Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Memorial Bahçelievler Hastanesi Peyzaj Tasarımı

Memorial Bahçelievler Hastanesi'nin peyzaj tasarımı DS Mimarlık tarafından yapıldı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Mimariyle bütünleşik bir tasarım anlayışıyla ele alınan hastane girişi ve teras bahçelerinin; iklim, gün ışığı, ısı etkisi, rüzgâr, manzaraya erişim ve ana arterde bulunduğu konumun önemine istinaden geliştirilen ulaşım şemaları doğrultusunda; peyzaj sert ve yumuşak dokusunun farklı düzlemlerde aksonometrik çakışma olasılıklarından türeyen bir peyzaj tasarım altlığı oluşturulmuştur.

Dökme malzemenin akışkan yapısının verdiği imkan doğrultusunda sert zeminin çeşitlenmesi bir tasarım girdisi olarak öngörülmüştür.  

Tüm bu sistematik içinde engelsiz erişim tasarım kriterlerinin ilk hedefi olmuştur. Tüm seviye farkları dünya normlarındaki eğimleri gözeten rampalarla çözümlenmiş, tekerlekli sandalye vb. kullanımlara imkân sağlanmıştır.

Karbon ayak izinin en aza indirgenmesi amacı ile en az toprak ve bakım gerektirecek nitelikte bir yeşil çatı mühendisliği ve bitkisel tasarımla değerlendirilen teras bahçeler, dinlenme, sakinleşme ve sosyalleşme alanı olarak oturulabilir bahçeler niteliğinde tasarlanmıştır.

Projede genel olarak arazinin ulaşım arterleri arasında kalan ve özellikle doğal toprağa sahip alanlarında bambu, sedir, sığla, manolya gibi etkin yeşil doku ve kaligrafileri olan ağaçlar hem fon olarak hem de filtre bitkileri olarak tercih edilmişlerdir.

Bina girişinde ise etkin herdem yeşil aynı zamanda renklenme özellikleri olan karakterler (abelya, çalı, malta eriği) tercih edildi.

Teraslarda ise cepheye yaklaşılan yerlerde kartopu, tijli zakkum, alev ağacı gibi türler toprak kalınlığının oldukça sınırlı olduğu alanlarda ise ağırlıklı olarak örtücü, sazımsı çok yıllıklar (zambak, gaura, yayılıcı biberiye, lavanta, stipha, vs.) hem su ekonomileri, hem oluşturdukları çeşitlilik ve dinamik etkileri hem de canlı renklenmelerinden dolayı tercih edilmiştir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Bahçelievler, İstanbul
Proje Tipi: Peyzaj
Proje Tipi Grubu: Peyzaj Tasarımı
İşveren: İstanbul Memorial Sağlık Yatırımları AŞ
Ana Yüklenici: Karaoğlu Peyzaj
Fotoğraf: Gürkan Akay
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 14,000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 74,000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Deniz Aslan

Elif Çelik

Gürbey Hiz

Zeynep Hagur Sorguç

Gülce Kantürer