Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Villa Taşlık

Stüdyo501 Mimarlık tarafından tasarlanan tek ev adını konumlandığı toprağın özelliklerinden alıyor.

Stüdyo501 Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Taşlık: Geleneksel mimaride sokak kapısının açıldığı, odalardan önce yer alan, etrafı duvarlarla çevrilmiş ortak açık alan, avlu, hayat.

Villa Taşlık Fethiye’nin Yeşilüzümlü Köyü’nde Geyran Dağı yamaçlarında konumlanmaktadır. Taşlık olarak yorumlanan alan; yerellik, mahremiyet, ısı kontrolü ve yapı dili bütünlüğü gibi amaçlar doğrultusunda oluşturulmuştur. Türk evlerinde taşlık olgusu bir yaşam tarzı sunmaktadır. İklim koşullarının elverişliliği sayesinde, sokaktan kopuk ve korunaklı açık alanlar bölge yerel mimarisinde oldukça önemli yer tutar. Tasarlanan yapıda Taşlık’ı çevreleyen duvar sayesinde yarı özel bir açık alan yaratılırken, duvarda oluşturulan boşluk ile manzarayı içine alan doğal bir çerçeve yaratılmıştır. Bunun yanı sıra Akdeniz iklimi göz önüne alındığında güneş ışığı ve bununla birlikte ısı kontrolü oldukça önem kazanmaktadır. Taşlık, ortasındaki tespih ağacı sayesinde yaz aylarında gölgelik serin bir açık alan sunarken, kış aylarında ağacın yaprak dökmesiyle birlikte güneş ışığından faydalanarak yıl boyu kullanılabilen bir açık alan sağlamaktadır. Taşlık’ı çevreleyen duvar, tüm zemin kat cephelerinde devam ettirilerek yapı genelinde bir dil bütünlüğü hedeflenmiştir.

Yapı 500 m2 arazi üzerimde 160 m2 kapalı alana sahiptir. Zemin katta; Taşlık’a bakan yaşam alanları bulunmaktadır. 1. katta ise yatak odaları ve büyük bir teras mevcuttur. Bu teras alanı üzeri kapalı ve açık olacak şekilde ikiye bölünmüştür. Tam ortasında ise bir barbekü alanı oluşturulmuştur. Yapı dağın yamacında yer aldığı için bütün açık alanlar manzaraya yönelecek ve dağa bakı sağlayacak şekilde konumlandırılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Muğla, Fethiye
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Cenk Çeşmeli
Ana Yüklenici: Cenk Çeşmeli
Statik Projesi: Tolga Çeşmeli
Mekanik Projesi: Gülseren Büke
Elektrik Projesi: Durmuş Hasan Ekinci
Fotoğraf: Taylan Gürel
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 500 m2
Toplam İnşaat Alanı: 244 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Cenk Çeşmeli

Müge Erkılıç