Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TEV Ofis Binası

AS Architects ve Gökhan Aksoy Mimarlık tarafından tasarlanan Türk Eğitim Vakfı Ofis Binası, Ankara Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunuyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

TEV (Türk Eğitim Vakfı) Ofis Binası, Ankara’nın Çankaya bölgesinde, bölgenin en merkezi noktalarından Tunalı Hilmi caddesi üzerinde yer almaktadır. Dört adet bodrum katı ve çatı katı ile birlikte, yapı toplamda on bir kattan oluşmaktadır. Binanın giriş katında bir adet asma katlı mağaza yer almaktadır. Giriş katı üzerinde bulunan diğer tüm katlar ise ofis olarak kurgulanmış olup, yapı uygulama aşamasında bütünüyle mağaza olarak kiraya verilmiştir. Yapı aynı zamanda toplam otuz dokuz araç kapasiteli bir otopark alanına sahiptir. Arazi alanının sınırlı olması nedeniyle otopark katları için araç asansörü kullanılmıştır. Depo ve sığınak alanları, iki adet yangın merdiveni ve servis mekanları da bina kapsamında bulunan diğer bölümlerdir.

Konsept proje onayının ardından, yaklaşık olarak üç aylık bir süreç içerisinde uygulama projeleri tamamlanmış ve inşaat izinleri alınmıştır. Bir yıla yayılan uygulama sürecinde ise şantiye ile koordinasyon içerisinde, çizim ve detay çözümleri üzerine çalışmalar sürdürülmüştür.

Yapının, bulunduğu arazinin konumu ve çevresi ile olan iletişimi anlamında önemli bir yere sahip olması nedeniyle çekirdek alanlardan çok kiralanabilir alanların maksimum düzeyde tutulması proje başlangıcındaki en belirgin beklenti olarak ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, yapının hangi tipte bir ticari alana hizmet edeceğinin proje başlangıcında net olmaması nedeniyle, mimari ve mekanik çözümler farklı kullanımlara elverişli olacak şekilde planlanmıştır. Diğer tarafta, yangın yönetmelikleri gereği, iki adet yangın merdiveni gereksinimi, sınırlı arazi ve taban alanının da bir sonucu olarak, proje çözümlerini en fazla zorlayan unsur olmuştur. Yapının peyzaj düzenlemesinde ise zemin katlarda esnek bir tasarım anlayışı üzerinde hareket edilmiştir.

Değerli bir konumda yer alan yapının, Tunali Hilmi Caddesi’nin başlangıcında ve fark edilir bir noktada bulunuyor olması, tasarımı, rengi ve malzemeleriyle simge bir yapı niteliği taşıması proje kararlarındaki en önemli kriter olmuştur. Bu anlamda, cephe tasarımı ön planda tutulmuş, kullanılan güneş kırıcılar yapının mevcut alan içerisinde farklılaşmasında önemli rol oynamıştır. Güneş kırıcılar estetik bir vurgu dışında ışığın kontrolü açısından da işlevsel bir güce sahiptir. Perfore elemanlar olmaları, aynı zamanda maksimum delik oranını elde etme amacı ve taşıyıcılık açısından tüm detay çözümleri imalatçı firma ile bir dizi çalışmalar sonucunda, titizlikle ortaya çıkartılmıştır. Estetik bir kaygı ve aynı zamanda güneş kırıcıların kendi kendilerini taşımalarını sağlamak amacı numune üretimleri ve örnek uygulamalar sonucunda netleştirilmiştir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Çankaya, Ankara
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: Türk Eğitim Vakfı (TEV)
Ana Yüklenici: Tek Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı: Çevre ve Peyzaj
Proje Yöneticisi: Kerime Vural
Statik Projesi: AKY Mühendislik
Mekanik Projesi: Merkezi Isı Sistemleri
Elektrik Projesi: K Mühendislik
Tesisat Projesi: Merkezi Isı Sistemleri
Çelik Projesi: AKY Mühendislik
Fotoğraf: Fethi Mağara
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 543 m²
Toplam İnşaat Alanı: 3,086 m²

Pin It
Mimar

Ayşin Sevgi Karakurt

Gökhan Aksoy
Yardımcı Mimar(lar)
Duygu Hevesli
Bahar Özbek