Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Datça Emecik Evleri

Datça Emecik Evleri'nin tasarımı Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık'a ait.

Datça’ya 25 km uzaklıkta bulunan Emecik köyü, S, Ş, T ve U evlerine ev sahipliği yapmaktadır. Dağların yamacında konumlanan bu köye, rivayete göre Datça açıklarından geçen İspanyol korsanlar, cüzzamlı hastaları terk etmiştir. Bu cüzzamlı hastalar bu tepede kaderlerine mahkûm bir şekilde yaşarken, Datça’nın güzel havası etkisiyle iyileşmişlerdir. İyileşenler burayı yurt bellemiş ve tepenin eteklerine Emecik köyünü kurarak yaşamaya başlamışlardır. Köyün hemen altında bulunan Sarıliman’da, Helenistik dönemden Apollon’a adanmış Dor tapınağı kalıntıları yer almaktadır.

Dört doktor işveren, üzerinde taş ev kalıntıları olan proje alanına, emekli olunca yaşayacakları birer ev yaptırmak istemektedir. Oldukça kötü ve kullanılamaz durumda bulunan bu eski köy evi kalıntılarının herhangi bir tescili bulunmamaktadır. Yakın çevresinde bulunan yeni tarihli yapılar da bu binaları yok sayarak ölçeksiz biçimde inşa edilmişlerdir.

Yerel karakterleri olan bu taş ev kalıntılarının güçlendirilip tasarımın bir parçası olması hedeflenmiştir. Eğimli araziye oturan ve ölçüleri belirsiz olan kalıntıların tam ölçüleri alınıp, ev planları bu ölçülere göre çalışılmaya başlanmıştır.  Yönetmeliklere uygun biçimde inşaa edilen radye temel ve gizli kolon kiriş sistemi, metruk yapı kalıntılarından çıkan ve etrafta bulunan taşlarla yeniden vücut bulmuştur. 

Zemin katlarda taş betonarme karma sistem, villaların ağır bazasını oluştururken, üstteki modern ek hafif kütleyle yatak odalarına ev sahipliği yapar. Yeni yapılan bu çağdaş eklerin, dönemini anlatan ve Akdeniz kimliğine uygun basit sade ekler olmasına çabalanmıştır. Ana kütlelere ek olarak, izin verilen ölçü ve mesafede müştemilatlar oluşturulmuştur. Bu eklerin taş duvar üzerinde yer alan hatıl- kirişle aynı kotta çerçevelenmesi planlanmıştır. İki kütle arasında ise ahşap merteklerle hayat denilen kısım oluşturulmuştur. Bu pergolaların bir kısmının üzerine, yine ahşap bir döşeme ile küçük balkonlar yerleştirilmiştir. Eski taş duvar, eski taşlarla yapılmış yeni taş duvar, çelik konstrüksiyon üzeri beyaz sıvalı duvarlar ve çatıda yer alacak kiremitle, yani üç ayrı malzemeyle proje tamamlanmıştır. 

Künye
İşveren: Şefik İğdem, Yavuz Selim Can, Selim Can
Ana Yüklenici: Modern Uygulama İnşaat AŞ
Statik Projesi: Modern Mühendislik
Fotoğraf: Cemal Emden
Proje Başlangıç Yılı: 2019
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2021
İnşaat Bitiş Yılı: 2023

Pin It
Mimar

Kerem Erginoğlu

Hasan Çalışlar

Yunus An

Batu Bahçeci

İrem Altıntaş

Elif Özüçağlayan

Elif Sakacı