Other Works
Similiar Projects

Furnishings and Design Istanbul (FDI) Fuar Alanı Tasarımı

19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında ilki düzenlenen Furnishings and Design Istanbul Fuarı (FDI)'nın alan tasarımını ABRA Design Studio yaptı.

19-21 Eylül tarihleri arasında ilki düzenlenen Furnishings and Design Istanbul Fuarı (FDI)'nın alan tasarımını, hem manifestosunda vurgulanan ve FDI'nın bu seneki temasını oluşturan "sıçrama noktası" kavramı ve bu sıçramanın tasarım ekosistemindeki tüm paydaşların bir arada ve şeffaf bir şekilde hareket etmesi ile mümkün olacağı fikri, hem de katılımcı markalara ve ziyaretçilere daha nitelikli bir fuar deneyimi yaşatma amacı şekillendirdi.

Dairesel plan ve bu plan dahilinde çözülen sirkülasyonlar ve stant ya da ortak alan konumlandırmaları, malzeme, renk, aydınlatma gibi tasarım girdilerinin de katkısı ile, hem manifestoyu kavramsal ve fiziksel olarak mekan tasarımına aktarmayı, hem de ziyaretçilerin alanı kolay bir şekilde gezmesini, hiçbir marka stantını ya da etkinlik alanını gözden kaçırmamasını sağlamayı, birbirleri ya da marka temsilcileri ile ve sergilenen ürünlerle olan iletişimi daha verimli ve nitelikli bir hale getirmeyi amaçladı.

Ekosistemdeki paydaşların bir arada yer aldığı Design Circle, FDI Stage, New Horizon gibi tüm içerikler alan tasarımının merkezine konumlandırıldı ve marka stantları da dairesel bir plan şeklinde, bu merkezin etrafına, bir çember çizecek şekilde yerleştirildi. Bu dairesel plan, çekirdekte yer alan kolektif etkinin çeperde bulunan markalara sıçramasını ve içe kapanık hali ile bir arada olmayı, marka stantlarının tek bir koridorda yer alması da her paydaşın eşit değerde olduğunu vurgulamaktaydı.

Marka stantlarının strüktürlerindeki beşik çatı şeklinin sürekliliği ile oluşturulan ve etkinlikte yer alacak markaların ve Türkiye tasarım ekosistemi paydaşlarının özgün ürünlerinin birlikte yer aldığı Design Circle strüktürü, bir arada olmayı temsil etmekteyken, en merkezdeki tiyatro ya da amfiye gönderme yapan oturma biçimi de, referansını antik dönem felsefe okullarından almakta ve özgürce fikir tartışılan yer vurgusu yapmaktaydı.

Alan tasarımı FDI'nın manifestosunda bahsi geçen kavramları anlatmakla birlikte, bu aktarımı hem formda hem de malzeme kullanımında mümkün olduğunca sade ve işleve dayalı bir şekilde yapıp, vurguyu marka stantlarına ve etkinlik alanına çekerek, ziyaretçilere odak noktalarını kolay takip edilebilir bir kurguda sunmayı ve fiziksel ya da psikolojik yorgunluğu en aza indirgemeyi amaçladı. Marka stantları dışında kalan sirkülasyon alanlarında ya da lounge alanında, beyaz boyalı metal profillerin, osblerin, ondülün sacın ya da sadece kontrast yaratmayı amaçlayan gri halı, perde gibi elemanların kullanılmasındaki amaç da odağı marka stantlarının içine çekmek ve ziyaretçi-marka iletişimini ürün tasarımları üzerinden güçlü bir şekilde kurmak oldu.

Yine girişteki lounge alanında yer alan sade oturma elemanlarının ya da mekanda kullanılan kurumsal renklerin büyük oranda yönlendirme ve bilgilendirme amaçlı olması ve geniş alanlarda farklı renklerin ya da malzemelerin kullanılmaması gibi pek çok tasarım unsuru da bu fikri desteklemekteydi.

Alan tasarımı daire plan şeması ile önümüzdeki seneler için de, tasarıma önem veren ekosistem paydaşlarının katkıları ile şekillenen bu çemberin giderek genişlemesi umudu taşındığının mesajını vermekte.

Details
Project Location: İstanbul
Project Type: Fuar Standı
Employer: Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED)
Consultant: Ayyıldız Communication Agency
Construction Drawings: Sothis Mimarlık
Photography: ORS Digital, Yasin Sabır, Berkan Dörtkardeş

Pin It
Architectural Offices
Architects

Cemal Çobanoğlu

Başak Bakkaloğlu