+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Varyap Meridian H Blok (Cephe Tasarımı)

Bir ofis binası olarak işlev görecek olan H blok, RMJM tarafından tasarlanan Meridian yerleşimi içerisinde yer almakta.

Varyap Meridian projesi 5 yüksek katlı konut bloğu, 3 ticaret bloğu ve 14 villadan oluşmaktadır. Tem Otoyolu’na direkt bağlantısı ile ideal konumuyla Ataşehir’de 100.000 m2 alanda projelendirilmiştir. Ofis binasının kuzeydoğu ana girişi Meridian Konut Blokları ile Ataşehir Bulvarı aksı üzerindedir. Yapı yerleşimin girişinde çevre yollardan algılanabilir ve kolay ulaşılabilir bir konumdadır. Bu aksı dik yönde kesen bir diğer yol da yeni kurulmakta olan Ataşehir Finans Merkezi alanı ile bağlantılıdır. Güneybatı yönünde yer alan hipermarketin girişi ofis binasından bağımsızdır. Yan yol ise servis alanına ve kapalı otopark girişine hizmet etmektedir. Bodrum katlarıyla birlikte 10 katlı olan yapı zemin katta cam bir tünel geçişiyle çelik strüktüre sahip restoran yapısıyla birleşir.

2010 yılında kaba inşaatı tamamlanmış durumda gündemimize gelen yapı, Varyap’ın kullanımına ait yönetim binası olarak ele alındı. Bu niyet ile yola çıkılan projede öncelikli düşünce oldukça iddialı ve planlı bir çevrede kendini farklılaştıran ve ayıran netlikte bir yapı idi. Varyap’ın kurumsal kimliği bu sürece katkı sağlayan veriler sundu bize. Yapma edimi ile uğraşma ve üretme olguları bizi strüktürel bir kurguya götürdü, Varyap’ın “V” harfi ise bu kurgunun başlangıç noktasını oluşturdu.

Açık ofis olarak düşünülen iç planlama cephe tasarımına da serbestlik sağladı. Tekrar eden, yoğunlaşan ve seyrelen “V formları” kaliteli bir ofis çalışma ortamı için gerekli güneş ışığının kontrolünü sağladı. Özel dizayn Alüminyum profilden üretilen dış yüzeydeki cephe kabuğu iç mekâna yeterli miktarda ışık alırken, güneş ışınlarını kırarak hem gölgeleme etkisi yaratıyor hem de binanın ısınmasını engelliyor. Güneş kırıcı görevi üstlenen cephe kabuğu cam giydirme cepheye 60 cm paralellikte yerleştirilmektedir. İki cephe arasında yerleştirilen sıcak daldırma galvanizden hazırlanmış 40x40 karolaja sahip ızgaralar ise “kedi yolu”nu oluştururlar.

Tasarım aşamasında cephe kabuğu ile ilgili renk, yüzey ve led ışık çalışmaları yaptık. Yüzey çalışmalarında ilk aşamada “V formlu” profilleri daha yoğun kullanırken sonrasında bunu hafifleterek genişletilmiş metal mesh malzemeyi de tasarıma dahil ettik. Kabuğun uygulanabilirliği, maliyeti ve detayların geliştirilmesi sürecinde cephe danışmanımızla birlikte çalıştık. Uygulama detayları tasarımı geliştirmede belirleyici oldu. İlk önerimizde bir örtü gibi tüm binayı saran cephe kabuğunun detay gereği, yüzeylerin birbirinden koparılarak bağımsız yapılmalarına karar verildi. Malzeme olarak alüminyum profil çaprazlamalar bu yapıya özel olarak altı farklı kesitte imal edildi. H Blok giydirme cephesi stick sistem cam cama olacak şekilde dizayn edilmiştir. Yapının vizyon cam kombinasyonu olarak (dıştan içe) 6 mm temperli / 15 mm boşluk / 6 mm tercih edildi. Parapet vizyon camlarda iç cam kombinasyonu 4 mm + 4 mm düz lamine olarak uygulandı. Spandrel camlarda 6 mm emaye boyalı cam kullanıldı.

Cephe tasarımı aşamasında tüm uygulama ekipleri ve danışmanlar ile bina teknik olarak ele alındı. Bu aşamada binanın ısı kaybı ve kazancı, enerji ve su kullanımları belirlendi. Binanın ısı yükünü hafifleten yeşil çatı kullanımı ile aynı zamanda binanın ekolojik ayak izi de küçüldü. Yeşil çatı olarak düşünülen hipermarket mekânının çatısı kullanıcıların öğle tatillerinde mola vererek rahatlayabilecekleri bir rekreasyon alanına dönüştü. Ofis binasının teras katında yer alan fitness alanı dış mekânda yer alan dinlenme bölümü ile birlikte ofis çalışma yaşantısını zenginleştiren işlevlerdir. Teras katısının çatısında ise fotovoltaik paneller yerleştirilerek güneş enerjisinden faydalanılır.

2011 yılında ihalesi yapılarak imalatına başlanan cephe uygulaması 2012 yılında tamamlanmıştır.  

Harita
Künye
Proje Yeri: Ataşehir, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
İşveren: Varyap
Danışman: CWG
Peyzaj Mimarlığı: DS Mimarlık
Statik Projesi: Yapı Teknik Mühendislik
Mekanik Projesi: GN Mühendislik
Elektrik Projesi: Esan Mühendislik
Fotoğraf: Ozan Öztepe
Proje Başlangıç Yılı: Aralık 2010, Şubat 2011
İnşaat Başlangıç Yılı: Şubat 2011
İnşaat Bitiş Yılı: Temmuz 2012
Arsa Alanı: 6.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 10.000 m²

Pin It
Mimar

Derya Ekim Öztepe

Ozan Öztepe

Deniz Ekim Çubukçu
Yardımcı Mimar(lar)
Betül Karanfil