Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Magic Ice - Buz Müzesi

Akyürek Elmas Mimarlık tarafından tasarlanan Magic Ice - Buz Müzesi, Forum İstanbul'un içinde yer alıyor.

Can ve Çağla Akyürek Elmas projeyi şu şekilde anlatıyor,

"Magic Ice – Buz Müzesi projesi, ilk olarak bize anlatıldığında çok heyecanlandık ve böylesine değerli bir projede yer almaktan büyük mutluluk duyduk. Çünkü dünyada tekti, başka bir örneği yoktu. Elimizde örnek olarak İsveç'teki buzdan otel ve Londra ve birkaç yerde uygulanmış Buz barlar vardı. Ama ortalama 23 derece bir alışveriş merkezi içerisinde uygulanmış buzdan bir müze daha önce hiç yapılmamıştı.

Projenin diğer tasarladığımız projelere göre değişik kriterleri vardı.

Öncelikle süre çok kısıtlıydı. Mimari projelendirme için bir aylık bir süremiz vardı. Uygulama süresi ise 2,5 ay ile sınırlıydı.

Müze alanı -10 derece olacaktı, bu da hem tasarımda, hem de seçeceğimiz malzemelerde çok dikkatli olmamızı gerektiriyordu. Malzemelerin bu soğuğa dayanıklı olmaları gerekliydi.

Sergi alanını gezme süresi 20-30 dakikaydı, o zaman gelen müşteriyi sergi alanına almadan önce vakit harcatmamız, merakını arttırmamız, kısaca yapacağımız mimari mekanlarla, fuayelerle müşterileri oyalamamız gerekiyordu.

Bir de işin teknik kısmı yani İsveç'teki Torne nehrinden kesilip getirilen, kalıp halinde duran buzları muhafaza edeceğimiz -20 derece olacak soğuk depo, teknik hacim, ofis kısımları gibi işletmeyi ilgilendiren bölümler bulunmaktaydı.

Projenin tasarımında buz, kar, fiyord, dağ gibi doğa elemanları ilham kaynağımız olmuştur. Bu yüzden projede duvarlar 90 derece açılı değil, organik formlardan oluşmaktadır. Birbiri içine akan mekanlar sayesinde ziyaretçiler, sakin, doğal ve huzur içinde kendilerini bir mekandan diğerine geçerken bulacaklardır.

Bu hareket insan hareketine uyumlu, yumuşak bir mimariyi şekillendirmiştir. Tasarım ayrıca Viking ve Norveç temaları üzerine kuruludur.

Dairesel formlu Fuaye 1'de buz teması işlenmiştir. Yerde camdan bir buz resmi, üzerinde yılın belli zamanlarında oluşan kuzey ışıklarını anlatan bir barisol aydınlatma ile tema vurgulanmıştır. Duvarlar buz efekli boya ile boyanmıştır.

Üçgen formlu Fuaye 2'de anlatılmak istenen dağ teması ile Norveç'in bir şehri olan Lofoten'deki dağlar, gerçek fotoğraflarının duvarlara aktarılması ile bütünleştirilmiştir.

Fuaye 3'de yine Norveç'in bu defa görkemli ormanları teması işlenmiştir. Mekan zemin, duvar ve tavan olmak üzere her yeri farklı ahşap konstrüksiyonlarla kaplanmıştır.

Fuayelerde kısa gezintiler yapan ziyaretçiler için bir de sinema salonu hazırlanmıştır. Elips formundaki bu mekanda bir tanıtım filmi seyreden ziyaretçiler birazdan kendilerini bulacakları büyülü bir mekana hazırlamış olacaklardır.

Ziyaretçi bu noktadan sonra vestiyere yönlendirilmiştir. Burada kendisini soğuktan koruyacak olan özel paltosunu alacak ve hazırlık mekanı olan sıfır derece odaya girecektir. Geri sayım başlamıştır. Birazdan özel olarak İtalya'dan getirtilen soğuk oda kapıları açılarak ziyaretçiler buzun büyüsü ile buluşacaklardır.

Sergi alanında ziyaretçiler bir yandan İsveç'ten gelen heykeltıraşların yine İsveç'teki Torne nehrinden getirilen buzlardan yaptığı birbirinden muhteşem buzdan heykelleri, buzdan tünelleri, Viking gemisini, Viking evini gezerken, bir yandan da Vikinglerin İstanbul'a geliş öyküsünü okuyarak tarihte bir gezintiye çıkacaklardır. Tamamı kar ve buzdan oluşan bu atmosferde, özel ışık ve müzik gösterileri eşliğinde kutup canlılarının buzdan heykelleri sergilenmektedir. Sergi alanı çıkışında onları bir sürpriz beklemekte, vitamin barda buz bardak içinde meyve suyu keyfini tadacaklardır.

Sergi alanından çıkan ziyaretçi önce paltosunu geri vermek üzere vestiyeri bulacak, ardından sergi alanında çekilen fotoğraflarını satın alabilmek için fotoğraf bölümüne yönlenecektir. Burası aynı zamanda hediyelik eşya satın alma alanıdır.

Yine burada formlar organik, daireseldir. Aynı formlar, asma tavan ve aydınlatma ile vurgulanmıştır."

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul
Proje Tipi: Müze
İşveren: Lofoten Trading
Danışman: Mehmet Ertani, Frigomekanik, Abdurrahman Kılıç
Ana Yüklenici: Yorum İnşaat, Ata Mimarlık
Mekanik Projesi: Tema Teknik
Elektrik Projesi: Tema Teknik
Fotoğraf: Gürkan Akay
Proje Başlangıç Yılı: 2009
Proje Bitiş Yılı: 2010
İnşaat Başlangıç Yılı: 2010
İnşaat Bitiş Yılı: 2010
Toplam İnşaat Alanı: 1.350 m2

Pin It
Mimar

Can Elmas

Çağla Akyürek