Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Türkiye Müteahhitler Birliği Merkez Binası

ARKIV Seçkileri 2013'te yer alan yapı, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin, Ankara Çankaya'daki yeni binası için düzenlediği davetli proje yarışmasında, birinci seçilerek inşa edildi.

Mimari programda, tipik bir ofis binasının gereksinimlerinin en optimize şekilde karşılanmasının yanında, bir dernek binasının özel ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde farklı fonksiyonlar yer almaktadır. Kütle kompozisyonu bu farklı fonksiyonları dışavurumcu bir anlayışla organize ederken, mahremiyetin sokak seviyesinden üst katlara çıkıldıkça dereceli olarak kontrol edilmesini de sağlamaktadır.

Binanın tasarımında Türkiye Müteahhitler Birliği'nin kurumsal şeffaflık ilkesinin yapıda okunurluğu hedeflenmiş ve bu doğrultuda iç ve dış mekanlarda hem kurgusal hem de yapısal bir araç olarak geçirgenlik esas alınmıştır. Bu bağlamda, yapının zemin kotunda kent dokusu ile ilişki sağlayan fonksiyonlar aracılığı ile kamusal alanın devamlılığı sağlanırken, yapının ana kurgusunu sağlayan atrium da, bina içinde katlar arasındaki görsel ilişkiyi giriş katından ofis alanlarına taşımaktadır. Daha yukarı çıkıldıkça yönetim katı ve 'salon' alanı gibi özel mahallerin mahremiyetini de gözeterek cam bir çatı ile sonlanmaktadır.

Proje ayrıca pasif ısıtma ve soğutma teknikleri açısından Türkiye'de ilk kez kullanılan sistemleri bünyesinde barındırmaktadır. Ankara'nın tipik iklim özelliği olan gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı kullanılarak ısıtma ve soğutmadaki enerji sarfiyatını minimize etmek üzere, bodrum katlardaki otoparkların altına bir betonarme labirent tasarlanmıştır. Bu labirent yaz aylarında gece ısısını depolayarak gündüz havasını pasif olarak soğutmaya yardımcı olan bir batarya işlevi görmektedir. Kışın ise toprak altının öz ısısını kullanıp gündüz havasını pasif olarak şartlandırmaktadır. Türkiye'de ilk kez kullanılan Chilled Beam'ler ise, ortam koşullarına göre konforun sağlanması için gerektiğinde kontrol edilerek son ısıtma/soğutmada yardımcı olur.

Binanın cephesinde ise cephe kabuğu iki katmandan oluşmaktadır. Yapıyı saran ilk katman klasik bir cam cama birleşimli panel sistem, ikinci katman ise gölgelendirme ve güneş kontrolünü sağlayan paslanmaz çelik meshtir. Hassasiyetle tasarlanan bu katmanın yoğunluğu bina sakinlerinin dışarısı ile ilişki kurmalarına engel olmadan, yönelimlere göre açıklıkları optimize ederek güneşten kaynaklı ısı kazanımının önüne geçmek üzere hesaplanmıştır.

LEED Platinum sertifikası sahibi proje, tüm disiplinlerin mimar liderliğinde en ince ayrıntısına kadar koordine edildiği, deneyimlerin, etütlerin, AR-GE çalışmalarının yapılarak Türkiye'deki inşaat ve malzeme sektörünün gelişimine katkıda bulunan ve yerel malzemelerin kullanımını teşvik eden, bir 'entegre tasarım' ürünüdür.

Harita
Künye
Proje Yeri: Ankara
Proje Tipi: Ofis
İşveren: Türkiye Müteahhitler Birliği
Danışman: Atelier Ten
Ana Yüklenici: Mesa Mesken Sanayii
Peyzaj Mimarlığı: Arzu Nuhoğlu Peyzaj Tasarım
İç Mekan Projesi: AVCI Architects
Proje Yöneticisi: IMS Proje Yönetimi ve Danışmanlık A.Ş.
Statik Projesi: Ural Mühendislik
Mekanik Projesi: Atelier Ten, Okutan Mühendislik
Elektrik Projesi: Yurdakul Mühendislik
Akustik Danışmanı: Mezzo Tasarım
Fotoğraf: Yunus Özkazanç, Fethi Mağara
Proje Başlangıç Yılı: 2010
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 1.295 m²
Toplam İnşaat Alanı: 6.900 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Selçuk Avcı

Burak Ünder

Hatice Büşra Al Özdilek

Tayfun Aksoy

Begüm Tırpancı

Ufuk Berberoğlu

Cem Fırat Bayır

Berkin Lale

Berkan Çelik

Atılım Yılmaz