+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Palladium Alışveriş Merkezi ve Residence

ARKIV Seçkileri 2008'de yer alan, Ergün Mimarlık tarafından tasarlanan alışveriş merkezi ve rezidans yapısı İstanbul'da Kozyatağı'nda bulunuyor.

Ergün Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Alışveriş Merkezi yapmak üzere arsanın yer seçimi ve alınış tarihi 1998 yılıdır. Bu tarihlerdeki Kozyatağı'nda TEM otoyolu trafiğe yeni yeni alışıyor, Carrefour, Hipermarket olarak bölgedeki alışveriş etkinliğini tek başına üstlenen bir rol oynuyordu. Konut piyasasında da Ataşehir ve Trio blokları dışında ciddi bir yatırım göze çarpmıyordu. Ancak bu gün burada oluşan aşırı yoğun konut dokusunu o dönemde öngörmek, bölgedeki gelişim izlendiğinde çok da zor değildi. Bu öngörüyle yola çıkıldığında, bu sıkışık yapı stoğu arasında bir nebze nefes almayı sağlayacak derli toplu bir rekreatif yeşil alan, proje süreci içerisinde evrime uğramayan tek unsur olarak kaldı. Bu süreç dahilinde, önce bu arsaya, müstakil, daha sonra komşu arsalarla beraber çok kapsamlı ve farklı fonksiyonlu kompleksler gerçekleştirmek için uzun soluklu fizibiliteler ve projeler araştırıldı, geliştirildi. Alışveriş merkezi fonksiyonu her araştırmada var olmak kaydıyla otel-ofis-residence seçenekleri ile ayrı ayrı etüt edildikten sonra, bu çalışmalar çeşitli bürokratik, organizasyonel ve finansal süzgeçlerden geçirildi ve bu günlerde açılmaya hazırlanan haliyle 2006 yılında ruhsat alındı. ( Burada 2002 krizindeki 2-3 yıl duraksamayı da unutmamak gerekir.)Sonuç olarak bu projelendirme sürecini yaşayan Palladium AVM, son yılların hızla gelişen AVM yapma trendinin bir ürünü olmadığını vurgulamak lazımdır. Anadolu yakasının “nitelikli bir Alışveriş Merkezi ve Residence'i” ni yapma kararının yatırımcı şirket tarafından verilmesi ve bu kararın projelendirme ve uygulama aşamalarında sapmadan devam etmesi, mimara verilen destek açısından çok önemlidir.

Alışveriş merkezleri genelde içe dönük binalardır. Bu projede bu durum işletmeye yönelik koşullar da göz önünde bulundurmak kaydıyla minimize edilmiştir.  Yapı, araba sirkülasyonun olduğu cephede içe dönerken, oluşturulan rekreatif yeşil alana bakan cephesinde tamamıyla dışa açılmaktadır. Bu açılım, öncelikli olarak, AVM bloğunun merkez aksında konumlandırılan, aydınlık ve ferah bir giriş holü olan cam bir küre ile sağlanmıştır. Bu küre yalnızca bir giriş holü değil; kafelerle beslenen seyirlik bir dinlenme mekanı, renkli bir aktivite alanı ve buluşma noktası olarak tasarlanmıştır. Dışa açılma fikri cam kürenin dışında, zemin ve üst katlarda tasarlanan kafelerin teraslarıyla dış bahçeye yönlenmesiyle güçlendirilmiştir. Geçirgen bir sınır olan arkadla çevrelenmiş bu bahçe, yeşil alanları, aktif su öğesi, cam küre ve kafelerle kurduğu ilişkiyle,   yukarıda da bahsedildiği gibi yoğun yapılaşma içerisinde bir nefes alma alanı niteliğindedir.

İç mekan tasarımında ise,  kullanıcı konforu düşünüldüğünde,  ferahlık, gün ışığından azami faydalanma, kolay oryante olabilme gibi koşullar ön planda tutulmuştur. İki farklı alışveriş sokağı planlanmıştır. Yataylığın vurgulandığı ilk sokakta, kesitte aşağıdan yukarı doğru geri çekilerek,  farklı kotlarda lineer sıralanmış alışveriş birimlerinin, ana mekanın dört bir yanından kolay algılanması ve mekansal ferahlık hedeflenmiştir. Diğer sokakta ise planda kurgulanan eğrisellikle alışveriş birimlerinin sirkülasyon halindeki kullanıcı tarafından kesintisiz olarak algılanması sağlanmıştır. Sürekli yatay dolaşımın hakim olduğu bu iki alışveriş aksının aksine,  kullanıcının alışveriş aktivitesine kısa süreli bir ara vereceği, aksların kesişme noktalarında meydanlaşan ve yatay dolaşımın yerini düşey dolaşıma bıraktığı alanlarda iç mimarinin ve aydınlatmanın da katkısıyla düşeylik vurgulanmıştır.

Kompleksin diğer yapısı yükselen Residence bloğudur. Zemin + 32 katlı 94 daireden oluşan yapının bütün daireleri denize ve güneşe yönlendirilmiştir. Alışveriş merkezi bloğunun çatısının büyük bir kısmı konutların sosyal tesislerine açık alan olarak servis vermektedir. Bu alan, fitness center, yüzme havuzu, yeşil alan ve koşu parkurunu içeren özel bir sosyalleşme platformu olarak tasarlanmıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Kadıköy, İstanbul
Proje Tipi: Alışveriş Merkezi, Apartman
Proje Tipi Grubu: Ticari, Konut
İşveren: Kozken İnşaat
Ana Yüklenici: Nida İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: Himaş Yapı, Mürsel Selçuk
İç Mekan Projesi: Metex Design Group, Sinan Kafadar
Proje Yöneticisi: Nida İnşaat
Statik Projesi: Fonksiyon Mühendislik, Atilla Çaydamlı
Mekanik Projesi: Dinamik Proje, Hasan Özoğul
Elektrik Projesi: Erde Mühendislik, Nihat Yıldırım
Tesisat Projesi: Dinamik Proje, Hasan Özoğul
Yangın Güvenlik Danışmanı: Abdurrahman Kılıç, Kazım Beceren
Fotoğraf: Cemal Emden
Proje Başlangıç Yılı: 1998
Proje Bitiş Yılı: 2006
İnşaat Başlangıç Yılı: 2006
İnşaat Bitiş Yılı: 2008
Arsa Alanı: 34,205 m2
Toplam İnşaat Alanı: 204,500 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ender Ergün

Cavit Özgür Ergün

Servet Ünver

Erdemir Şenoyar

Gül Şentürk