+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

The Blob Diş Hekimi Muayenehanesi

Arnavutköy’de bir apartman dairesinde yer alan 80 m2’den oluşan mekanının efektif bir diş hekimi muayenehanesine dönüştürülmesi projesi.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Her bir metrekarenin değerlendirilmesi gerekliliği projenin en önemli parametresi haline gelmiştir. Tek bir cepheden oluşan mekanda, 10 kişilik bir bekleme odası, karşılama resepsiyon birimi, iki adet muayene odası, sterilizasyon odası ve panoramik birim planlanmaktadır.

Tüm bu gereksinimler gözetildiğinde tasarımcılar, mekanın küçüklüğü ile baş etmenin yolunun eğrisel formların bir araya gelmesinde bulmuştur. Başka bir deyişle, iç mekanların (odaların) girişlerini oluşturan yapısal bölücü; ortak holden ziyaretçilerin hareketlerini en optimum şekilde sağlayacak yarım dairelerin kesişimi ile elde edilmiştir. Halihazırda küçük olan mekanı koridorlarla bölmeyip, toplamda altı mahallin açıldığı ortak bir hol oluşturmuştur. Bu kurgunun en önemli yanı mekanın perspektiflerini açmak ve tüm mekanların birbiri ile ilişkisini doğru kurgulamaktır. Başka bir deyişle, mekandaki derinliği sağlayabilmek malzemelerin açık renkli ve reflektif kullanımı ile mümkün olmuştur.  Mekanda yaratılmak istenen steril algı için genellikle beyaz yüzeyler tercih edilmiş, detaylarda antrasit kullanımı öne çıkmıştır. Klinik muayene odalarının girişlerinde kurgulanan buzlu cam etkisi yarı geçirgen bir şekilde iç mekanın kimliği hakkında fikir verirken, daireler arasında “es” vermemizi sağlayan aydınlatma detayları ile mekan kodlamaları entegre edilmiştir.

Ana giriş kapısının tamamen saydam bırakılması ve resepsiyon bankosunun girişten algılanması mekanın kimliğini gözler önüne sermektedir. Bekleme bölümünde duvar çeperlerine yerleşen sedirler ve bekleme birimleri kliniğin iç taraflarına doğru ilerledikçe mobilya tasarımlarının dilinde de kendini göstermektedir. Ana holde yaratılan yüzeylerin akışkanlığı tavanda kullanılan reflekte malzemeler ile bir illüzyona dönüştürülmüş cepheden gelen doğal ışık ve manzarayı diş kliniğinin iç kısımlarına doğru taşımıştır. Klinik muayene odalarının binanın çeperlerine değen kısımları sağır bırakılmamış; yeşil iç bahçeler ile desteklenerek hastaların muayene esnasında kendilerini doğa ile iç içe hissetmeleri sağlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Beşiktaş, İstanbul
Proje Tipi: Diğer Sağlık Yapıları
Proje Tipi Grubu: Sağlık
İşveren: Can Tatar
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Toplam İnşaat Alanı: 80 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Şule Ertürk Gaucher

İpek Baycan