Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

İzmit Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi

İzmit Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi, Alper Aksoy Architects tarafından tasarlandı.

1. Projenin Genel Özeti

Proje, Kocaeli ili İzmit ilçesinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İlkyardım Eğitim Merkezi'ne ait yerleşke içerisinde yer almaktadır. Mevcut prefabrik yapıların kaldırılarak doğayla bütünleşik, çağdaş ve sürdürülebilir bir hizmet binası inşa edilmesi hedeflenmektedir. Oturum alanı 5,270 m² olan projenin toplam kullanım alanı ise 6,200 m²'dir. Yapının büyük çoğunluğu tek katlıdır, bu da erişilebilirlik açısından kolaylık sağlamaktadır. Farklı kullanıcı grupları, ayrı girişlerden alınarak bu grupların trafiğinin çakışmaması sağlanmıştır. Yapıda güncel yapım teknikleri kullanılarak uzun ömürlü hizmet sunulması amaçlanmıştır. Projenin ana tasarımı, iki büyük avlu etrafında oluşturulmuştur. Bu avlularda tematik bahçeler kullanılarak hizmet verilen eğitim yöntemlerine ve rehabilitasyon süreçlerine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Mevcut ağaçlar korunarak avlular, bu ağaçların olduğu alanlara denk gelecek şekilde tasarlanmıştır.

2. Projenin Kentsel Yaşam ve Belediye Gelişimine Katkısı

Ülkemizde, engelsiz yaşam merkezleri gibi dezavantajlı gruplara hizmet eden yapılar oldukça sınırlıdır. Mevcut olanlar ise nitelik bakımından yeterli değildir. Ancak bu tür projeler ile sosyal adalet desteklenmekte ve dezavantajlı bireylerin günlük hayata katılımı sağlanmaktadır. Bu durum, kamu kuruluşları olan belediyelerin sosyal hizmetler konusunda kendilerini güncel tutarak daha iyi hizmet vermelerini sağlamaktadır.

3. Projenin Özgünlüğü ve Getirdiği Yenilikler

Engelsiz yaşam merkezleri genellikle çok katlı yapılar olarak tasarlanmakta ve kapalı sınıflarda eğitim verilmektedir. Ancak bu projede tüm gruplar, aynı çatı altında birbirlerine engel olmadan eğitim alabilmekte ve açık/yarı açık alanlarda daha konforlu vakit geçirebilmektedir. Ayrıca modüler bir tasarıma sahip olması, eğitim metodlarının değişmesi durumunda hızlı bir şekilde adapte olabilme potansiyeli taşımaktadır.

4. Projenin Diğer Belediyelerle ve Şehirlerde Uygulanabilirliği

Her yapı, yerine özgü olarak tasarlanmaktadır. Ancak tasarım sürecinde üretilen kurgu mantığı sayesinde başka alanlarda da yeniden hayat bulabilmektedir. Avlu etrafında yer alan eğitim birimleri ve modüler yapılanma sayesinde bu projenin tasarım mantığı, esneklik sağlamakta ve başka alanlarda da değerlendirilebilmektedir.

5. Projenin Hazırlık Finansman ve Uygulama Sürecinde Kişi ve Kurumlardan Alınan Katılım ve Katkılar

Projenin hazırlık aşamasında, dezavantajlı bireylere eğitim ve rehabilitasyon hizmeti veren kurumlar ve eğitmenlerle görüşülmüş, onların tecrübeleri projeye yansıtılmıştır.

6. Projenin Sürdürülebilirliği

Yapım aşamasında hiçbir ağaca zarar verilmemesi ve yapıya ait enerji ihtiyaçlarının bir kısmının sürdürülebilir enerji kaynakları tarafından karşılanması, projenin doğayla uyumlu ve sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağlamıştır.

Künye
Proje Yeri: Kocaeli (İzmit)

Pin It
Mimarlık Ofisi