İlgili Projeler

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ekolojik İdari Bina

Nknc Mimarlık tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi için tasarlanmış olan yapı, modern toprak bina yapım malzemesi ve teknikleri ile yapılmış bir idari bina.

Nkcn Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Bilindiği gibi toprak, çok eski dönemlerden beri insanların barınmak için yararlandıkları bir yapı malzemesidir. Bugün de yeryüzünde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu, topraktan yapılmış evlerde oturmaktadırlar. Bu bir yönden toprağın yapı malzemesi olarak hemen hemen her yerde kolay ve bol tedarik edilebilmesi nedeniyle ise de, diğer yönden de topraktan oluşturulan yapının diğer malzemelerle yapılanlara nazaran birçok yönden daha yararlı olmasından kaynaklanır. Toprak yapı, başka olanak bulunmadığı dönem ve yörelerde, zorunluluk nedeniyle kullanılan, toplumun refah düzeyinin yükselmesi ile olanaklar elverdiği an terkedilmesi gereken bir malzeme olarak görülmeye başlanmıştır. Oysa, günümüzdeki sosyal ve ekonomik koşullar, toprağın yapı için yararlı yönlerini tekrar ön plana çıkarmıştır. Bugün toprak yapı, en az gelişmiş ülkelerden en gelişmiş ileri endüstri ülkelerine kadar, dünyanın her yerinde, üzerinde en çok çalışma ve araştırma yapılan konuların başında yer alır. 

Toprak yapı, konut, işyeri ve kamu binalarının yapımı için ülkede bol bulunan kaynaklardan en kolay ve en ileri düzeyde yararlanmayı, yöre halkının gelenek ve göreneklerini değerlendirme olanağı, etkin ölçüde enerji tasarrufu, kalkınma için gerekli kaynakların yapı sektöründeki kullanımını en az düzeye indirmeyi, her mevsimde bina içinde kullanıcıya en uygun yaşam koşullarını, güneş enerjisinden en kolay yöntemlerle en üst düzeyde yararlanmayı, günümüzde uygarlığın gereği olan her türlü donatımın yapıda uygulanması olanağını sağlar, bu nedenle toprak yapı, günümüzde “Çağdaş Yapı” niteliğini kazanmıştır.

Sürdürülebilir bir dünya için ekolojik bina yapımı düşüncesi üzerine ortaya çıkmıştır bu yapı. 200 m2, içinde bir toplantı salonu ve çalışma odaları bulan bu bina tamamen sıkıştırılmış toprak ile yapılmıştır. Nknc Mimarlık Ofisi’nin bir workshop ekibi kurup ürettiği bu yapı, bölgedeki tüm binalar için çok önemli bir referans yapı özelliği taşıyacaktır. Geleneksel yapı malzemesi ile modern yapı üretmenin zorlukları ile beraber ortaya çıkan bina, yeni ekolojik bina çalışmalarına bir güven katacaktır.

Binanın inşa edildiği bölgeye 2 km mesafede bulunan dünyanın en eski şehir yerleşim alanı olduğu düşünülen Arslantepe Höyüğü’nün içinde bulunan binlerce yıllık kerpiç duvarlar, yapıya ilham kaynağı olmuştur.

Kamu yapılarında toprak bina tercihi; ısıtma, soğutma ve yeniden yapım maliyetleri açısından büyük bir sermaye kazanımı sağlamaktadır. Bu binanın gelecek yüzyıllara kültürel miras olarak kalacağını düşünen projenin Mimarı Nurettin Ekinci, aynı zamanda yüzyıllar içerisinde kamuya hizmet edecek yapının bir daha yeniden yapım sermayesi gerektirmeyeceğini söylemektedir.

Yapı da; 1m yüksekliği, 60 cm genişliği olan taş duvarlar ve 50 cm yüksekliği, 50 cm genişliği olan bir betonarme perde çerçeve ile temel uygulaması yapılmıştır.  Dış duvarlar +0.50 m’den itibaren sıkıştırılmış topraktan yapılmıştır. İç duvarlar 30 cm, yine toprak ile yapılmıştır. Çatı ve çatı döşemesi lamine ahşap kirişler ile imalatı yapılmış ve tavan ahşap döşemenin üstüne 10 cm toprak katmanı uygulanmıştır.  Duvarlarda da buhar geçirgenliği olan alçı sıva uygulaması yapılmıştır.  Batıda bulunan göle bir seyir terası oluşturmak için açık amfi şeklinde tasarlanan merdivenler, aynı zamanda girişe yönlendirmektedir. Batı güneşi için keyifli bir seyir terası olan bu yer aynı zamanda açık hava toplantı mekanıdır. Kuzey kısmında 50 m2 bir toplantı salonu tasarlanmış ve çalışma odaları güneyde planlanmıştır.

Nknc Mimarlık Ofisi, bu yapının enerji geri dönüşüm maliyetindeki karı, ilk yapım sermaye kazancı ve sürdürülebilir mimarlığa katkısı ile yeni yapılacak kamu ve/veya diğer yapılarına örnek olacağını düşünmektedir.

Nknc Mimarlık Ofisi olarak her şeyden öte insanlık için mimarlık, doğa için mimarlık, canlılar için mimarlık felsefesi tasarımı yönlendirmektedir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Malatya
Proje Tipi: Diğer Kamu Yapıları, Ekolojik Mimarlık
Proje Tipi Grubu: Kamu
İşveren: Malatya Büyükşehir Belediyesi
Danışman: Hüsamettin Ekinci
Ana Yüklenici: Nknc Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı: Şakir Soğanda
Proje Yöneticisi: Nurettin Ekinci
Mimari Mesleki Kontrollük: Nknc Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 1,000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 200 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Nurettin Ekinci