeki gezi rotasında, oluşturulan özel cam yüzeylerin ardından freskoları inceleme olanağı bulmakta idi. Bu şeffaf yüzeyler, tasarlanan camın özelliği sayesinde freskoları ışık, toz, rüzgar ve yağış gibi dış etkenlere karşı korumakta idi.

Mimari ve statik uygulama proje çalışmaları sürecinde; ziyaretçi yaklaşım yönünde, freskoların oluşturduğu sürekli cephe hattının önüne gelen taşıyıcıların en aza indirilmesi hatta kaldırılması konusunda strüktürel bir iyileştirmenin yapılması, bununla birlikte gezinti platformu dâhil olmak üzere hiçbir yeni mimari ögenin, özgün karakterin önüne geçmemesi yönünde oluşan iç hassasiyetten dolayı, zemin ile ilgili daha ayrıntılı bir çalışma yapılmıştır. Edinilen bilgiler şu şekildedir:

Kilise yapısı ile eski adliye binası arasındaki, eski adliye binası inşaatı sırasında temel ve bodrum kat inşaatı için kazıldığı ve kilise yapısı kullanım kotuna kadar dolgu yapıldığı bilinen bölümde yapılan zemin muayene kazısında, yapıya ait bir podyum ortaya çıkmış, yaklaşık 1m kadar yapılan kazıda ise dolgu toprağı kısmen kaldırılmıştır. Bu veri, düşey taşıyıcı sistem kurgusunda hedeflenen ve düşey taşıyıcıların ziyaretçi yaklaşım cephesinde azaltılmasını öngören tasarım için önemli olmuştur.

Düşey taşıyıcıların yerleşimi için özel olarak üretilen kesit, bahsi geçen bölgede, kilise yapısı ile eski adliye binası arasındaki bölgede yer almaktadır. Bu yeni strüktürel çözüm, üst örtü sistemini en az düşey elemanla taşınabilir hale getirmiş, ayrıca kilise yapısına gelecek olası dış yüklenmeler için koruma işlevini üstlenmiştir.

Yine bu çözüm ile ziyaretçi yaklaşım yönündeki, arkeolojik alana yoğun müdahale gerektiren orta kolonlar kaldırılabilmiş, çatı izdüşümünden fazla uzaklaşmadan, oluşan büyük açıklığı geçecek olan yeni düşey taşıyıcılar yerleştirilebilmiştir:

Oluşan yeni strüktür çelik olarak tasarlanmış; onaylanmış olan proje üst örtü mahya kotuna sağdık kalabilmek, örtü yüzeylerinin suyu arkeolojik alan dışına tahliye edebilecek şekilde eğimlendirilmesini sağlamak, güneş-yağış gibi atmosferik dış etkenlerin freskolar üzerindeki etkisini en aza indirerek şekillenmesi için katlı plak prensibinde çalıştırılmıştır.

Zeminde daha önce önerilmiş olan metal strüktürlü ahşap platformun iptal edilmesi ile ziyaretçinin, kilise yapısı kullanım kotu ile doğrudan freskolara yaklaşması sağlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Fatih, İstanbul
Proje Tipi: Peyzaj
Proje Tipi Grubu: Kentsel Tasarım, Peyzaj Tasarımı
İşveren: Koç Vakfı
Ana Yüklenici: Koç Vakfı
Alt Yüklenici: AKKA Mimarlık
Statik Projesi: ATTEC
Çelik Projesi: ATTEC
Fotoğraf: Sevim Aslan, Deniz Aslan, Kerem Abuhan
Şantiye Yöneticisi: Kerem Abuhan
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Arsa Alanı: 1.800 m²
Toplam İnşaat Alanı: 250 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Sevim Aslan

Deniz Aslan

Gürbey Hiz

Elif Çelik Tangör

Volkan Lokumcu

Günseli Döllük

Erkin Yaşar Çerik

Eren Öztürk