Mimarlık Ofisi

Pin It

Nerkis Kural

İlkokulu TED Ankara Koleji'nde, Ortaokul ve Lise'yi İzmir Amerikan Kız Koleji'nde okudu.

1968 de ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden Lisans (B.Arch ), 1974 de ODTÜ Şehir Planlama Bölümü'nden Master (M.CP.) derecesini, 2009 da ODTÜ Mimarlık Bölümü'nden doktorasını aldı. 1968-1970 arasında Şevki Vanlı Bürosu'nda OR-AN Şehri'nin vaziyet planlamasında çalıştı. 1971-1973 de Amerika'da Duncan and Jones Şehir Planlama Bürosu'nda San Rafael Şehri planlamasında rol aldı. Türkiye'ye dönüşünde 1976 yılında Ankara'da eşi İlhan Kural ile açtığı mimarlık ve planlama bürosunda imar planı çalışmaları yaptı. Pek çok imar planı, plan raporu, vaziyet planı çalışmaları, kampus planlama çalışmaları, muhtelif gazete ve kitaplarda yayınlanmış yazıları bulunuyor. 1985-1995 arası ODTÜ Mimarlık Bölümü'nde yarı-zamanlı, 1989-1995 arası Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yarı zamanlı, 1995-2007 arası tam zamanlı öğretim üyeliği yaptı.Kendisi aynı zamanda Dünya Bankası "Türkiye Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması"nda (2005) Çocuk Çekim Merkezi projesi ile ödül sahibi.

Dr. Kural 2009 yılından beri ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde ders vermeye devam etmekte; ayrıca Kentsel Planlama ve Tasarım konularında danışmanlık yapıyor.

2011 yılında Tüketici Hakları Derneğine üye olarak Altındağ Şubesi, Ankara, Yönetim Kurulunda çalışmaya başladı ve bu yıldan beri özellikle sürdürülebilirlik ve tüketici sorunları ve sorumlulukları konularında aktif. Bu faaliyetlerinin devamında 2013 yılında ve 2015-2019 yılları arasında Avrupa Birliğinin bir tüketici örgütü olan ANEC'de (Consumer Voice in Standardization) Türk tüketici dernekleri Genel Meclis temsilcisi olarak görev yapmakta. Ayrıca ANEC'in bir alt çalışma grubu olan Sürdürülebilirlik grubu üyesi. 2015’ten itibaren Türk Standartlar Enstitüsünün üyesi bulunduğu AB CEN, CENELEC standardizasyon örgütlerinin Teknik Komitelerinden TC/350 yi (Sustainable Construction Works) takip etmek üzere,  MTC111 (Yapıların Sürdürülebilirliği) Ayna Komitesi üyeliği ile tüketici örgüt temsilcisi olarak calışmalarına başladı.

Yazıları

  • “From Mahalle to Gated Community- An Urban Dilemma Confronted as an Issue of   Social Sustainability”, 6th International Conference of the Research Network “Private Urban Governance and Gated Communities”, İTÜ,İstanbul, 2011.
  • “Proposal For An Analysis Of A Place Approach To Sustainable Urban Design”, Designing Place (2012), International Urban Design Conference, Urban Design Research Group, Department of Architecture and Built Environment, Faculty of Engineering,University of Nottingham.
  • “Kültürün Yerleşkesi Mimari: Bacıköy Üzerinden bir   Sorgulama” Bellek ve Kültür Uluslararası Sepozyumu, Kültür Araştırmaları Derneği ve Bilkent Üniversitesi, Ankara, Eylul 2013. 
  • “Sustainable Design: Mediator Between The Built and The Natural Environment, with Reflections   on    ANEC as a Participatory Agent in Design Issues”, 2016 Design Communication European Conference, Özyeğin University, İstanbul.