Other Works
Similiar Projects

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kabatepe Tanıtım Merkezi

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kabatepe Tanıtım Merkezi yarışmasında 1. gelen proje. Tasarımda Çanakkale savaşlarının önemini ve tarihsel anısını canlı tutmak amacıyla bina, anıtsal bir yapı olarak kurgulanmış.

Yapının tümü toprak altına gömülerek adeta bir mezarlık havası oluşturulmuştur. Ana omurgayı oluşturan ve sıfır noktasından ziyaretçiyi karşılayıp 9.35 kotuna kadar uzanan iki anıt duvar, plastik bir öğe olarak Çanakkale boğazını aynı zamanda Asya ve Avrupa kıtalarını sembolize etmektedir. Bu Boğaz, tarih boyunca İstanbul'a açılan kapı olma özeliğini de taşımıştır. Açık ve kapalı mekanlardaki anı ve anma platformlarından oluşan tasarım, Çanakkale için "manevi şehitlik" olarak "anıtlaşarak" yeniden kurgulanmaktadır.

Savaş ve Barış

Tasarımın kurgusunda iki karşıt düşünce savaş ve barış; iki anıtsal duvar olarak vizyon bileşenlerinin çıkış noktasını oluşturmaktadır.

Sıfır noktasından binaya girerken sol yüzeyde oluşan barış temalı düz beyaz duvar anıtsal bir yüzey olarak ziyaretçiyi karşılarken, başlangıç noktasında oluşturulan üç beyaz sütun Türk askerinin inanç, cesaret ve vatan sevgisini temsil etmektedir. Sadelik ve dinginlik gözetilmiş bu yüzeylerle amaç, Çanakkale'de ölümün sessizliğini ve yalnızlığını sade bir dille anlatmaya çalışmaktır.

Açık Hava Müzesi ve Anma Platformu

Koyu renkli savaş temalı anıt duvar, manevi şehitliğin ve Anma Platformu olarak tasarlanan Açık Hava Müzesi'nin çeperini oluşturmaktadır. Açık Hava Müzesi, sömürgecilik anlayışının sonucu olarak ortaya çıkan bu işgale karşı savaşırken şehadet mertebesine eren Mehmetçiğin ruhlarını temsil etmektedir. Bu anma platformundaki plastik öğeler, savaşın şiddetini gülleler ve mermiler ile sembolize etmektedir. Kurşun deliklerini temsil amacıyla zeminde bırakılan çeşitli boyutlarda yuvarlaklar, gündüz içeri gün ışığı sızacak (böylece iç mekanlara mistik bir hava verilmiştir) gece de dışarıya ışık verecek (böylelikle alttaki manevi şehitliğe ruhani bir atmosfer kazandırılmıştır) biçimde tasarlanmış ve Çanakkale'ye ve Türkiye'ye KENTSEL BİR ODAK kazandırılmıştır.

Tasarımın ana teması savaş ve barış'tır. İnanç, vatan sevgisi, kararlılık, cesaret, diriliş ve millet olma bilinci BARIŞ'ın; işgal, ölüm, sömürü, şiddet, çatışma SAVAŞ'ın alt kavramları olarak düşünülerek, iki anıt duvarın altında ÇİZGİSEL DOKUYLA sembolize edilmiştir.

Simülasyon Merkezi

-5.00 kotundan gelen ziyaretçiler anıtsal duvarların arasından köprüyle geçerek SİMÜLASYON MERKEZİ'ne alınmaktadırlar. Bu simülasyon merkezinde amaç ziyaretçilere, hazırlanan senaryo çerçevesinde, savaşın öncesi, savaşın yaşandığı an ve savaşın sonrasını, senaryoda öngörülen sunum tekniklerini kullanarak anlatmaktır.

Bundan sonra ziyaretçiler, yürüyen rampalarla ve asansörlerle -5.00 kotundaki sergi birimleri ve kafeteryaya çıkarılacaktır. Bu kat, ziyaretçilerin simülasyon merkezinden belleklerinde kalan imgelerle Çanakkale destanını hafızalarında pekiştirecekleri mekanlar olarak tasarlanmıştır.

Map
Details
Project Location: Çanakkale, Gelibolu Yarımadası
Project Type: Museum, Anıt / Simge Yapı
Proje Tipi Grubu: Kültür
Consultant: Recep Boztemur, Oktay Demirağ, Ömer Benan Ekici, Turhan Derelier
Peyzaj Mimarlığı: Peb Mimarlık
Interior Architecture: Peb Mimarlık
Projcet Manager: Perin Özen Öztürker, Ebru Gündoğdu Altay
Lighting Project: Benart Ses-Işık-Görüntü-Sahne Sistemleri
Structural Project: Çeskon Mühendislik
Mechanical Project: Ünlü Mühendislik
Electrical Project: Ozay Mühendislik
Photography: Perin Özen Öztürker
Project Start Date: 2009
Project End Date: 2010
Construction Start Date: Mayıs 2010
Construction End Date: Temmuz 2012
Building Plot Area: 27641,69 m²
Total Construction Area: 11312,05 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Perin Özen Öztürker

Ebru Gündoğdu Altay